Çini ve Seramik Üzerine konuştuk
Kendinize kaliteli zaman ayırmak, çamurla uğraşırken stres atmak, dejarz olmak için Derya Şenel'in sahibi olduğu ADŞ Seramik'e mutlaka uğrayın. Şenel, Seramik ve çini sanatı ile ilgili püf noktaları, kursiyerleri ve bu işin meraklıları ile gönülden paylaşıyor.
ADŞ Seramik'in sahibi seramik ve çini tasarımcısı Derya Şenel'le keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Balçova'da bulunan atölyesinde bizleri ağırlayan Derya hanım ile A'dan Z'ye seramik ve çini sanatını konuştuk.
İzmirli olan Derya hanım Dokuz Eylül Üniversitei Güzel Sanatlar Fakültesi Çinicilik ve Çini onarımları ana sanat dalından Seramik ve Çini tasarımcısı olarak mezun oldu. 10 yıldır Balçova'daki atölyesinde seramik ve çini yapıyor ve öğrenmek isteyenlere bu işi en ince detaylarına kadar öğretiyor.
El sanatları ve çiniciliğe bir merak nedeniyle başlamadığını belirten Derya Şenel,''Bir merak olarak başlamadı tabii ki, bir talihsiz üniversite seçiminden sonra gönlümdeki üniversitenin kesinlikle Güzel Sanatlar Fakültesi olduğuna karar verip güzel sanatların yetenek sınavlarına hazırlık, sınavları geçiş ve tercih aşamasında bir çok tercihten biriydi çini anasanat dalı. Kazandım, iyiki de kazanmışım benim alanım kesinlikle seramik ve çini imiş. Ben çok şanslı biriyim kesinlikle doğru bir okul, doğru bir bölum ve doğru bir meslek kazandığımı düşünüyorum'' diye konuştu.
Keyifli bir dört saat geçirmek hem stres atıp hemde tasarım merakınızı geliştirmek istiyorsanız Derya Şenel'in ADŞ Seramik'i tam size göre... İşte Derya Şenel'in ağzından ADŞ seramik...
''Atölyemiz İzmir Balçova da seramik ve çini atölyesi.Konumuzu eğitim ve imalat olarak iki başlığa ayırabiliriz. Eğitim, kurslarımız ve atölye çalışmalarımız şeklinde. Seramik, çini , mozaik kurslarımız var. Atölye çalışmalarımızda yani workshoplarımızda kişilerin seramik yapmalarını sağlayarak farklı bir deneyim yaşamalarını ve keyifli bir dört saat geçirmelerini sağlıyoruz. İmalat, fabrikasyon olmayan tamamen elde şekillendirme duvar düzenlemelerinden tutun, ufak hediyeliklere kadar pek çok şey tasarlayıp üretebiliyoruz. Ve tabi bunların yanında kişisel sergilerimizi hazırlıyoruz.Atölyemizdeki çalışmalarımızın yanısıra Aydın Çine de Çine Belediyesi ve Kaltun madencilik ana sponsorluğunda ev hanımlarına çini yapmayı öğretiyorum''
Seramik ve Çini yapabilmek teknik işi tabii bir de sabır!
Şenel,''Benim deneyimlerimden öğrendiğim şahsi fikrim, seramik ve çini yapabilmek teknik meselesidir. Eğer teknikleri doğru kişilerden öğrenirseniz evet çok sabır gerektirir ama yapılabilir. Kişiler genelde “bende yetenek yok ki yapamam ben” diyorlar. Ben buna katılmıyorum eğer bende “sabır yok“ denirse tamam yapılamayabilir.Doğru uygulanan teknik ve biraz sabırla ikisini de herkes yapabilir. Doğuştan getirilen, işin yetenek gerektiren kısmı tasarım kısmıdır, evet tasarım için yetenek, hayata farklı bakış ve hayal gücü gereklidir'' dedi.
G.E: Bu işin okulunu dahi okumamış sıfırdan böyle bir işi yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
D,Ş: ''Doğru kişilerden eğitim almak bu çok önemli, eğitim alacakları kişinin portfoliyosunu incelesinler, deneyimlerini öğrensinler, eğitimi verecek olan kişinin konuya ne kadar hakim olduğunu anlasınlar ve tabi ki sabırlı olmayı öğrensinler. Eğitmen kişiyi çok üst seviyelere de taşıyabilir, bir daha çamura dokunmak istememesini de sağlayabilir.''
Derya Şenel, Önce yapamam diyorlar sonra başarıyorlar bu gelişimi görmek çok keyifli...
Şenel, ''Biz verdiğimiz eğitimlerde ilk önce sağlamaya çalıştığımız konu kursiyerlerin bize 100% güvenmelerini sağlamak. Atölyemize ilk girenler genelde “ben bunları yapamam” diye ön yargı ile geliyorlar, biz bunun aksini izah ediyoruz zaman zaman iddialaştığımız bile oluyor. Eğitimlerde yapabildiklerini gördüklerinde çok mutlu oluyorlar, keyifleniyorlar. Kişilerin o hallerini görmek çok keyifli'' diye konuştu.
G.E: İşin zorlukları neler çok yorucu bir iş mi?
D,Ş: ''Elbette biraz yorucu, kas gücü gerektiren bir iş, bunun yanında kas gelişimine de çok faydası olan bir konu seramik. Yoruculuğun yanında seramik ve çini son ana, yani ürünü fırından çıkıp elinize aldığınız ana kadar sürprizlerle dolu bir iş esas zorluğu bu.''
Şenel, ''Çamurla kendilerinden geçiyorlar çıkan işi görünce büyük mutluluk yaşıyorlar...''
ADŞ Seramik'in sahibi Şenel, ''Başta da bahsettiğim gibi ben sevdiğim bir işi yaptığım için çok şanslı biriyim, işimin her aşamasından, her alanından o kadar çok keyif alıyorum ki sadece şu eserimi çok seviyorum diyemem. Yaptığım duvar düzenlemesinin karşısına geçip izlemek, bir kursiyerimin fırından çıkan işini görünce ki mutluluğu, çamur oynattığımız ufaklıkların kendilerinden geçmeleri. Bunların hepsi muhteşem keyifler.'' diye konuştu.
Şenel, ''Kurs saatimiz yok kursuyerimiz ne zaman müsaitse o zaman çalışıyoruz!''
Derya Şenel, ''Bizim seramik, çini, mozaik kurslarımız ve atölye çalışmalarımız var.
Kurslarımız gruplar halinde değil kursiyer kendi durumuna göre bir gün ve saat belirler o saatlerde gelip çalışırız. Sabit bir gün ve saatimiz yok yani. Kursiyer çalışırken bizde onun yanında çalışmaya devam ederiz. Kursiyerin yaptığı tüm seramikler kendisine aittir, tüm pişirimler tamamlandıktan sonra alır götürür.
Atölye çalışmalarımızda, genelde aileler ve kurumsal firmalar gelirler. Randevu alırlar bir program yapılır ve 4 saatlik bir dilimde kişilerin seramik yapmalarını yaptıkları seramikleri pişirip sırlayıp kendilerine ulaşmasını sağlarız ve kendi yaptıkları kaselerini sofralarında kullanırlar'' dedi.
G.E: Anaokulları ile de etkinlikler yapıyorsunuz küçük çocuklara bu işi öğretmek nasıl bir duygu?
Şenel: Azarlandığımız çok oluyor!
D,Ş: Evet anaokullarına biz gidiyoruz. Biz çocuklarla ders yapmıyoruz, onlara bir şey öğretmiyoruz. Biz onlarla “çamur oynuyoruz” onlar zaten çamuru istedikleri gibi şekillendiriyorlar, şekillendirmeyi biliyorlar. Aslında daha çok biz çocuklardan bir şeyler öğreniyoruz. Ekseri şöyle bir diyalog geçiyor; “x” bir çizgi filmin kahramanının ışın kılıcını yapacak mesela, yardım istiyor, anlat bana nasıl bir şey dediğimde “sende hiç çizgi film izlemiyorsun nasıl bilmezsin” diye azarlandığımız çok oluyor.
G.E: Sizin için öncelik ne sanat mı aileniz mi?
D,Ş: ''Hiçbir şey ailemden daha öncelikli değil elbetteki. Bu soruya şöyle bir bağdan bahsederek cevap vermek isterim. Bu iki konu, kıyaslanacak birbirinden farklı iki konu değil birbirini tamamlayan iki konu… Güzel bir ailem olduğu için mutluyum, mutlu olunca sanat yapabiliyorum, üretebiliyorum, üretebildiğim için ben mutlu olunca ailem de mutlu oluyor.
G.E: Son olarak eklemek istediğiniz birşeyler var mı?
Şenel: Kendinize ayırdığınız kaliteli bir zamanınız olsun!
''Son olarak eklemek istediğim şey, kişilerin ilgilerini çeken konu her ne olursa olsun seramik, spor, müzik, sanatın yada sporun herhangi bir dalı olursa olsun mutlaka kişilerin sadece kendilerine ayırdıkları kaliteli zamanları olsun. 1 saat 2 saat fark etmez. Bu zamanımızda kişilerin ruh ve akıl sağlıklarını korumaları için çok gerekli bir şey.''