"Devletin kasasına girecek para şirketin cebinde kaldı"

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yaklaşık 2 yıl önce bütün partilerin oy birliğiyle yapılan düzenlemenin değiştirilmesine tepki göstererek, 'Değişiklikle ilgili 'İki-üç ay bekleyelim' dedik dinlemediniz ve devletin kasasına girecek 27-28 milyar lira para şirketin cebinde kaldı. Lisans bedeli ödeyemez denilen şirket şimdi binlerce aracın elektrik faturasını ödeyecek. Demek ki bu gücü varmış, demek ki yapılan yasa yanlışmış' dedi.

CHP’li Ednan Arslan, Ticaret Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesi ile ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bir konuşma yaptı. Elektronik Ticaret Kanununda 2 yıl önce oy birliğiyle yapılan düzenlemenin, geçen yeniden değiştirildiğini anlatan Arslan, “Halef selef iki bakanın, biri Komisyon Başkanımız Mehmet Muş, diğeri görevdeki bakanın bakanlık yapma tarz ve yöntemleriyle ilgili bir iki şey söylemek istiyorum. Mehmet Muş e ticaret ile ilgili düzenlemeyi getirdi, neden çıkması gerektiğini, çok güzel bir şekilde o zaman izah etti, getirmiş oldukları metnin arkasında durdu o dönem oy birliğiyle yasalaştı. Ama Sayın Bakan, iki yıl önce halef selef olduğu Bakanın getirmiş olduğu yasayla ilgili değişikliklerle ilgili kendisi bilgi vermeyi değil,   bürokratlarını Komisyona göndermeyi uygun gördü. Bir değişiklik gerekiyorsa bunun bizzat sizin tarafınızdan gelip ifade ediliyor olması çok kıymetli olurdu. Zannediyorum, arkanızdaki bürokrat grubu da o dönemde Sayın Mehmet Muş'la çalışan bürokratlardı” dedi.

27-28 MİLYAR LİRA DEVLETİN KASASINA GİRECEKTİ

  Yeni düzenleme ile lisans bedellerinin ciddi şekilde düşürüldüğüne dikkat çeken Arslan, “2025 Mart’ta 4 kat ihracat, 4 kat teşvik vergisi düşecek net işlem hacminden. Niye? Çünkü siz bu eşik bedelleri değiştirmeden, matematik oyunuyla, kanun yoluyla hile yapıyorsunuz ve bu devletin kasasına girmesi gereken çok önemli bir miktar paranın bu devletin kasasına girmesini engellediniz. Hazine ve Maliye Bakanlığının herhangi bir etki ve analiz raporu da yoktu. Ya, insan bir sorar, yani ‘Biz böyle bir düzenleme yapıyoruz. Bir bakın, nasıl bir mali kayıp yaratacak.’ diye sormanız gerekirdi. 2025 için 3 katı ihracatın ve teşvikin. 2026'dan sonra da 2 kata düşecek. Peki, 2026 normaliyse niye üçer kat, niye dörder kat şimdiden düşüyoruz? Biz dedik ki: ‘Şurada iki ay kaldı, üç ay kaldı, bekleyelim; bakalım, bu lisans bedeli oluşuyor mu oluşmuyor mu, görelim. Eğer gerçekten zarar veriyorsa da bunu düzeltelim.’ Sayın Bakanım, o gün Komisyona gelen bürokratlarınızdan birisi şunu söyledi: ‘27-28 milyar bir lisans bedeli oluşacak eğer bu mevcut yasa devam ederse. Ama eğer bu düzelirse, bu miktar 1-1,5 milyar liraya düşecek.’ Ya, siz kimin parasını kimden kıskanıyorsunuz? Yani, ne yapıyorsunuz anlamıyoruz. Yani, bu para, milletin kasasına girecek bir para bir şirketin cebinde kalıyor” diye konuştu. Arslan, şöyle devam etti:

ŞİRKETLERİN ÖDEME GÜCÜ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

     “Yasaya yüzde 20 baraj konmuş. Niye konmuş bu? Bir şirket tekel olup da bu piyasayı tamamen ele geçirmesin. Çünkü dünya da örnekleri var, işte Amazon gibi şirketler ele geçiriyor. Bizim ülkemizde ele geçirilmesin diye bir kural konmuş, onu da 23'e esnettiniz. Demek ki bir şirket var, kollanması gereken bir şirket var ve burada da 3 puanlık bir iyileştirme yapma ihtiyacı hissettiniz. O zaman Bakan Yardımcısı burada kendisi ‘bunlar bunu ödeyemez.’ Oradaki arkadaşlar ‘Ya, bu lisans ücretleri ödenemez.’ dediler. Türkiye Cumhuriyeti’ni ‘Bunlar bu platformdan çekilirler, işte sorun, sıkıntı olur.’ diye küçük düşürmenin de bir mantığı yoktu. Şimdi bakıyoruz, işte neymiş? TOGG alana 30 bin lira indirim, Trendyolun sayfasında, elektrik indirimi, bir yıl boyunca. Yani şu ana kadar 20 bin TOGG satılmış, yıl sonu 25 bin. Yılda 25 bin satılırsa, bu şirket TOGG alanlar için 750 milyon lira verebiliyomuş.  Bu şirket, 750 milyonu verebiliyorsa, belki, inşallah 50 bin olur, inşallah 100 bin olur, inşallah 1 milyon olur bu TOGG'un satışı; ben övünürüm, mutlu da olurum. O zaman bu elektrik firmalarına ödeyecekleri paralar nereye geliyor biliyor musunuz, hiç bunun hesabını yapılmış mı? Demek ki bu adamların bu paraları ödeyecek gücü kudreti varmış ve demek ki bizim yaptığımız yasa yanlışmış.”