Dikili’nin Güneş Enerjisi Santrali elektrik üretmeye başladı
Dikili Belediyesi’nin 2019 yılında çalışmalarına başladığı Güneş Enerjisi Santrali, haziran ayı itibariyle elektrik üretimine başladı.

1,4 megavat kurulu güce sahip tesisin, yıllık yaklaşık 2 milyon 700 bin kilovatsaat elektrik üretmesi ve belediyenin enerji maliyetlerini uzun vadede önemli ölçüde azaltması hedefleniyor.
Yaklaşık yedi yıllık hazırlık ve izin sürecinin ardından tamamlanan proje kapsamında 30 farklı kurum ve kuruluştan gerekli izin ve görüşler alınarak kapsamlı bir çalışma yürütüldü. Dünya Bankası tarafından finanse edilen ve İLBANK tarafından yürütülen Sürdürülebilir Şehirler II Programı kapsamında yenilenebilir enerji kredisine başvuran Dikili Belediyesi, Türkiye genelinde başvurusu kabul edilen ilk 52 idare arasında yer aldı. Bu kapsamda 1,4 megavat gücündeki tesis için 1,4 milyon Euro tutarında finansman planlandı.
1 YILDAN KISA SÜREDE İNŞAATI TAMAMLANDI
Dünya Bankası standartlarına uygun olarak yürütülen ihale süreci Mart 2024’te başlatılırken, Eylül 2025 itibarıyla yüklenici firmayla sözleşme imzalandı. Tesisin inşasına ise Ekim 2025’te başlandı. Gerekli süreçlerin tamamlanmasının ardından tesis, Haziran 2026’da TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) tarafından kabul edildi ve haziran ayının ortasından itibaren fiilen enerji üretmeye başladı. Santral, haziran ayının kalan 15 günlük döneminde 139 bin 31 kilovatsaat, temmuz ayında ise 282 bin 606 kilovatsaat elektrik üretti. Tam kapasiteyle yıllık yaklaşık 2 milyon 700 bin kilovatsaat elektrik üretmesi öngörülen tesis, özellikle bahar ve yaz aylarında Dikili Belediyesi’nin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamaya önemli ölçüde katkı sağlayacak. Üretim fazlasının ise belediye bütçesine ek gelir sağlaması bekleniyor.

“SANTRAL KISA SÜREDE KENDİNİ FİNANSE EDECEK”
Güneş Enerjisi Santrali’nin yalnızca belediyenin enerji maliyetlerini azaltacak bir yatırım olmadığını, aynı zamanda çevre ve sürdürülebilirlik açısından da Dikili’nin geleceğine yönelik önemli bir adım olduğunu belirten Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, şunları söyledi: Kentimizin geleceği adına önemli bir yatırımı daha hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Uzun ve titiz bir izin sürecinin ardından Dünya Bankası ve İller Bankası aracılığıyla sağlanan finansman desteğiyle hayata geçirdiğimiz 1,4 megavat gücündeki santralimiz, yılda yaklaşık 2 milyon 700 bin kilovatsaat elektrik üretecek. Bu üretim, özellikle bahar ve yaz aylarında belediyemizin elektrik ihtiyacının tamamını karşılamaya önemli ölçüde katkı sağlayacak. Fazla üretim ise ilçemize ek gelir sağlayacak. Bu yatırım kendi kendini kısa sürede finanse ederek yıllar boyunca belediyemiz bütçesine katkı sağlayacak. Böylece enerji giderlerimizi azaltırken, elde ettiğimiz kaynakları kentimizin farklı ihtiyaçları ve yatırımları için kullanma imkânımız artacak. Güneşten aldığımız enerjiyi kentimizin geleceğine dönüştürüyoruz. Daha yeşil, daha güçlü ve daha yaşanabilir bir kent için çalışmaya, üretmeye ve geleceğe yatırım yapmaya devam edeceğiz.
Projenin değerinin sadece ekonomik olmadığını da belirten Başkan Kırgöz, santral sayesinde her yıl bin 600 tonun üzerinde karbon salınımının da önüne geçileceğini, bugün sadece elektrik üretmediklerini; tasarruf edip, bütçeyi güçlendirirken ilçenin geleceğini de koruduklarına dikkat çekti.
Dikili Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasını, enerji verimliliğinin artırılmasını ve kentin sürdürülebilirlik hedeflerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.
Benzer Haberler
İzmir’de elektrik kesintisi alarmı! GEDİZ Elektrik...
GEDİZ Elektrik tarafından yapılan duyuruya göre, 29 Ağustos Cumartesi günü İzmir’in Aliağa,...
İzmir’de 15 ilçede elektrik kesintisi alarmı! GEDİZ...
İzmir’de 3 Eylül Perşembe günü elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler belli oldu. Aliağa’dan...
İzmir’in çatılarında güneş seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, konutlarda güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasını...
BELEDİYE Haberleri
TümüİZMAR 95’inci İEF’nin gözdesi oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tanzim satış mağazası İZMAR, 95. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda...
Narlıdere Belediyesi 3.yaş Üniversitesi’nde Dersler Ekim...
Narlıdere Belediyesi’nin Ege Geriatri Derneği iş birliğiyle hayata geçirdiği Narlıdere...
İEF’de 9 Eylül coşkusu
İzmir’in 104’üncü kurtuluş yıl dönümünün heyecanı İzmir Enternasyonal Fuarı’na da yansıdı. Uzun...
Sivrisinekle mücadele dört mevsim sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivrisinek başta olmak üzere vektörlere karşı mücadelesini yaz...
Bornova'da 9 Eylül coşkusu sahaya taşındı
Bornova Belediyesi tarafından yenilenen Doğanlar Futbol Sahası, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun...
Edremit’in kurtuluşunun 104. yılı coşku ve gururla kutlandı
Edremit’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü düzenlenen törenlerle büyük bir coşku...
Başkan Dutlulu tarih verdi: İzmir'in çöpünü artık...
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, İzmir’den Manisa’daki Katı Atık Bertaraf...
Kurtuluş coşkusu Menemen'i sardı
Menemen ve İzmir'in kurtuluşunun 104. yıl dönümü için Menemen'de törenin adresi Cumhuriyet...
104 yıllık gururun ilk adımı
İzmir’in ve Bornova’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, özgürlük meşalesinin...
Konak’ın ‘İleri Yaş’ üyelerine ücretsiz sağlık taraması
Konak Belediyesi’nin İleri Yaş Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde, Konak İlçe Sağlık Müdürlüğü’yle...
Güzelbahçe 11 Eylül'ü İzmir Pop Orkestrası’yla Kutlayacak
Güzelbahçe, 11 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümünü büyük bir coşkuyla...
Başkan Tugay İzmirlilerle yürüdü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentin kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümü...