Kömür satış yerleri ve katı yakıt kullanan apartmanlara sıkı denetim
İzmir Büyükşehir Belediyesi Hava Kirliliği Denetim Ekibi, kirletici unsurların başında gelen kaçak kömür denetimlerini yaklaşan kış mevsimi öncesi sıklaştırdı.
Kentte bulunan 238 kömür satış yeri toplam 700 kez denetlendi. Katı yakıt kullanan 120 apartmanda da kontroller yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ısınma amaçlı kullanılan yakıtların, hava kirliliğine dönüşmemesi için mücadeleyi sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Koruma Kontrol Şube Müdürlüğü’ne bağlı Hava Kirliliği Denetim ekipleri, kış aylarında artan kömür kullanımına bağlı olarak değişen hava kalitesini kontrol altına almak için denetimlerini arttırdı. İzmir’de 238 kömür satış deposunu toplam 700 kez denetleyerek, numuneler alan ekipler, satışa sunulan kömürlerin standartlara uygunluğunu da akredite laboratuvarlarda inceliyor. Denetimler katı kayıt kullanan 120 apartmanda da yapılıyor. Analiz sonucu yürürlükteki mevzuatta belirtilen standartlara uygun olmayan kömür satış yerleri hakkında ise yasal işlem uygulanıyor. 2025 yılında izin belgesi olmadan satış yapan ya da yılda en az iki kez alınan numunelerin analizi sonucunda sattığı kömürün standartlara aykırı olduğu tespit edilen 5 firmaya Çevre Kanunu kapsamında 503 bin liralık idari para cezası kesildi. Standartlara aykırı kömürlerin satışı durduruldu. Bu kömürler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından toplatılıyor.
Kömür satış izni Bakanlık’tan
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Hava Kirliliği Denetim Ekibi’nde görevli Metalurji ve Malzeme Mühendisi Gökhan Doğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce kömür satış izin belgesi bulunan 238 depoda yıl içerisinde denetimlerini sürdürdüklerini belirtti. Kış aylarının yaklaşması ile birlikte denetimleri yoğunlaştırdıklarını aktaran Doğan, “Denetimlerde öncelikle firmaların kömür satış izin belgelerinin bulunup bulunmadığına bakıyoruz. Daha sonra ilgili genelge doğrultusunda numune alınıyor ve bu numuneler akredite sertifikasına sahip laboratuvarlarda inceleniyor. Kömürdeki alt ısıl değeri, toplam kükürt, toplam nem, kül, uçucu madde gibi değerler analiz ediliyor. İlgili genelgedeki değerleri sağlamayan numunelerle ilgili cezai işlem uygulanıyor. Kömür satın alan tüketicilerin, kömür satış yerlerinde uygunluk belgesi ve İzmir için satış izin belgelerini kontrol etmesi gerekiyor” diye konuştu.
2025 yılı içerisinde 700 denetim yapıldı
Ekim ayına kadar 238 kömür satış deposunda 700 kez denetleme yaptıklarını aktaran Doğan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yaşanılabilir bir kent ve dünya için çalışıyoruz. Doğal kaynakların bilinçsizce kullanılmasının önüne geçmeliyiz. Sağlıklı kentler oluşturmalıyız. Bunun için de yenilenebilir, sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Biz bu hedef için çabalıyoruz. Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği gereği İl Mahalli Çevre Kurulu Kararınca denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir’in elektrikli araç filosuyla 25 milyon lira tasarruf
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hizmet filosundaki 100 elektrikli araç sayesinde yaklaşık 25 milyon...
Bornova’da atıklar yakıta dönüşüyor
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Temizlik İşleri Şantiyesi’nde kurulan Atıktan Türetilmiş...
Menderes Belediyesi’nden Çevre Dostu Proje
Menderes Belediyesi, ilçe genelinde topladıkları bahçe atıklarını toplayıp dönüştürerek yakıt...
BELEDİYE Haberleri
TümüManisa Büyükşehir Belediyesi’nden Gaziler Günü’ne Özel...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla gazi ve şehit aileleri onuruna...
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda Sinema Gecesi Beğeni Topladı
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında...
Sardes’te Tarih ve Müzik Buluşuyor: Goran Bregović...
Manisa Büyükşehir Belediyesi, binlerce yıllık geçmişiyle Lidya uygarlığının başkenti olan ve...
Denizli, İsmet İnönü ve Musalla’da kış hazırlıklarını...
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri ve mahalle...
Menemen Çömlek Festivaline muhteşem açılış!
Menemen Belediyesi tarafından 5’inci kez düzenlenen Uluslararası Menemen Çömlek Festivali,...
Efes Selçuk’ta 19 Eylül Gaziler Günü Törenle Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından gazilik ünvanı ve mareşallik...
Bornova'da 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı
Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü programında, kahraman gazilere...
Karşıyaka kahraman gaziler için yürüyecek
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...
İzmir’de yangın güvenliği konuşuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın...
Foça'da Avrupa Şampiyonası heyecanı dorukta
Foça’da düzenlenen 2026 CEV U18 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası’nda grup ve eleme etabı...
İzmir’in nadir eserleri ilk kez gün yüzüne çıktı
İzmir Milli Kütüphane’nin yüzyılları aşan koleksiyonunda korunan nadir eserler ilk kez kapsamlı...
Buca’da Dünya Temizlik Günü’ne özel temizlik harekâtı
Buca Belediyesi, Dünya Temizlik Günü kapsamında Fırat Mahallesi’nde gönüllüler ve mahalle...