BIST 100 12.177,77 %0,60 Altın 6.509,41 ₺/gr %1,47 Bitcoin $82.805 %0,56 Dolar 49,40 ₺ %0,03 Euro 55,04 ₺ %0,54 Sterlin 65,29 ₺ %0,32 Gümüş 91,40 ₺/gr %2,74 Ethereum $2.479,76 %0,92 İsviçre Frangı 59,01 ₺ %0,52 Kanada Doları 34,64 ₺ %0,30 Avustralya Doları 34,47 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,16 ₺ %0,09 BAE Dirhemi 13,46 ₺ %0,04 Rus Rublesi 0,59 ₺ %0,71 Çin Yuanı 7,38 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa BELEDİYE Smyrna’dan bugüne akan 2 bin yıllık su

Smyrna’dan bugüne akan 2 bin yıllık su

İzmir’in tarihi kent merkezinde yer alan Smyrna Agorası, geçmişin izlerini günümüze taşıyor. 

haber-merkezi
Smyrna’dan bugüne akan 2 bin yıllık su

Roma döneminde kentin aşağı mahallelerine su taşımak için oluşturulan antik kanal, 2 bin yıl sonra hala akmaya devam ediyor. Kazı ekibi, 150 metresini takip ettiği kanalın kaynağını araştırırken Agora’da üç yeni mekan ve daha önce rastlanmayan duvar resimleri de ortaya çıkardı. 

İzmir’in tarihi kent merkezinde yürütülen arkeolojik kazılar, Smyrna’nın binlerce yıllık geçmişine ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkarıyor. Smyrna Agorası’nda Roma döneminden kalan antik su kanalı, 2 bin yıl sonra da akmaya devam ediyor. Kazı ekibi, kanalın kaynağını belirlemek için şimdiye kadar 150 metrelik bölümünü takip ederek çalışma yürüttü. Suyun, Agora’nın güneyinde bulunan Namazgah Hamamı ve Kurşunlu Cami çevresindeki bir pınarla bağlantılı olabileceği değerlendiriliyor.

Büyükşehir kazıların ana sponsoru

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi adına yürütülen kazıların ana sponsorluğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Smyrna Agorası ve Antik Smyrna Tiyatrosu kazılarına 2025-2027 döneminde toplam 34,5 milyon liralık desteği bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca 2026 yılında destek programındaki 16 arkeolojik kazıya toplam 19 milyon 665 bin 625 lira kaynak sağlıyor.

“2 bin yıldır akan bir sudan bahsediyoruz”

Kazı Başkanı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Türk-İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Ersoy, Roma döneminde Smyrna’nın su ihtiyacının pınarlarla bağlantılı kanallar aracılığıyla karşılandığını belirtti.

Sistemin bir bölümünün günümüzde de çalıştığını söyleyen Ersoy, “Yaklaşık 2 bin yıldır akan bir sudan bahsediyoruz. Kaynağı henüz tespit edemedik. Hemen güneyimizde Namazgah Hamamı var. Orada bir pınarın olabileceğini değerlendiriyoruz. Suyun yaklaşık 150 metrelik bir yolculukla Smyrna Agorası’na ulaştığını görüyoruz” dedi.

Toprağın altından üç yeni mekan çıktı

2026 yılı kazılarında, geçen yıl bulunan mozaik tabanın devamında üç yeni mekan ortaya çıkarıldı. İki mekanın tabanı mozaik, bir mekanın tabanı ise mermer döşemeden oluşuyor.

Kazı çalışmalarında Agora ve Smyrna Tiyatrosu çevresinde daha önce rastlanmayan duvar resimleri de bulundu. Mekanların Efes’teki Yamaç Evleri’ne benzer özellikler taşıdığını belirten Ersoy, yapıların kamusal bir işleve sahip olabileceğini söyledi.
“İlk defa bu mekanlarda duvar resimlerine ulaştık. Bugüne kadar Smyrna Agorası’nda ve tiyatro çevresinde hiç karşılaşmamıştık” diyen Ersoy, kazıların önümüzdeki dönemde bu mekanların devamında sürdürüleceğini belirtti.

Smyrna’nın dönüşümüne ışık tutuyor

Yeni mekanların MS 5. ve 6. yüzyıllara, yani Geç Antik Çağ’a tarihlendiği belirtildi. Ersoy, Roma İmparatorluğu’nun 395 yılında ikiye bölünmesi ve Hristiyanlığın yayılmasıyla kentlerin yapısında önemli değişimler yaşandığını, yeni buluntuların da Smyrna’nın bu dönüşümüne ilişkin önemli bilgiler sunduğunu ifade etti.
Kazı ekibi, mozaikli mekanların devamını araştırdıktan sonra daha önce tespit edilen Hamam-Gymnasion yapısına geçecek. Bu bölümde Osmanlı katmanlarının altında Gymnasion’un mekânsal organizasyonu incelenecek.

Agora’dan Kemeraltı’na uzanan 2 bin yıllık hafıza

Prof. Dr. Akın Ersoy, bugünkü Kemeraltı’nın sosyal, kültürel ve ticari kimliğinin köklerinin Smyrna Agorası’na kadar uzandığını söyledi. Antik Smyrna Limanı’nın zamanla dolmasıyla ticari ve sosyal yaşamın Kemeraltı’na doğru kaydığını belirten Ersoy, “Buradaki sosyal, kültürel ve ticari hafıza yavaş yavaş Kemeraltı’na taşınıyor. Mekânın bir hafızası var. Bu hafıza bugün dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezlerinden biri olan Kemeraltı’na ulaşıyor” dedi.

İzmir’in beklediği tiyatro

Kazı çalışmalarının önemli hedeflerinden biri de Kadifekale eteklerinde bulunan 20 bin kişi kapasiteli Smyrna Tiyatrosu’nu yeniden kent yaşamına kazandırmak.

Tiyatronun oturma sıralarının önemli bölümünün günümüze ulaştığını belirten Ersoy, “İzmirlinin Smyrna Tiyatrosu’nu beklediğini düşünüyoruz. Enerjimizin önemli bir kısmını buraya yönlendiriyoruz. İzmir’in ileride çok önemli bir sosyo-kültürel mekan kazanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Büyükşehir’in desteği çalışmalara hız katıyor”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğinin yalnızca maddi katkı olmadığını, kazı çalışmalarının kapasitesini de artırdığını belirten Ersoy, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri önemli. Çünkü bize arkeolojik mirasın ortaya çıkarılması konusunda hız katıyor. Bu ne kadar artarsa o kadar fazla grup ve uzmanla çalışma imkanımız oluyor. Buna bağlı olarak arkeolojik mirasın ortaya çıkarılması da hızlanıyor. Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi’nin katkısını çok önemsiyoruz” dedi.

Kazı alanında arkeolojik mirasın korunmasına yönelik konservasyon çalışmaları da sürüyor. Özellikle gezi güzergâhındaki grafitilere ait sıvaların korunmasına yönelik çalışmalar yapılırken, Grafiti Salonu’nun bir bölümü belirli saatlerde ziyaretçilere açılıyor.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü öğrencileri de staj kapsamında ziyaretçilere Türkçe ve İngilizce bilgi veriyor.

Ersoy, İzmir’in arkeolojik mirasının ortaya çıkarılmasının ortak bir sorumluluk olduğunu belirterek, kazılara verdiği destek nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.



Kaynak: haber-merkezi

BELEDİYE Haberleri

Tümü

Beş okulun kullandığı sokağa Konak Belediyesi’nden...

Konak Belediyesi, beş okulun birden kullandığı 156 Sokak’ta gerçekleştirdiği düzenleme ve...

17 dakika önce

Başkan V. Şen’den Ankara Çıkarması 1 Günde 3 Bakan İle...

Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen, ilçeye kazandırılacak yatırımlarla ilgili Ankara’da 3...

29 dakika önce

Bornova’nın minikleri 50 zeytin fidanını toprakla buluşturdu

Bornova Belediyesi, çocuklara erken yaşta çevre ve tarım bilinci kazandırmak amacıyla anlamlı...

1 saat önce

Çiğli Belediyesi’nden Ücretsiz Sağlık Taraması

Çiğli Belediyesi, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıran çalışmalarını...

2 saat önce

Engelsiz Kafe, Gençleri Bir Araya Getiriyor: Dayanışma...

Efes Selçuk Belediyesi’nin kentte yaşayan engelli gençlere istihdam sağlamak amacıyla hayata...

2 saat önce

Bornova’da kaldırımlar özgürleşiyor

Bornova Belediyesi zabıta ekipleri, fırın ve kaldırım işgallerine yönelik kapsamlı bir denetim...

2 saat önce

İzmir’in engelleri aşan judocusu

Görme engelli milli judocu Gökhan Biçer, 15 yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü...

2 saat önce

Büyükşehir Yuvamız İzmir’deki minikleri de unutmuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, her yaştan öğrenciye yönelik yemek hizmetini Yuvamız İzmir...

2 saat önce

İzmir’de empati parkuru: Engelleri deneyimleyerek fark...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Limontepe Farkındalık Merkezi, katılımcılara engellilerin günlük...

2 saat önce

Konak’ın 9 milyarlık bütçesine onay: “Mazeret değil iş...

Konak Belediyesi’nin 9 milyar TL olan 2027 yılı mali bütçesinin onaylandığı ekim ayı ikinci...

21 saat önce

Manisa Büyükşehir Belediyesi Personeline Disleksi...

Manisa Büyükşehir Belediyesi, disleksi konusunda farkındalığı artırmak ve personelin...

22 saat önce

Torbalı’da Çocuk Kulüpleri Sayısı Artıyor

Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, çocuklara yönelik eğitim ve gelişim hizmetlerini...

1 gün önce