BIST 100 13.811,60 %0,23 Altın 6.756,03 ₺/gr %0,36 Bitcoin $63.919 %1,43 Dolar 47,75 ₺ %0,08 Euro 55,19 ₺ %0,09 Sterlin 64,62 ₺ %0,18 Gümüş 101,04 ₺/gr %0,18 Ethereum $1.871,56 %1,94 İsviçre Frangı 58,97 ₺ %0,16 Kanada Doları 34,27 ₺ %0,14 Avustralya Doları 33,69 ₺ %0,07 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,72 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,09 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,05 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,10
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa DÜNYA 1 milyon tür yok olabilir

1 milyon tür yok olabilir

Birinci Küresel Değerlendirme Raporu yazarları arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kerem Saysel, dünyanın altıncı en büyük kitlesel yok oluş evresinde olduğunu ve 1 milyon türün tehlike altında olduğunu söyledi.

0Yorumlar
1 milyon tür yok olabilir

BM (Birleşmiş Milletler) Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu, 800 sayfalık Birinci Küresel Değerlendirme Raporu'nu 3 yılda 150 yazarla birlikte hazırladı. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kerem Saysel de bu yazarlar arasında yer aldı. Biyoçeşitlilikteki azalma sorununun iklim değişikliği gibi gündemde tutulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Saysel, “1 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeryüzünde insanın var olduğu zaman diliminde ilk defa bu kadar çok tür yok olma tehlikesi yaşıyor. Dünya, altıncı en büyük kitlesel yok oluş evresinde. Geçmiş yok oluşlardan farkı olarak bugünkü yok oluş insan marifetiyle meydana geliyor ve insanlik tarihinde tanık olmadığımız boyutlarda. Yok oluştan tüm dünya etkileniyor" diyerek tehlikeye dikkat çekti. 

Hürriyet gazetesinden Mesude Erşan’ın haberinde yer alan rapora göre, 1900'lü yılların başından beri dünyadaki ormanların yüzde 50'si yok oldu. Son 50 yılda hem karasal türlerin hem de deniz türlerinin popülasyonlarında yüzde 36 azalma görüldü. Karasal alanların yüzde 75'i insanlar tarafından değiştirilerek doğallığını kaybetti. Deniz alanlarının yüzde 60'ından fazlası ise yoğun insan etkisi altında. Yine rapora göre sulak alanların yüzde 85'i artık yok. Son 40 yılda ise kişi başına küresel tüketim yüzde 15 oranında arttı.

MUTLULUK İÇİN TÜKETMEMELİ

Raporun 'Sürdürülebilir Gelecek Senaryoları ve İzlekleri' başlıklı bölümünün yazarlarından Prof. Dr. Saysel, şu bilgileri verdi: "Raporun verdiği en temel mesaj, ‘İyi yaşama dair algınızı değiştirin, tüketici değil ilişkisel nosyonları öne çıkarın'. İnsanın maddi ihtiyaçlarını yadsıyamayız ama iyi yaşam kalitesini tesis eden şey aynı zamanda doğayla ve birbirimizle kurduğumuz ilişki ve entelektüel yaşantımızla ilgili. Mutluluğumuzun, esenliğimizin temel bileşeni daha fazla tüketmek olduğu müddetçe, normlarımız, yasalarımız, kurumlarımız da tüketebilmek yönünde gelişiyor. Bu da canlı, doğa kaybının hızlanarak artmasına neden olacak. Masum değiliz, dönüp dolaşıp kendi değerlerimizi, yaşayan pratiklerimizi sorgulamamız gerektiğini hatırlamamız gerekiyor. Mesaj çok net: Bu şekilde üretme ye, tüketmeye devam edemeyiz. Küresel tüketime dair kesin önlemler alınması gerektiği yadsınamaz. Tüketim arttıkça kaynak ihtiyacımız da artıyor." 

TÜRKİYE DE RİSK ALTINDA

Biyoçeşitliliğin azalma riskinin en yüksek olduğu yerlerin tropik kuşak ve Türkiye'nin de içinde olduğu büyüyen ve tarihsel olarak geç kalkınan ekonomilerin bulunduğu coğrafyalar. Tropik kuşağın ekosistem üretkenliğinin en yüksek olduğu alan olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Saysel, "Türkiye'de de bu yaz çok orman yangını oldu. Aslında bunlar beklenen gelişmeler. Çünkü Türkiye, sıcak ve kurak Akdeniz havzasında. Akdeniz ormanları yaz aylarında yangına açık ekosistemler ama iklim değişikliği yangın riskini çok fazla artıyor" dedi. Bundan sonra tercihe dayalı politikalar uygulanmaz ve pek çok sektörde birden dönüşüm yaşanmazsa daha bozulmuş bir yeryüzü, daha kararsız bir iklim, daha ölü bir doğa görüleceğini belirten Prof. Dr. Saysel, "Önümüzdeki 50 yılda çok etkili ve ön alıcı politikaların uygulanacağını sanmamakla beraber teknolojik ilerleme, yeni teknolojiler için büyüyen piyasalar ve tüketim üzerinde kaynak kıtlığından kaynaklı baskılar bir şeyleri değiştirecek" görüşünü dile getirdi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

DÜNYA Haberleri

Tümü

ABD-Kanada ticaretinde yeni kriz: Vergi yüzde 50’ye çıktı

ABD yönetimi, Kanada'nın Amerikan ürünlerine yönelik "ayrımcı" uygulamalarda bulunduğunu öne...

20 gün önce

CENTCOM Duyurdu: ABD'den İran'a Yeni Saldırı Dalgası

CENTCOM, X şhesabından yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yeni saldırı hakkında bilgi verdi.

20 gün önce

İran gerilimi Ürdün’e sıçradı: Havalimanı ve liman...

Ürdün makamları, “belirli ve güvenilir bir tehdit” gerekçesiyle Akabe’deki uluslararası...

22 gün önce

Rusya’dan Kiev’e balistik füze yağmuru: Ölü ve yaralılar var

Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i farklı türlerde 41 füze ve 125 insansız hava aracıyla hedef aldı.

22 gün önce

İran’dan Ürdün’deki ABD üslerine beş günde dört saldırı

İran’ın Ürdün’deki ABD güçlerini hedef alan son saldırısında iki ABD askeri yaşamını yitirdi,...

22 gün önce

Macaristan’da Cumhurbaşkanı değişiyor: Anayasa...

Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok'un görev süresini sona erdiren anayasa değişikliğini...

22 gün önce

Körfez'de Alarm: Kuveyt Hava Savunma Sistemleri İran...

Kuveyt ordusu, ülke hava sahasını hedef alan İran kaynaklı çok sayıda insansız hava aracı (İHA)...

25 gün önce

Isı kubbesi kabusu: İngiltere'de tarihi sıcaklık...

İngiltere'de Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan olağandışı sıcak hava dalgalarının, 2 bin...

28 gün önce

ABD 'saldırı başlattık' dedi: İran'da patlama sesleri...

CENTCOM, yaptığı duyuruda, İran'a yeni bir saldırı dalgası başlattıklarını bildirdi.

28 gün önce

Venezuela’daki depremlerde can kaybı 4 bin 490’a yükseldi

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, 24 Haziran’da meydana gelen depremlerde can...

28 gün önce

Ermenistan’da muhalefet liderine tutuklama

Ermenistan’da Rusya yanlısı muhalefet lideri Gagik Tsarukyan, büyük ölçekli dolandırıcılık ve...

1 ay önce

Hürmüz Boğazı’nda gerilim yeniden tırmandı: ABD’den...

ABD ordusu, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda üç gemiyi hedef aldığını açıklamasının ardından çarşamba...

1 ay önce