BIST 100 11.532,88 %4,62 Altın 6.490,36 ₺/gr %2,96 Bitcoin $77.949 %1,09 Dolar 50,03 ₺ %0,05 Euro 56,34 ₺ %0,62 Sterlin 67,51 ₺ %0,59 Gümüş 83,31 ₺/gr %4,30 Ethereum $2.310,62 %1,87 İsviçre Frangı 61,31 ₺ %0,64 Kanada Doları 35,86 ₺ %0,44 Avustralya Doları 35,07 ₺ %0,68 Suudi Riyali 13,33 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,63 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,62 Çin Yuanı 7,50 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa DÜNYA Dünya Yeni Bir Döneme Uyandı:

Dünya Yeni Bir Döneme Uyandı:

ABD Başkanı Trump, küresel piyasalarda deprem yaratan kararını uygulamaya aldı. Trump, karşılıklılık esasına dayanan ve oranları değişen tarifelerin yürürlüğe girdiğini duyurdu.

0Yorumlar
Dünya Yeni Bir Döneme Uyandı:

Göreve başladığı 20 Ocak 2025 tarihinden beri radikal kararlara imza atan ABD Başkanı Donald Trump, ek gümrük vergi tarifesi hamlesiyle de küresel piyasalarda dengeleri değiştirmişti.

Ek vergiler getirmesinin ardından kriz çıkan Trump, sahibi olduğu Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda tarifelere ilişkin açıklamada bulundu.Saatin gece yarısını geçtiğini belirten Trump, karşılıklılık esasına dayanan ve oranları değişen tarifelerin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bu tarifelerden etkilenen ülkelerin uzun yıllardır "ABD'den faydalandığını" savunan Trump, "Milyarlarca dolar gümrük vergisi, artık ABD'ye akıyor" ifadesini kullandı.

MÜZAKERELER YAPILMIŞTI

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump tarafından imzalanan kararnameyle ABD'nin artan yıllık mal ticareti açıklarını daha da azaltmak amacıyla bazı ülkelere yönelik karşılıklılık esasına dayanan gümrük vergisi oranlarında değişikliğe gidildiği duyurulmuştu.Trump'ın karşılıklılık esasına dayanan tarifelere ilişkin 2 Nisan'da yaptığı açıklamadan bu yana bazı ülkelerin ABD ile anlamlı ticaret ve güvenlik anlaşmaları yapmayı kabul ettiği ya da kabul etmenin eşiğinde olduğu vurgulanan açıklamada, bazı ülkelerin müzakereler yoluyla ABD'ye bazı teklifler sunduğu, bazı ülkelerin ise hiç müzakereye girmediği bildirilmişti.

KARŞILIK ESASINA DAYALI TARİFELER DEĞİŞTİ

Açıklamada, Trump'ın bazı ülkeler için karşılıklılık esasına dayalı tarife oranlarının değiştirilmesinin gerekli ve uygun olduğuna karar verdiği kaydedilmişti.Söz konusu kararnamedeki ülkelerin belirtilen oranlarda gümrük vergisine tabi olacağı ifade edilen açıklamada, listede yer almayan ülkelere ise yüzde 10'luk tarifenin uygulanacağı belirtilmişti. Öte yandan Trump, Kanada'ya uygulanan gümrük vergisi oranının yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkarılmasını öngören kararnameyi de imzalamıştı.Bu kapsamda Hindistan'a yüzde 25, Endonezya'ya yüzde 19, Irak'a yüzde 35, İsrail'e yüzde 15, Malezya'ya yüzde 19, Norveç'e yüzde 15, İsviçre'ye yüzde 39, Suriye'ye yüzde 41, Tayvan'a yüzde 20 ve Vietnam'a yüzde 20 tarife getirilmesi planlanıyordu.Türkiye'ye ise yüzde 15 gümrük vergisi uygulanması öngörülüyordu.

GERÇEK GÜNDEM



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

DÜNYA Haberleri

Tümü

Trump’tan Irak açıklaması: Cehennemden çıkıyoruz

ABD’nin Irak’taki son askerleri 23 yılın ardından çekilirken Trump, savaşı “çok pahalı bir...

1 ay önce

Zelenskiy ve Trump Telefonda Görüştü: Adil Barış Vurgusu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile telefonda...

1 ay önce

ABD vize vermedi: BM Genel Kurulu'ndan 'Mahmud Abbas' kararı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ABD'nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve beraberindeki...

1 ay önce

Bilim İnsanları Fare Beyninde İşlevsel İnsan Beyin...

Bilim insanları, laboratuvarda üretilen insan beyin hücrelerini yavru farelerin beyinlerine...

1 ay önce

Uzmanlar Uyardı: Çözülse Dahi Dizel Şokunu Atlatmak Kolay...

Otomotiv sektöründe yaşanan dizel krizi ve emisyon tartışmaları, küresel pazarda kalıcı izler...

1 ay önce

Trump'tan Fed'e Sert Faiz Çağrısı: Faizleri Süratle Düşürün

ABD eski Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv'in para politikasını sert bir dille eleştirerek...

1 ay önce

İsrail’de Yemen endişesi büyüyor: Donanmada hazırlık...

Yemen'deki Husilerin Babulmendeb Boğazı'na erişimi sağlayan hatları ele geçirmesinin, Tel...

1 ay önce

Husilerin ilerleyişi Kızıldeniz’de dengeleri değiştirdi

İran destekli Husilerin Yemen kıyılarındaki hızlı ilerleyişi, Kızıldeniz’in girişindeki...

1 ay önce

241 Kişiyi Taşıyan Gemi İçin Denizde Geniş Çaplı Arama...

Atlas Okyanusu'nda seyreden ve içinde 241 kişinin bulunduğu bildirilen bir gemiden haber...

1 ay önce

ABD ve İran'a Tarihi Çağrı: Mutabakata Uyun

Uluslararası toplum, Orta Doğu'da gerilimi azaltmak amacıyla ABD ve İran'a karşılıklı...

1 ay önce

Körfez'de Sıcak Çatışma: ABD ve İran Güçleri Karşı...

Basra Körfezi'nde ABD ve İran askeri unsurları arasında meydana gelen sıcak çatışmada karşılıklı...

1 ay önce

Suriye-İsrail temasları kesildi: Şam yönetimi güvenmiyor

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İsrail’in Ebu Zuhur Hava Üssü’ne saldırısının...

2 ay önce