Türk annenin umudu Anayasa Mahkemesi'nde
İzmirli Dilek Güneş ile Selanikli Georgios Tsakiridis'in kızları 3 yaşındaki Melis için verdiği velayet mücadelesinde, Yunan mahkemesinin anneyi, Türk mahkemesinin ise babayı haklı bulmasının ardından, Yargıtay küçük kızın velayetinin babaya verilmesine karar verdi.
Kararın ardından Dilek Güneş'in son umut olarak başvurduğu Anayasa Mahkemesi'ndeki ön incelemeden sonra, dava dosyası önemli kategoride değerlendirilip komisyon yerine doğrudan 1'inci bölüme sevk edildi. Dosyayı inceleyecek olan 5 yüksek hakim, Melis için son sözü söyleyecek.
İzmirli Dilek Güneş ile iş için Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen Selanikli Georgios Tsakiridis'in tanışmasından sonra başlayan arkadaşlıkları, kısa sürede aşka dönüştü. Çift, 27 Aralık 2014 tarihinde İzmir'in Urla ilçesinde yapılan düğünle dünya evine girdi. Düğünden kısa süre sonra çift, sık sık tartışmaya başladı. Kızları Melis'in dünyaya gelmesine rağmen çiftin arasındaki sorunlar bitmedi. Yaşam biçimleri ve kültürel yapılarından dolayı sık sık tartışan çift, bebeklerine verecekleri isim nedeniyle bile büyük kriz yaşadı.
Yaşadıkları tüm tartışmaları sonlandırmak, yeni bir hayat kurmak isteyen çift, kızları Melis henüz 40 günlükken Selanik kentinin Sindos köyüne taşındı. Ancak Dilek Güneş, kızının doğumundan sonra hayalini kurduğu mutluluğu Yunanistan'a taşındıktan sonra da yaşayamadı. Eşi Georgios Tsakiridis'ın ve ailesinin üzerindeki baskısını arttırması üzerine daha fazla dayanamayan Dilek Güneş, 2016 yılının Haziran ayında Türkiye'ye döndü. Yunan yasalarına göre Georgios Tsakiridis'in verdiği yurt dışına çıkış izniyle İzmir'e dönen Dilek Güneş, boşanma davası açtı.
MAHKEMELER ZIT KARARLAR VERDİ
Anne Dilek'in, Yunan yasalarına göre Georgios Tsakiridis'in verdiği yurt dışına çıkış izniyle kızıyla birlikte İzmir'e dönüşünün ardından baba da kızının kaçırıldığı iddiasıyla Atina Aile Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme Georgios hem Türkiye'ye dönüşlerine izin verdiği hem de çocuğun yaşının küçük olması nedeniyle anneye ihtiyacı olduğuna karar verip, babının taleplerini reddetti.
Boşanma davasına bakan İzmir 1'inci Aile Mahkemesi ise, ara kararla küçük Melis'in velayetini geçici olarak anne Dilek Güneş'e verdi. Ancak bu sırada uluslararası çocuk kaçırma iade davasının görüldüğü İzmir 7'nci Aile Mahkemesi ise Melis'in velayetini 2017 yılının Eylül ayında Yunan babaya verdi. Anne Dilek Güneş'in temyiz ettiği bu kararı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, 2018 yılının Ocak ayında, çocuğun psikolojik açıdan sorun yaşayacağı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Aynı davaya bir kez daha bakan 7'nci Aile Mahkemesi, bu kez çocuğun ruhsal olarak etkileneceği gerekçesiyle ilk kararının aksine babaya iade edilmesi istediğini reddetti. Yerel mahkemenin kararını bu kez de baba Georgios Tsakiridis temyiz etti. Temyiz talebinde dosyası ikinci kez inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, ilk kararının aksine Melis'in babasına iadesine, Yunanistan'a götürülmesine izin verdi. Hem yerel mahkemenin, hem de Bölge Adliye Mahkemesi'nin aynı dosyaya iki farklı karar vermesinden sonra davayı inceleyen Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi de, küçük Melis'in babasına iade edilmesi kararını onadı.
ANNENİN TÜM UMUDU ANAYASA MAHKEMESİ'NDE
Yargıtay'ın kararından sonra gözyaşı döken ve kızı olmadan yaşayamayacağını söyleyen Dilek Güneş, çocuğunu yanına alıp kayıplara karıştı. Bu arada Dilek Güneş, avukatı Mehmet Ali Keleş aracılığıyla son umut olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Annenin başvurduğu Anayasa Mahkemesi'nden de önemli bir adım geldi. Mahkemedeki ön incelemeden sonra dava dosyası önemli kategoride değerlendirilip, komisyon yerine direk olarak 1'inci bölüme sevk edildi. Şimdi dosyayı inceleyecek olan 5 yüksek hakim, Melis için son sözü söyleyecek.
Hukuki süreç hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Mehmet Emin Keleş, "Anayasa Mahkemesi, dosyayı önemli olarak değerlendirdi. Normalde iki hakimin değerlendirme yaptığı komisyona gitmesi gereken dosyamız, bir üst adım olarak bölüme direk gönderildi. Şimdi yüksek mahkemenin üyesi 5 hakim inceleyip kararını açıklayacak. Sürecin bizim lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Melis, annesinden ayrılmayacaktır" dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Macaristan’da Cumhurbaşkanı değişiyor: Anayasa...
Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok'un görev süresini sona erdiren anayasa değişikliğini...
CHP'li Akdoğan, AİHM'in 'İmamoğlu' kararını değerlendirdi
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Ekrem...
CHP, Trafik Kanunu’nda yapılan son değişiklikleri AYM’ye...
CHP, Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan son değişiklikler ile üst düzey kamu yöneticilerinin...
DÜNYA Haberleri
TümüABD-Kanada ticaretinde yeni kriz: Vergi yüzde 50’ye çıktı
ABD yönetimi, Kanada'nın Amerikan ürünlerine yönelik "ayrımcı" uygulamalarda bulunduğunu öne...
CENTCOM Duyurdu: ABD'den İran'a Yeni Saldırı Dalgası
CENTCOM, X şhesabından yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yeni saldırı hakkında bilgi verdi.
İran gerilimi Ürdün’e sıçradı: Havalimanı ve liman...
Ürdün makamları, “belirli ve güvenilir bir tehdit” gerekçesiyle Akabe’deki uluslararası...
Rusya’dan Kiev’e balistik füze yağmuru: Ölü ve yaralılar var
Rusya, Ukrayna’nın başkenti Kiev’i farklı türlerde 41 füze ve 125 insansız hava aracıyla hedef aldı.
İran’dan Ürdün’deki ABD üslerine beş günde dört saldırı
İran’ın Ürdün’deki ABD güçlerini hedef alan son saldırısında iki ABD askeri yaşamını yitirdi,...
Macaristan’da Cumhurbaşkanı değişiyor: Anayasa...
Macaristan Cumhurbaşkanı Tamas Sulyok'un görev süresini sona erdiren anayasa değişikliğini...
Körfez'de Alarm: Kuveyt Hava Savunma Sistemleri İran...
Kuveyt ordusu, ülke hava sahasını hedef alan İran kaynaklı çok sayıda insansız hava aracı (İHA)...
Isı kubbesi kabusu: İngiltere'de tarihi sıcaklık...
İngiltere'de Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan olağandışı sıcak hava dalgalarının, 2 bin...
ABD 'saldırı başlattık' dedi: İran'da patlama sesleri...
CENTCOM, yaptığı duyuruda, İran'a yeni bir saldırı dalgası başlattıklarını bildirdi.
Venezuela’daki depremlerde can kaybı 4 bin 490’a yükseldi
Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, 24 Haziran’da meydana gelen depremlerde can...
Ermenistan’da muhalefet liderine tutuklama
Ermenistan’da Rusya yanlısı muhalefet lideri Gagik Tsarukyan, büyük ölçekli dolandırıcılık ve...
Hürmüz Boğazı’nda gerilim yeniden tırmandı: ABD’den...
ABD ordusu, İran’ın Hürmüz Boğazı’nda üç gemiyi hedef aldığını açıklamasının ardından çarşamba...
