BIST 100 14.641,56 %0,45 Altın 6.908,74 ₺/gr %3,01 Bitcoin $77.711 %2,24 Dolar 48,25 ₺ %0,18 Euro 55,96 ₺ %0,49 Sterlin 65,42 ₺ %0,31 Gümüş 102,97 ₺/gr %4,01 Ethereum $2.436,37 %3,15 İsviçre Frangı 59,64 ₺ %0,45 Kanada Doları 34,70 ₺ %0,18 Avustralya Doları 34,57 ₺ %0,23 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,85 ₺ %0,39 BAE Dirhemi 13,14 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,40 Çin Yuanı 7,17 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa EKONOMİ Borsa'dan Rusya'ya iş gezisi

Borsa'dan Rusya'ya iş gezisi

İzmir Ticaret Borsası (İTB) yönetimi, ihracatta yeni pazarlara yönelme amacıyla Rusya'nın en büyük ikinci kenti olan Saint Petersburg'a bir iş ve inceleme gezisi düzenledi.

0Yorumlar
Borsa'dan Rusya'ya iş gezisi

Gezide, Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası ile E-Commodity Bazaar Elektronik Emtia Alım-Satın Portalı üzerinden iş birliği yapılması için prensip anlaşmasına varıldı.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve beraberindeki heyet, Rusya'nın, Moskova'dan sonraki en büyük ikinci kenti ve nüfus açısından Avrupa'nın ilk 10 kentinden biri olan Saint Petersburg'a bir iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi. Türkiye'nin Saint Petersburg Başkonsolosluğu'nda Başkonsolos Yunus Belet ve Saint Petersburg Ticaret Ataşesi Çağrı Doğan ile bir araya gelen heyet, kent ve ticaret olanakları hakkında bilgi aldı.

Saint Petersburg Başkonsolosu Belet, Saint Petersburg ile çevresinde yaşayan 13.5 milyonluk bir bölgeye hizmet verdiklerini belirterek bölgenin Rusya'nın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu dile getirdi. Türk firmalarını bu coğrafyada daha fazla görmeyi amaçladıklarını bildiren Belet, "Raflardaki Türk ürünlerinin artmasını sağlamak en büyük amacımız. Başta İTB üyeleri olmak üzere tüm Türk iş insanlarını buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi. Ticaret Ataşesi Doğan ise şunları söyledi:

"Burada karşılıklı güven ilişkisi ve sürekli iletişim halinde olunması çok önemli. Bu nedenle Rusya'ya gelecek Türk yatırımcılara ya burada iyi bir partner bulmalarını ya da kalıcı bir ofis açmalarını öneriyoruz, gerekli desteği de vermeye hazırız."

KESTELLİ'DEN İHRACATTA ARTIŞ VURGUSU

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında yüzde 15.7 artarak 25 milyar 561 milyona ulaştığını belirterek, "2019'un ilk dört ayında, sadece tarım ve gıda alanındaki ticaret hacmi 1 milyar 200 milyon doları aştı. Halen 2008 yılında yakalanan 37 milyar 847 milyon dolarlık hacimden uzak olsak da hızla o noktaya doğru gidiyoruz. Sıcak ikili ilişkiler sayesinde ticaretin önündeki yaptırımlar birer birer kalkıyor. Ekonomi uzmanları, iki ülke arasındaki ticaret hacim potansiyelinin 100 milyar doları bulabileceğini öngörüyor. Bu noktada temel sorunumuz Rusya ile aramızdaki ticaret hacminin dengesiz dağılması. 2018'de Rusya'dan 21.3 milyar dolarlık ithalat yaparken, sadece 4.2 milyar dolar ihracat gerçekleştirebildik. Bir yandan ticaret hacmini arttırmak için uğraşırken, diğer yandan daha fazla ve daha nitelikli ihracat yapmaya odaklanmalıyız" diye konuştu.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI YAPILDI

Heyetin ziyaret ettiği Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ekaterina Lebedeva da 400'ün üzerinde Rus ve yabancı küçük, orta ve büyük ölçekli işletme ile çalıştıklarını söyleyerek "19 farklı meslek komitesine sahibiz. Bugüne kadar yabancı oda, birlik ve organizasyonlarla 140'ın üzerinde anlaşmaya imza attık. İzmir Ticaret Borsası ile çalışmak, üyeleri ile üyelerimiz arasındaki iş birliklerini geliştirmek için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Daha sonra Işınsu Kestelli ve Lebedeva arasında, iki kurum ve üyeleri arasında iş birliği yapılması için prensip anlaşmasına varılırken, sürecin Türk firmalarının Rusya'da katılacakları fuarlarda Rus muhatapları ile bir araya gelmeleri için Saint Petersburg Ticaret ve Sanayi Odası'nın aracılık etmesi, ayrıca üyelerini E-Commodity Bazaar'da yer almaları için teşvik etmesi konularında görüş birliğine varıldı. Ayrıca toplantıya katılan B2B ve fuar organizasyon şirketi ExpoForum - International Company ile İTB arasında E-Commodity Bazaar iş birliği protokolü imzalandı. Gezinin ardından bir değerlendirmede bulunan Başkan Işınsu Kestelli, "Türkiye ile Rusya iki yakın coğrafyada yer alan iki farklı kültür. Birlikte çalışmak ve iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek herkesin lehine. Bu amaçla Rusya'ya gittik. Gördüğümüz sıcak ilgiden ve sağlayacağı iş potansiyelinden son derece memnunuz. İzmir iş dünyasının Rusya ile ticaret yapmasında sonsuz fayda görüyoruz. Tarım ve gıda bu ticaretten çok önemli bir pay alabilir. Bunun yanı sıra Türkiye'ye her yıl 6 milyonun üzerinde turist yollayan Rusya'nın ilgisini İzmir ve Ege kıyılarına yönlendirmek için de çalışmalar, tanıtımlar yapmalıyız" diye konuştu. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Motorinde dev indirim sonrası tabela değişti! Benzin ne...

Akaryakıt fiyatlarında 5,36 TL’lik motorin indiriminin ardından yeni rakamlar pompaya yansıdı....

1 gün önce

Dolar güne yükselişle başladı! Dolar ve euro ne kadar...

Döviz piyasasında haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareket devam etti. Dolar 48,25 TL...

1 gün önce

Altında zirve sonrası geri çekilme! Gram altın 7 bin...

Altın fiyatları haftanın son işlem gününe zirve seviyelerden gelen geri çekilmeyle başladı. Gram...

1 gün önce

Milyonlarca kiracı ve ev sahibi bu tarihi bekliyor! Eylül...

Eylül ayı ile birlikte kira sözleşmesi yenilenecek olan milyonlarca konut ve iş yeri kiracısı...

1 gün önce

SGK borçlarında 72 ay taksit için son başvuru

SGK prim borcu bulunan işveren ve sigortalılar için 72 aya kadar taksit imkânında son günlere...

1 gün önce

Borsa güne yükselişle başladı: BIST 100 14.646 puanda

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününe yüzde 0,24 yükselişle başladı....

2 gün önce

Altında yükseliş sürüyor, gözler Fed’de

Altın fiyatları haftanın ikinci yarısında yeniden yükselişe geçti. Gram altın 7 bin 100 TL'nin...

2 gün önce

Akaryakıtta dev indirim: Motorin 5,36 TL ucuzladı

27 Ağustos 2026 itibarıyla akaryakıtta beklenen büyük indirim pompaya yansıdı. Motorinin litre...

2 gün önce

Motorinde indirim yolda: Litre fiyatı ne kadar düşecek?

Küresel petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından motorinin litre fiyatında 4 ila 5 TL arasında...

3 gün önce

Altında yeni yön arayışı: Piyasalar ne bekliyor?

Altın piyasasında son haftalardaki hareketlilik yatırımcıların dikkatini yeniden fiyatların...

3 gün önce

Kademeli emeklilikte masadaki taslak belli oldu: Yaş ve...

8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi bulunan milyonlarca kişinin beklediği kademeli emeklilik...

4 gün önce

Citi ve JPMorgan altın tahminini açıkladı: Yeni hedefler...

Altın piyasasında gözler büyük yatırım bankalarının yeni tahminlerine çevrildi. Citi ve...

4 gün önce