Çözüm arabuluculukta
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Eyüp Sevimli, arabuluculuk kurumunun etkin bir biçimde kullanılması çağrısında bulundu.
‘En kötü sulh, en iyi davadan iyidir’ şeklinde konuşan Sevimli, “Küresel ekonomi, dinamik olmayan, değişimin gerisinde kalanları affetmeyen bir yapıdır. Dolayısıyla arabuluculuk, iş dünyası açısından adeta sizi boğulmaktan kurtaran yardımsever işlevi görmektedir. Ama siz ben kendim kıyıya çıkarım, ya da cankurtaranı bekleyeceğim diye inat ederseniz, ayağınıza gelen fırsatı tepmiş ve kaybetmeyi göze almışsınız demektir” diye konuştu.
EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Eyüp Sevimli, ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve Arabuluculukta Avukatın Rolü’ toplantısının açılışında konuştu. Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ve gün boyu süren etkinlikte ‘Ticari Uyuşmazlıkların Çözümünde Arabuluculuk’ başlıklı oturumun da moderatörlüğünü gerçekleştiren Sevimli, 2012’den itibaren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar’ın özel gayretleri ile gündemdeki yerini alan arabuluculuk müessesinin önemine değindi. İş dünyasının çözüm odaklı ve proaktif davranması gerektiğine değinen ve ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ sözüne atıfta bunan Sevimli, “Öncelikle, mahkemelerdeki iş hukuku ile ilgili davalar, yüzde 90’nın çok üstünde işveren aleyhine sonuçlanıyor. Diğer yandan, bir önceki yıla göre Yargıtay’a gelen dosyaların sadece yüzde 40’ı çözüme kavuşturuluyor. Yüzde 60’ı yeni gelenlerle birlikte bir sonraki yıla devrediliyor. Bir hakime (ceza, hukuk, idari) düşen dava sayısı yılda ortalama 900 adet. Avrupa’da bu sayı 200’lerde kalıyor. Mahkemelerin durumu bu kadar açık ve net iken, iş dünyasında da rekabet zorlaşmış ve zaman en kıymetli değere dönüşmüşken çözümün Arabuluculukta olduğunu artık görmemiz gerekmektedir” dedi.
Kanun taslağını heyecanla bekliyoruz
İş Mahkemeleri Kanun Tasarı Taslağı’nda işçi-işveren uyuşmazlıklarında ‘dava şartı olarak arabuluculuğun’ kısa zamanda yasalaşmasını iş dünyası olarak heyecanla beklediklerini vurgulayan Sevimli, yasanın arabuluculuk kurumuna işlerlik kazandırırken, işverenlerin beklentilerine de önemli derecede cevap vereceğini belirtti. Uzlaşı kültürünün toplumun tüm katmanlarına yayılması temennisinde bulunan Sevimli şunları söyledi, “Kültürel yapımıza dönüp baktığımızda aslında, bu yapının bizim için ne kadar uygun olduğunu çok kolay görebiliriz. Köylüler arasındaki sorunu çözsün diye muhtara gitmez miydik? Aileler arasındaki problemde, aile büyüklerinden destek almaz mıydık? Komşularla olan bir çatışmada, mahallenin sevilen bir büyüğü devreye girmez miydi? İşte bu da arabuluculuğun ta kendisi değil midir? Öz kültürümüzle eşleşen uzlaşma, konuyu tatlıya bağlama, sonuçta herkesin mutlu olması mümkün iken, neden işi zora sokmaya çalışalım ki?”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ali Alpyavuz’dan İzmir’deki konut mağduriyetlerine çözüm...
İzmir’de kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan tıkanıklık nedeniyle konutlarını bekleyen mağdur...
YENİ PARTİLİ ÖSEN’DEN RAKAMLARLA ‘BARINMA’ TABLOSU: ÇÖZÜM...
YENİ Partili Seda Kâya Ösen, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2026 yerleştirme...
Konak Mobil ile çözüm cepte
Dijital çözümü cebe taşıyan Konak Belediyesi, Konaklıların istek, öneri ve şikayetlerini en hızlı...
EKONOMİ Haberleri
TümüBenzine bu gece 4 lira 30 kuruş indirim geliyor
Brent petrolün varil fiyatının 104 dolara gerilemesiyle benzine bu gece yarısından itibaren 4...
HGS borç sorgulamada yeni dönem başladı
HGS ihlalli geçiş borçlarını sorgulama ve ödeme işlemlerinde e-Devlet üzerinden kimlik...
Taksitli alışverişte yeni dönem başladı
15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Ticaret Bakanlığına...
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyatları açıklandı
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyat listesinde Citroen Ami 575 bin TL, Opel Corsa 1 milyon 335 bin TL...
ABD'li Yatırım Bankasından Türkiye İçin Kritik Rezerv...
ABD merkezli küresel yatırım bankası, Türkiye'nin döviz rezervleri ve makroekonomik dengelerine...
Altın yatırımcısı ABD TÜFE verisine odaklandı
ABD TÜFE verisi öncesinde ons altın 4.159,45 dolarda yatay seyrederken, piyasalar Fed’in faiz...
Çeşme'de turizmin dijital geleceği masaya yatırıldı:...
Çeşme'de düzenlenen İzmir Digital Transformation Workshop'ta Trip.com ve Tripadvisor...
Bitcoin yatırımcısı dikkat! Petrol yükseldi, kriptoda...
Bitcoin, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yatırım fonlarından gerçekleşen yüksek tutarlı...
Doların alış ve satış fiyatı belli oldu! 1 dolar ve 1...
Dolar ve euro fiyatları, haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların yakın takibinde bulunuyor....
Altın dün düştü, bugün yükseldi! Gram, çeyrek, yarım ve...
Dünkü kaybın ardından yönünü yukarı çeviren gram altın, 13 Ekim Salı sabahı 6 bin 653 liraya...
Çiftçilere yeni destek! TARSİM'de yeni dönem: Cevizden...
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2027 yılından itibaren don riskine karşı sigorta kapsamını...
TOKİ kiralık konut kurası ne zaman? Kura tarihi belli...
TOKİ İstanbul Kiralık Sosyal Konut Projesi'nde başvurular 25 Eylül 2026'da sona erdi. İlk etapta...