EBSO'dan doğalgaz çıkışı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, petrol fiyatlarında son 5 ayda yaşanan yüzde 30 düşüşün iç piyasaya yeterince yansıtılamadığını belirterek, “Enerji fiyatlarındaki gerileme üreticilere yansıtılmalı” dedi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Dünya petrol fiyatlarındaki büyük gerileme üzerine açıklamada bulundu. Petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 30’a yakın gerilemenin henüz iç piyasaya yeterince yansıtılmamasının yerli üreticilerin gerek iç, gerekse uluslararası piyasalarda rekabet gücünü olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Yorgancılar, “Diğer taraftan; Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 50’den fazlasının doğalgaz santrallerinde gerçekleştiriliyor olması, doğalgaz fiyatlarının önemini de artırıyor. Böylesi bir dönemde Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti oldukça kritik. Rusya’nın doğalgaz fiyatlarında indirime gideceği yüzde 6’ lık oran oldukça düşük bir seviyedir. Hem petrol hem doğalgaz hem de elektrik maliyetlerinin rakipler düzeyine çekilmesi yerli üreticilerin hem iç, hem de dış piyasalarda rekabet gücünü artıracaktır” dedi. Uzun vadeli anlaşmalar nedeniyle enerji fiyatlarındaki gerilemenin gecikmesine karşı devletin enerji girdileri üzerindeki vergilerde indirime gitmesinin uygun olacağını belirten Yorgancılar, “Bunun ilk uygulamasının da sanayicinin kullandığı elektrik, doğalgaz ve petrol üzerinden yapılmasını istiyoruz" dedi.
POZİTİF ETKİLERİNE ODAKLANMALI
2013 yılında neredeyse cari açığa eşit oranda yaklaşık 56 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıldığını, bunun milli gelirin yaklaşık yüzde 6’sı gibi oldukça yüksek bir düzeyine ulaştığına dikkat çeken Yorgancılar, "Küresel talep artışı yavaşladı. İç talepte artış da yavaş seyrediyor. Bu nedenle işsizlikte belirgin bir artış bulunuyor. Böylesi bir ortamda dünya enerji fiyatları geriliyor. Dünya enerji fiyatları arttığında bu iç piyasaya hemen yansıtılırken fiyat düşüşleri olduğunda aynı şeyi göremiyoruz. 2015 yılında yüksek oranlı bir büyüme için hem iç hem de dış talep eşanlı olarak devreye sokulmalıdır. Bunun için anahtar enerji maliyetlerinin düşürülmesidir. Bu yapıldığında maliyeti düşen sanayiciler daha düşük fiyatla mal satabilecek bu da hem içeride hem dışarıda talep artışı sağlayarak büyümeyi de hızlandıracaktır” diye konuştu.
PROAKTİF POLİTİKA ZAMANI
Yorgancılar, düşen cari açığın belirgin bir şekilde gerilediği ortamda enerji girdi fiyatları aşağıya çekilmediği takdirde hem ihracat hem de iç talep potansiyeli zayıflayacağını ifade ederek şunları söyledi; “Stratejik davranılarak enerji fiyatlarındaki gerileme avantaja dönüştürülmeli, bu geçiş sürecinde devlet mutlaka vergi indirimlerini gündeme almalıdır. Böylece daha hızlı büyüyecek ekonomi de diğer vergilerdeki hasılat artışıyla enerji girdilerindeki vergi indirimini fazlasıyla telafi edecektir. Gün reaktif değil, proaktif davranmayı gerektiriyor" diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Konak’ta doğalgaz çalışmaları hız kazandı
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun, yerel seçimler öncesi verdiği en önemli...
Karabağlar’da doğalgaz sevinci
Karabağlar’da vatandaşların yıllardır beklediği doğalgaz çalışmaları hız kazandı.
Esat Tanık’tan Çeşmeye doğalgaz müjdesi
Çeşme Belediye Başkan Adayı Tanık, dünya turizminin göz bebeği olan ilçede halkın uzun süredir...
EKONOMİ Haberleri
TümüMotorinde indirim yolda: Litre fiyatı ne kadar düşecek?
Küresel petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından motorinin litre fiyatında 4 ila 5 TL arasında...
Altında yeni yön arayışı: Piyasalar ne bekliyor?
Altın piyasasında son haftalardaki hareketlilik yatırımcıların dikkatini yeniden fiyatların...
Kademeli emeklilikte masadaki taslak belli oldu: Yaş ve...
8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi bulunan milyonlarca kişinin beklediği kademeli emeklilik...
Citi ve JPMorgan altın tahminini açıkladı: Yeni hedefler...
Altın piyasasında gözler büyük yatırım bankalarının yeni tahminlerine çevrildi. Citi ve...
Bitcoin 80 bin doları geçti: Kriptoda 4 milyar dolarlık...
Bitcoin son günlerdeki güçlü yükselişini sürdürerek 80 bin dolar seviyesini aşarken, düşüş...
Enflasyon hasar tazminatını artırdı: Trafik ve kaskoda...
Enflasyon, artan parça ve işçilik maliyetleri ile hasar dosyalarındaki yükseliş, trafik ve kasko...
Merkez Bankası’ndan örtülü faiz indirimi: Fonlama yüzde...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başladı. Adım,...
Altındaki yükseliş hızlandı: 3 ayın zirvesi görüldü
Altın fiyatları haftaya güçlü yükselişle başladı. Ons altının üç ayı aşkın sürenin en yüksek...
Benzinde yeni zam için tarih netleşti
Motorine gelen 2,92 TL’lik artışın ardından benzinde de yeni zam beklentisi oluştu. 2,74 TL’lik...
Karabat serbest fonlar için geçmişin incelenmesini istedi
YENİ Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, serbest fonlara yönelik yeni kuralların yeterli...
Milyonlarca çalışan bu haberi bekliyor! 2026 asgari ücret...
Çalışan vatandaşlar asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. 2026 yılında net...
Depoyu Dolduracaklar İçin Kötü Haber! Motorine Zam Kapıda
Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor....