EİB ihracatı 12 milyar dolara yaklaştı
EGE İhracatçı Birlikleri (EİB) 2016 yılında 10 milyar 900 milyon dolar olan ihracatı, 2017 yılında yüzde 9'luk artışla 11 milyar 838 milyon dolara çıkardı.
Ege İhracatçı Birlikleri, Aralık ayında 1 milyar 80 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. EİB ihracatı 2016 yılı Aralık ayında ise 922 milyon 460 bin dolar olmuştu. EİB’nin ihracatı 2016 yılı Aralık ayına göre yüzde 17 artış gösterdi. Ege İhracatçı Birlikleri 2016 yılında 10 milyar 900 milyon dolarlık ihracata imza atarken, 2017 yılında yüzde 9’luk artışla 11 milyar 838 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılında yaptığı ihracatta sanayi ürünleri 6 milyar 448 milyon dolarla büyük dilimi oluştururken, EİB’den yapılan sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12 arttı. Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 3’lük yükselişle 4 milyar 520 milyon dolara çıktı. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 14’gelişimle 869 milyon 695 bin dolara yükseldi.
2017 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliğinden 8 tanesi 2016 yılına göre ihracatlarını arttırırken, 4 tanesi 2016 yılı performansının gerisinde kaldı.
ÜNLÜTÜRK, "HEDEFİMİZİ TUTTURDUK"
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılı için ortaya koyduğu 11.5 milyar dolar ihracat hedefini aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2018 yılı için ise; yüzde 8’lik ihracat artış hedefleri olduğunu kaydetti.
Ekonomistlerin 2017 yılının başında 2017 yılını 'Talebin nazlı olacağı bir yıl olarak' tanımladıklarını hatırlatan Ünlütürk, "Bu olumsuz öngörülere karşın Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 7 bin 500 ihracatçı firma, 200’den fazla ülkeye ihracat yaparak 2017 yılı başında belirlediğimiz 11.5 milyar dolar ihracat hedefini geçti. 2018 yılında da benzer bir başarıyı tekrarlamak için katma değerli ürün ihracatı için tasarım, inovasyon ve Ar-Ge ağırlıklı çalışmalarımıza devam edeceğiz. Fuar, sektörel ticaret heyeti, alım heyeti organizasyonları gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
250 MİLYARLIK KGF KAYNAĞI İHRACAT HEDEFLERİNİ TUTTURDU
Hükümet tarafından 2017 yılı başında açıklanan 250 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) kaynağı başta olmak üzere ekonomik tedbirler ve teşvik paketinin Orta Vadeli Programda Türkiye için 2017 yılı sonu için ortaya konulan 153.3 milyar dolarlık ihracat hedefinin tutturulduğuna işaret eden Ünlütürk, "2018 yılı için yüzde 8’lik ihracat artışıyla 169 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedefe EİB olarak 12.5-13 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Doğal taş ihracatçılarına Çin’de Xiamen Fuarı’nda...
Ege Maden İhracatçıları Birliği 2026 yılının 9 aylık döneminde ihracatını yüzde 18,1 artışla 1...
Hububat ihracatı 6 ayda 5,8 milyar doları aştı! En fazla...
Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2026 yılının ilk altı ayında...
İhracatta nar bereketi
Türkiye’nin 10 aylık nar ihracatı 100 milyon doları aştı. Nar ihracatı 150 milyon dolara koşuyor
EKONOMİ Haberleri
TümüBenzine bu gece 4 lira 30 kuruş indirim geliyor
Brent petrolün varil fiyatının 104 dolara gerilemesiyle benzine bu gece yarısından itibaren 4...
HGS borç sorgulamada yeni dönem başladı
HGS ihlalli geçiş borçlarını sorgulama ve ödeme işlemlerinde e-Devlet üzerinden kimlik...
Taksitli alışverişte yeni dönem başladı
15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Ticaret Bakanlığına...
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyatları açıklandı
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyat listesinde Citroen Ami 575 bin TL, Opel Corsa 1 milyon 335 bin TL...
ABD'li Yatırım Bankasından Türkiye İçin Kritik Rezerv...
ABD merkezli küresel yatırım bankası, Türkiye'nin döviz rezervleri ve makroekonomik dengelerine...
Altın yatırımcısı ABD TÜFE verisine odaklandı
ABD TÜFE verisi öncesinde ons altın 4.159,45 dolarda yatay seyrederken, piyasalar Fed’in faiz...
Çeşme'de turizmin dijital geleceği masaya yatırıldı:...
Çeşme'de düzenlenen İzmir Digital Transformation Workshop'ta Trip.com ve Tripadvisor...
Bitcoin yatırımcısı dikkat! Petrol yükseldi, kriptoda...
Bitcoin, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yatırım fonlarından gerçekleşen yüksek tutarlı...
Doların alış ve satış fiyatı belli oldu! 1 dolar ve 1...
Dolar ve euro fiyatları, haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların yakın takibinde bulunuyor....
Altın dün düştü, bugün yükseldi! Gram, çeyrek, yarım ve...
Dünkü kaybın ardından yönünü yukarı çeviren gram altın, 13 Ekim Salı sabahı 6 bin 653 liraya...
Çiftçilere yeni destek! TARSİM'de yeni dönem: Cevizden...
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2027 yılından itibaren don riskine karşı sigorta kapsamını...
TOKİ kiralık konut kurası ne zaman? Kura tarihi belli...
TOKİ İstanbul Kiralık Sosyal Konut Projesi'nde başvurular 25 Eylül 2026'da sona erdi. İlk etapta...