Faiz indirimi sonrası ilk açıklama
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye'nin gıda fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında başı çektiğini, fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla geçici olacağını öne sürdü.
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 23 Eylül'deki piyasaları sarsan faiz indirimi kararının ardından bugün ilk kez kameraların karşısına geçti.
Finansın Geleceği Zirvesi'nde konuşma yapan Kavcıoğlu, “Küresel enflasyonun ivmelendiği bir süreci yaşıyoruz. Küresel üretim talep artışına yetişemedi” dedi.
ENFLASYON ARTIŞINDA ETKİLİ FAKTÖRLER
Enflasyonun yükselmesinde başlıca etkinin emtia fiyatlarından geldiğini vurgulayan Kavcıoğlu, arz kısıtları, nakliye maliyetleri ve teslimat sürelerindeki artışın da enflasyon artışında etkili olduğunu söyledi.
Kur ve emtia fiyat artışı dışında arz kısıtlarının da Türkiye'de üretici fiyatlarının artışında etkili olduğunu söyleyen TCMB Başkanı, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki farkın son dönemde uzun dönem ortalamasının üzerinde seyrettiğini vurguladı.
‘GEÇİCİ OLACAK’
Kavcıoğlu, “Açılma ve ekonomik normalleşme sürecinde dünyada enerji ve hizmet fiyatlarında belirgin artışlar görülmektedir. Küresel merkez bankaları, enerji ve salgın kaynaklı bazı sektörlerdeki yüksek oranlı fiyat artışlarının talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte geçici olacağını düşünmektedirler. Bu unsurlar önümüzdeki dönemde ülkemizde de enflasyona düşürücü yönde etki edecektir” dedi.
Ağustos ayında yıllık enflasyonun yüzde 19,25 yükseldiğini ancak enerji ve gıda ürünlerinin yer almadığı çekirdek enflasyonun yüzde 16,76'ya gerilediğini belirten Kavcıoğlu, üretici enflasyonundaki yükselişin ise devam ettiğini söyledi.
‘GIDANIN ETKİSİ YÜKSEK’
Son dönemde belirli ürünlerdeki fiyat artışının tarihsel ortalamaların oldukça üzerine çıktığını belirten TCMB Başkanı, “Fiyatlama davranışlarının normalleşme hız kazandıkça normale döneceğini düşünüyoruz” dedi.
Türkiye'nin gıda fiyatı artışında dünyada ilk sıralarda yer aldığını belirten Kavcıoğlu, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisinin yüksek olduğunu vurguladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Merkez Bankası’ndan örtülü faiz indirimi: Fonlama yüzde...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başladı. Adım,...
Akaryakıtta ÖTV indirimi sevinci bir gün sürdü! Dev zam...
Döviz kuru ve Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarını doğrudan...
Altında Tarihi Zirve!
Küresel piyasalarda artan jeopolitik riskler ve Fed’in faiz indirimi beklentileri altın...
EKONOMİ Haberleri
TümüMerkez Bankası’ndan örtülü faiz indirimi: Fonlama yüzde...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başladı. Adım,...
Altındaki yükseliş hızlandı: 3 ayın zirvesi görüldü
Altın fiyatları haftaya güçlü yükselişle başladı. Ons altının üç ayı aşkın sürenin en yüksek...
Benzinde yeni zam için tarih netleşti
Motorine gelen 2,92 TL’lik artışın ardından benzinde de yeni zam beklentisi oluştu. 2,74 TL’lik...
Karabat serbest fonlar için geçmişin incelenmesini istedi
YENİ Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, serbest fonlara yönelik yeni kuralların yeterli...
Milyonlarca çalışan bu haberi bekliyor! 2026 asgari ücret...
Çalışan vatandaşlar asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. 2026 yılında net...
Depoyu Dolduracaklar İçin Kötü Haber! Motorine Zam Kapıda
Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımaya devam ediyor....
Bir gecede rekor artış: Bitcoin fiyatı uçuyor
ABD Hazinesi'nin tahvil geri alım kararı ve Başkan Donald Trump'ın devlet eliyle Bitcoin (BTC)...
Altın fiyatları uçuşta! Grafiği görenler gözlerine...
Ortadoğu'da tırmanan ABD-İran çatışması ve Hürmüz Boğazı'ndaki belirsizlik küresel piyasaları...
Evlilik kredisinde şartlar değişti
Aile ve Gençlik Fonu kapsamında yeni evlenecek gençlere verilen faizsiz evlilik kredisinde...
Türk beyaz eşya devinde kriz! Satışlar çakıldı, binlerce...
Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya ve elektronik üreticilerinden Vestel'de mali kriz...
Türkiye’nin ikinci yerli otomobili geliyor! Arkasında...
Türkiye otomotiv sektöründe Togg’un ardından yüzde 100 yerli sermayeli yeni bir binek otomobil...
Alaşehir’i çoşturacak projede 1. Kısım tamamlandı Damla...
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı...