İzmir YMMO Basın ile buluştu
“Vergide Ceza Değil, Doğruluk Kültürü Egemen Olmalı”
İzmir YMMO Başkanı Zengin:
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO), düzenlediği basın toplantısında hem mesleğin ülke ekonomisindeki stratejik rolüne dikkat çekti hem de vergi idaresi ve iş dünyasına güçlü mesajlar verdi.
Oda Başkanı Yaşar Zengin, yaptığı konuşmada vergi adaletinin sağlanmasında Yeminli Mali Müşavirlerin (YMM) “önleyici denetim” fonksiyonuna vurgu yaparak, “Bizim görevimiz, hatayı oluşmadan önlemektir. Vergide ceza değil, doğruluk kültürü egemen olmalıdır” dedi.
“Yeminli Mali Müşavirlik Lüks Değil, Zorunluluktur”
Zengin, 36 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan YMM müessesesinin, dijital dönüşüm çağında işletmeler için bir güven mekanizması haline geldiğini belirterek şöyle konuştu: “E-fatura, e-defter ve yapay zekâ destekli analizlerle vergi idaresi artık her işlemi anlık izleyebiliyor. Bu çağda Yeminli Mali Müşavirlerle çalışmak bir lüks değil, işletmeler için sürdürülebilirliğin zorunlu şartıdır.”
Yeminli mali müşavirlerin sadece denetçi değil, aynı zamanda işletmelerin finansal rehberi olduğunu vurgulayan Zengin, YMM’lerin işletmeleri vergi risklerinden koruyarak hem kamunun gelirlerini hem de mükellefin hakkını güvence altına aldığını söyledi.
“İzmir YMM Odası Vergi Eğitim Merkezi Kuruyor”
Zengin, “İzmir’i bir Vergi Eğitim ve Araştırma Merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Odamız bünyesinde kuracağımız Vergi Eğitim Merkezi ile hem meslek mensuplarına hem iş dünyasına yönelik sürekli eğitimler vereceğiz” ifadelerini kullandı. Zengin bu merkez aracılığıyla İzmir’de vergi bilincini geliştirmeyi, genç uzmanlar yetiştirmeyi ve kamu-özel sektör arasında bilgi paylaşımını artırmayı amaçladıklarını söyledi.
“İzmir’in Kalkınmasında Biz de Varız”
Zengin, İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odaları ile iş dünyası örgütlerine çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Yeminli Mali Müşavirler yalnızca defter kontrolü yapmaz; ekonomiyle düşünür, verilerle konuşur. Şehrimizin kalkınma politikalarında biz de aktif olarak yer almak istiyoruz. İzmir’in Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu gibi yapılarında temsil edilmemiz hem şehir hem ülke ekonomisi için büyük katkı sağlayacaktır.”
Vergi İdaresine Çağrı: “YMM’lerden Daha Fazla Yararlanılmalı”
İzmir YMM Odası Başkanı Yaşar Zengin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Vergi Denetim Kurulu’na (VDK) yönelik şu çağrıyı yaptı: “Yeminli mali müşavirler, vergi idaresinin sahadaki en yakın paydaşıdır. Bu iş birliği güçlendirilmelidir. YMM’lerin bilgi ve tecrübesinden daha fazla istifade edilmesi, hem vergi adaletini hem kamu güvenini artıracaktır.”
Zengin ayrıca, belli ölçütlere sahip işletmeler için tam tasdik uygulamasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu uygulama, hem devletin gelirlerini güvenceye alır hem de işletmelerin şeffaf beyan kültürünü güçlendirir” diye konuştu.
İş Dünyasına Mesaj: “YMM Denetimi Karlı Bir Yatırımdır”
Zengin, “İyi danışmanla çalışmak, bir işletmenin en güçlü sigortasıdır. Yeminli mali müşavirlerden alınan denetim ve danışmanlık hizmeti bir maliyet değil, verimlilik ve güven yatırımıdır” dedi.
Zengin, ayrıca sahte belgeyle mücadelede başlatılan yeni stratejiyi, “talep olmazsa arz da olmaz” anlayışıyla doğru bir adım olarak nitelendirdi. Zengin, Yapay zekâ destekli risk analizleri (KURGAN) ve MASAK rehberine ilişkin ise, meslek mensuplarının ihbarcı değil, denetim etiğiyle çalışan kamu yararına uzmanlar olduğuna dikkat çekti.
“İzmir YMM Odası’nın Sesi Türkiye’nin Vicdanıdır”
Zengin toplantıda son olarak ise “Yeminli mali müşavirler olarak bizler, ülkemizin kalkınması, vergi adaletinin sağlanması ve iş dünyasının güçlenmesi için kamu yararına çalışan uzmanlarız. İzmir’in ve ülkemizin sesi olmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay basın mensuplarının sorularını yanıtladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, basın mensuplarının kent gündemine ilişkin...
CHP Kadın kollarından “Kararlıyız” açıklaması
Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Türk Medeni Kanunu’nu n kabulünün 99. Yılı nedeniyle 81...
Basın danışmanları komisyonu toplantısı yapıldı
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Basın Danışmanları Komisyonu üçüncü toplantısını Basın Merkezi'nin...
EKONOMİ Haberleri
TümüTÜİK açıkladı: Türkiye'nin nüfusu 86 milyon 502 bin oldu
TÜİK verilerine göre Türkiye'nin nüfusu 1 Ekim itibarıyla 86 milyon 502 bin 286 kişiye ulaştı;...
Altın fiyatları yükseldi, ons 4 bin doları aştı
ABD ara seçimlerinin ardından dolar ve tahvil getirilerindeki gerilemeyle ons altın 4 bin dolara...
Enflasyon yüzde 30'un altında, seçim harcaması uyarısı
Ekimde yıllık enflasyon yüzde 29,77'ye gerilerken Dr. Ayhan Bülent Toptaş, seçim döneminde...
Efkan Ala’dan emekli maaşları için iyileştirme açıklaması
AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, emeklilere yönelik iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü...
Kasım 2026 kira artış oranı yüzde 31,23 oldu
TÜİK'in ekim ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla kasım ayında yenilenecek kira sözleşmeleri...
TÜİK ekim ayı enflasyonunu açıkladı
TÜİK verilerine göre tüketici fiyatları ekim ayında yüzde 2,58 artarken yıllık enflasyon yüzde...
Altın fiyatları yükselişe geçti: Ons 3.900 doları aştı
Ekimde 2008’den bu yana en sert aylık kaybını yaşayan ons altın, yeni haftaya yükselişle başladı...
Ekonomide en büyük sorun yüzde 26,5 ile borsa krizi
ASAL Araştırma’nın 28 ilde 2 bin 20 kişiyle yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 26,5’i...
Altın fiyatları 4 bin doların altına geriledi
Ons altın 4 bin doların altına gerileyerek 3 bin 987 doları gördü; gram altın ise 6 bin 417 lira...
Alman otomotiv devi Türkiye’de üretim seçeneklerini...
Doğuş Otomotiv ile Volkswagen Grubu, Volkswagen marka binek otomobillerin Türkiye’de üretilmesi...
Akaryakıta çifte zam geliyor! Deposu boş olanlar dikkat:...
Araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni zam beklentisi ortaya çıktı. Benzine perşembe...
Akaryakıtta yeni zam beklentisi: Motorin 100 lirayı aşabilir
1 Kasım’dan itibaren benzine 4,15 TL, motorine 3,60 TL ÖTV artışı bekleniyor; artışın pompaya...