BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa EKONOMİ İzmirli sanayici dünyanın öbür ucuna açılacak

İzmirli sanayici dünyanın öbür ucuna açılacak

Güney Afrika Cumhuriyeti Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille, İzmirli sanayicilere kentindeki yatırım olanaklarını değerlendirmelerini istedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, sektörel işbirlikleri ile doğru tarafları bir araya getirerek İzmir ile Cape Town arasındaki ekonomik işbirliği ve yatırımların artırılması gerektiğini savundu.

0Yorumlar
İzmirli sanayici dünyanın öbür ucuna açılacak

Heyete ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, İzmir ve ekonomisini tanıtan sunumunda, gıdadan tekstile, demir çelikten makineye, inşaattan enerji ve elektroniğe, petrokimyadan otomotiv yan sanayine kadar değişen yelpazede dünya pazarlarında rekabete açık üretim yapan yaklaşık 5 bin sanayicinin, Oda çatısı altındaki 64 sektörde toplandığını anlattı.

İzmir’in yatırıma hazır organize sanayi bölgeleri ile serbest bölgeleri, hava, kara ve denizdeki lojistik imkanlarının yanı sıra üniversiteleri, yetişmiş insan kaynağı, sosyal yaşamı ve iklimiyle yatırım açısından Türkiye’nin cazibe noktası olduğunu kaydeden Gökçüoğlu, “Türkiye’de 36, İzmir’de bir adet Güney Afrikalı şirket faaliyet gösteriyor. 2013 verilerine göre İzmir’den Güney Afrika’ya 17.6 milyon dolarlık ihracat yapılırken, 11.3 milyon dolarlık ithalat rakamı var. 2014 yılı Kasım ayı itibariyle Güney Afrika’dan kentimize gelen turist sayısı 2 bin civarında. Bu rakamların daha yukarı seviyelere çıkması, sanayi alanındaki ticaretin ve yatırımların artması lazım. Sektörel işbirlikleri ile doğru insanları karşı karşıya getirmeliyiz. EBSO olarak her türlü yardım ve işbirliğine hazırız” dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Cape Town Belediyesi arasında imzalanan işbirliği protokolünü çok önemsediklerini de vurguladı.

 

Birbirimize benziyoruz

Cape Town Belediye Başkanı Patricia De Lille de, kenti ile İzmir’in coğrafi olarak benzerliğine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile imzaladıkları işbirliği protokolünün uygulaması açısından ekonomi alanında yapılabilecek çalışmaları gündeme getiren De Lille, “Cape Town’da ticaret gelişiyor. Yatırımları nasıl artırabileceğimize odaklanıyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde kaç şirketi yatırım yapabilir hale getireceğimizle ilgileniyoruz. Protokolün temelinde de bu var. Önümüzdeki yıl Mart ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nu Cape Town’a davet ettik. Bu ziyarette sizlerin liderliğinde sanayicilerin de olmasını istiyoruz” dedi.

Cape Town Belediyesi’nde Ticaret ve Yatırım Ofisi kurduklarını, yatırımcıların buraya başvurduğunu bildiren Patricia De Lille, şu bilgileri verdi:

“Yatırım yapmak isteyenlere sunduğumuz olanaklar, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin mevzuatı ve hangi alanlara yatırım yapabileceklerine ilişkin öneriler sunuyoruz. Özellikle yeşil teknoloji ile ilgili çalışmalarımız var. Rüzgar enerjisinden yararlanmak üzere türbin kanatlarını üreten fabrika açıldı. Bilişim teknolojilerine yatırım yapıyoruz. Özel şirketlere destek verip rekabeti güçlendirmeye çalışıyoruz. Belediye olarak uluslararası kredi notumuz yüksek.”

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşamak ve çalışmak için en uygun yerin Cape Town olduğunu belirten Patricia De Lille, “Altyapı yatırımlarımızla İzmirli firmalar ilgilenebilir. Türk şirketleri şehrimizde bir merkez kurmak isterse elimizden gelen desteği veririz” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Benzine bu gece 4 lira 30 kuruş indirim geliyor

Brent petrolün varil fiyatının 104 dolara gerilemesiyle benzine bu gece yarısından itibaren 4...

6 gün önce

HGS borç sorgulamada yeni dönem başladı

HGS ihlalli geçiş borçlarını sorgulama ve ödeme işlemlerinde e-Devlet üzerinden kimlik...

10 gün önce

Taksitli alışverişte yeni dönem başladı

15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Ticaret Bakanlığına...

10 gün önce

Ekim 2026 sıfır otomobil fiyatları açıklandı

Ekim 2026 sıfır otomobil fiyat listesinde Citroen Ami 575 bin TL, Opel Corsa 1 milyon 335 bin TL...

10 gün önce

ABD'li Yatırım Bankasından Türkiye İçin Kritik Rezerv...

ABD merkezli küresel yatırım bankası, Türkiye'nin döviz rezervleri ve makroekonomik dengelerine...

11 gün önce

Altın yatırımcısı ABD TÜFE verisine odaklandı

ABD TÜFE verisi öncesinde ons altın 4.159,45 dolarda yatay seyrederken, piyasalar Fed’in faiz...

11 gün önce

Çeşme'de turizmin dijital geleceği masaya yatırıldı:...

Çeşme'de düzenlenen İzmir Digital Transformation Workshop'ta Trip.com ve Tripadvisor...

12 gün önce

Bitcoin yatırımcısı dikkat! Petrol yükseldi, kriptoda...

Bitcoin, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yatırım fonlarından gerçekleşen yüksek tutarlı...

12 gün önce

Doların alış ve satış fiyatı belli oldu! 1 dolar ve 1...

Dolar ve euro fiyatları, haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların yakın takibinde bulunuyor....

12 gün önce

Altın dün düştü, bugün yükseldi! Gram, çeyrek, yarım ve...

Dünkü kaybın ardından yönünü yukarı çeviren gram altın, 13 Ekim Salı sabahı 6 bin 653 liraya...

12 gün önce

Çiftçilere yeni destek! TARSİM'de yeni dönem: Cevizden...

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2027 yılından itibaren don riskine karşı sigorta kapsamını...

13 gün önce

TOKİ kiralık konut kurası ne zaman? Kura tarihi belli...

TOKİ İstanbul Kiralık Sosyal Konut Projesi'nde başvurular 25 Eylül 2026'da sona erdi. İlk etapta...

13 gün önce