BIST 100 14.012,42 %0,57 Altın 6.898,85 ₺/gr %0,74 Bitcoin $80.147 %0,49 Dolar 48,49 ₺ %0,22 Euro 56,36 ₺ %0,25 Sterlin 65,48 ₺ %0,22 Gümüş 103,13 ₺/gr %0,93 Ethereum $2.473,25 %0,55 İsviçre Frangı 59,90 ₺ %0,06 Kanada Doları 35,03 ₺ %0,10 Avustralya Doları 34,94 ₺ %0,27 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,91 ₺ %0,26 BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,25 Rus Rublesi 0,56 ₺ %1,23 Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,37
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa EKONOMİ Karabat serbest fonlar için geçmişin incelenmesini istedi

Karabat serbest fonlar için geçmişin incelenmesini istedi

YENİ Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, serbest fonlara yönelik yeni kuralların yeterli olmayacağını savunarak geçmiş dönemdeki fon-hisse ilişkilerinin ve işlemlerin incelenmesini istedi.

haber-merkezi
Karabat serbest fonlar için geçmişin incelenmesini istedi

YENİ Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, serbest yatırım fonlarına yönelik değerlendirmesinde, Sermaye Piyasası Kurulu'nun kuralları sıkılaştırmaya hazırlanmasının tek başına yeterli olmayacağını savundu. Karabat, geçmiş dönemde fon-hisse ilişkileri, gerçek faydalanıcılar, fonlardaki yoğunlaşmalar, fiili dolaşım hesapları ve olağan dışı işlemlerin de incelenmesi çağrısında bulundu. Karabat'ın paylaştığı verilere göre serbest fonların portföy büyüklüğü 2024 sonundaki 2,23 trilyon liradan Temmuz 2026 itibarıyla 6,21 trilyon liraya ulaştı.

Serbest fonlarda trilyonluk büyüme

Karabat, Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine dayanarak serbest fonların son yıllardaki büyüklüğüne dikkat çekti. Açıklamasında, serbest fonların portföy değerinin 2024 sonunda 2,23 trilyon lira iken 2025 sonunda 4,99 trilyon liraya yükseldiğini, Temmuz 2026 itibarıyla ise 6,21 trilyon liraya ulaştığını belirtti.

Karabat, Türkiye'deki toplam fon portföyünün Temmuz 2026 itibarıyla yaklaşık 10,38 trilyon lira olduğunu, serbest fonların toplam içindeki payının da yaklaşık yüzde 60 seviyesine ulaştığını ifade etti. Bu rakamların, serbest fon piyasasının son dönemdeki hızlı büyümesini ortaya koyduğunu savundu.

"Geçmiş dönem de incelenmeli"

SPK'nın serbest fonlara yönelik kuralları sıkılaştırmaya hazırlandığını belirten Karabat, düzenlemelerin neden daha önce yapılmadığını sorguladı. Yeni kuralların geleceğe yönelik olmasının yeterli olmayacağını savunan Karabat, geçmiş dönemde gerçekleşen işlemlerin de inceleme kapsamına alınmasını istedi.

Karabat; fonların belirli hisselerde yoğunlaşması, ilişkili yapılar arasındaki işlemler ve fiili dolaşımın belirli fonlarda toplanması gibi başlıkların piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumu açısından araştırılması gerektiğini öne sürdü. Milletvekili, bu değerlendirmeleri siyasi ve ekonomik eleştirileri kapsamında dile getirdi.

Yönetim ücretleri üzerinden hesaplama yaptı

Özgür Karabat, serbest fonların büyüklüğü üzerinden yaptığı hesaplamaya da açıklamasında yer verdi. Karabat, 2025 boyunca serbest fonların aylık ortalama büyüklüğünün yaklaşık 3,82 trilyon lira olduğunu belirterek, yüzde 1,5 ortalama yıllık yönetim ücreti varsayımıyla yaklaşık 57 milyar liralık brüt yönetim ücreti potansiyeli hesapladı.

Karabat, aynı varsayım üzerinden 2026'nın ilk yedi ayı için yaklaşık 49 milyar liralık ek potansiyel bulunduğunu ifade etti. Buna göre 2025 yılı ile 2026'nın ilk yedi ayı için hesaplanan toplam brüt yönetim ücreti potansiyelinin yaklaşık 106 milyar liraya ulaştığını söyledi. Karabat'ın bu rakamlarının, kendi varsayımlarına dayalı tahmini bir hesaplama olduğu belirtildi.

Siyasetçi ve kamu görevlileriyle bağlantılar araştırılsın çağrısı

Karabat, açıklamasında serbest fonlarla siyasetçiler ve kamu görevlileri arasındaki olası bağlantıların da araştırılması gerektiğini savundu. Fonların gerçek faydalanıcılarının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Karabat, kamuoyunda tartışma yaratan işlemlerin şeffaf biçimde incelenmesi çağrısında bulundu.

Karabat, yalnızca yeni düzenlemelerle yetinilmemesi gerektiğini belirterek geçmişteki fon-hisse ilişkileri ve olağan dışı işlemlerin mercek altına alınmasını istedi. Bu ifadeler, Karabat'ın kişisel ve siyasi değerlendirmeleri olarak kamuoyuyla paylaşıldı.

Gözler SPK'nın yeni düzenlemesinde

Serbest fonlara ilişkin tartışmalar sürerken gözler Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırladığı yeni düzenlemelere çevrildi. SPK'nın yatırım fonlarına ilişkin rehber ve düzenleme çalışmaları kapsamında piyasaların daha sağlıklı, şeffaf ve güvenilir bir yapıda işlemesine yönelik çalışmalar yürüttüğü bildiriliyor. Ancak düzenlemenin kapsamı ve yürürlük tarihiyle ilgili süreç henüz tamamlanmış değil.

Karabat'ın çağrısının ardından serbest fonlara ilişkin tartışmaların siyasi ve ekonomik gündemdeki yerini koruması bekleniyor. Yeni düzenlemelerin ayrıntıları ile geçmiş işlemlere yönelik olası incelemeler, önümüzdeki süreçte yapılacak resmi açıklamalarla daha netlik kazanacak.



Kaynak: haber-merkezi

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Türkiye'nin dev zincir marketine milyonluk fatura! Tutar...

BİM hakkında Rekabet Kurumu tarafından yürütülen iki ayrı soruşturma tamamlandı....

1 gün önce

Gece yarısı tarihi zam! Tabelayı gören sürücülerin keyfi...

Akaryakıta gelen zamlarla birlikte istasyonlardaki tabelalar gece yarısı değişti. Benzinin...

1 gün önce

EBSO’ya sert eleştiri sanayiciye yeni vizyon

EBSO’nun kasasında biriken milyonları ve aidat algısını eleştiren Karabağlı, yeni dönemde çözümü...

2 gün önce

TÜRİB Vadeli İşlem Piyasası Tanıtım Toplantısı

İzmir Ticaret Borsası Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

2 gün önce

Enflasyon rakamları açıklandı! Memur ve emekli zammında...

Memur ve memur emeklisi Ocak 2027 zammı için ilk veriler ortaya çıktı. Ağustos ayı enflasyonunun...

2 gün önce

Eylül ayı kira zam oranı yüzde 31,79 oldu

TÜİK'in ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla eylül ayında konut ve iş yerlerinde...

2 gün önce

Bankalar düğmeye bastı! Bu işlemleri yapanların kartı...

Finansal riskleri azaltmak isteyen bankalar, kredi kartı kullanım alışkanlıklarına yönelik...

2 gün önce

ENAG açıkladı: Ağustos enflasyonu yüzde 2,24 arttı

ENAG’ın ağustos ayı verileri açıklandı. Tüketici fiyatları aylık yüzde 2,24 artarken yıllık...

2 gün önce

Motorine 8 lira 24 kuruş zam geliyor! Ankara ve İzmir'de...

Motorinin litre fiyatına 4 Eylül Cuma gününden itibaren 8,24 TL zam yapılması bekleniyor. Tek...

2 gün önce

Altında düşüş ikinci günde de sürdü

Altın fiyatlarında son günlerde yaşanan gerileme 2 Eylül Çarşamba günü de devam etti. Gram altın...

3 gün önce

Kredi kartı ekstresine dikkat: Gecikmede faiz yükü artıyor

Kredi kartı kullanıcılarının ekstredeki son ödeme tarihine dikkat etmesi gerekiyor. Gecikme...

3 gün önce

Kiracılar bekliyor: Eylül kira zammı 3 Eylül’de

Eylül ayında kira sözleşmesini yenileyecek milyonlarca kiracı ve ev sahibi oranı bekliyor. Yeni...

5 gün önce