BIST 100 14.575,51 %0,24 Altın 7.132,46 ₺/gr %0,13 Bitcoin $80.142 %1,75 Dolar 48,26 ₺ %0,13 Euro 56,30 ₺ %0,05 Sterlin 65,72 ₺ %0,03 Gümüş 107,42 ₺/gr %0,13 Ethereum $2.503,23 %0,23 İsviçre Frangı 60,07 ₺ %0,18 Kanada Doları 34,84 ₺ %0,15 Avustralya Doları 34,73 ₺ %0,14 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,86 ₺ %0,34 BAE Dirhemi 13,14 ₺ %0,13 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,18 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa EKONOMİ Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10.25'ten yüzde 15 seviyesine yükseltti.

0Yorumlar
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Kararın açıklanmasının ardından TL dolar karşısında yüzde 2 seviyesinde değer kazanarak 7.50 seviyesine kadar indikten sonra tekrar 7.60'ın üzerine yükseldi.

Yeni ekonomi yönetiminin ilk önemli sınavı olarak gösterilen PPK toplantısı sonrası karar açıklandı. Merkez Bankası politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10.25’ten yüzde 15 seviyesine yükseltti. Dolar ilk tepki olarak 7.50 seviyesine kadar indi.

Merkez, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verdi.

Para Politikası Kurulu’ndan toplantı sonrasında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Küresel ekonomi üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma göstermiştir. Ancak, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler yükselmiştir.

İktisadi faaliyette toparlanma devam etmektedir. Artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri arttırmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkileriyle artan iç talep, ithalat kanalıyla cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal / Fotoğraf: DepoPhotos

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞ GEÇİCİ

Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

SIKI DURUŞ DEVAM SÜRECEK

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TEK GÖSTERGE REPO FAİZ ORANI

Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık, öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

SGK borçlarında 72 ay taksit için son başvuru

SGK prim borcu bulunan işveren ve sigortalılar için 72 aya kadar taksit imkânında son günlere...

14 saat önce

Borsa güne yükselişle başladı: BIST 100 14.646 puanda

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününe yüzde 0,24 yükselişle başladı....

22 saat önce

Altında yükseliş sürüyor, gözler Fed’de

Altın fiyatları haftanın ikinci yarısında yeniden yükselişe geçti. Gram altın 7 bin 100 TL'nin...

22 saat önce

Akaryakıtta dev indirim: Motorin 5,36 TL ucuzladı

27 Ağustos 2026 itibarıyla akaryakıtta beklenen büyük indirim pompaya yansıdı. Motorinin litre...

22 saat önce

Motorinde indirim yolda: Litre fiyatı ne kadar düşecek?

Küresel petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından motorinin litre fiyatında 4 ila 5 TL arasında...

1 gün önce

Altında yeni yön arayışı: Piyasalar ne bekliyor?

Altın piyasasında son haftalardaki hareketlilik yatırımcıların dikkatini yeniden fiyatların...

1 gün önce

Kademeli emeklilikte masadaki taslak belli oldu: Yaş ve...

8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi bulunan milyonlarca kişinin beklediği kademeli emeklilik...

2 gün önce

Citi ve JPMorgan altın tahminini açıkladı: Yeni hedefler...

Altın piyasasında gözler büyük yatırım bankalarının yeni tahminlerine çevrildi. Citi ve...

2 gün önce

Bitcoin 80 bin doları geçti: Kriptoda 4 milyar dolarlık...

Bitcoin son günlerdeki güçlü yükselişini sürdürerek 80 bin dolar seviyesini aşarken, düşüş...

2 gün önce

Enflasyon hasar tazminatını artırdı: Trafik ve kaskoda...

Enflasyon, artan parça ve işçilik maliyetleri ile hasar dosyalarındaki yükseliş, trafik ve kasko...

2 gün önce

Merkez Bankası’ndan örtülü faiz indirimi: Fonlama yüzde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başladı. Adım,...

3 gün önce

Altındaki yükseliş hızlandı: 3 ayın zirvesi görüldü

Altın fiyatları haftaya güçlü yükselişle başladı. Ons altının üç ayı aşkın sürenin en yüksek...

3 gün önce