SETBİR Başkanı Zeki Ilgaz: “Kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için et ithalatı kalıcı bir çözüm değildir, daha uzun vadeli ve entegre çözümler üretilmelidir”
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR), kırmızı et fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili gündemde olan gelişmeleri değerlendirirken, bu sorunla ilgili uzun vadeli çözüm vurgusu yaptı.
Türkiye’deki süt &kırmızı et üretim ve tüketim sektörlerinin gelişimiyle ilgili çalışmalar yapan SETBİR adına açıklama yapan Başkan Zeki Ilgaz, kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi noktasında ithalatın kalıcı, sürdürülebilir bir çözüm olamayacağını ve bu durumun ortadan kalkması için uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiğini belirtti.
Uzun vadeli çözümler yaratabilmek için hayvan varlığımızın ve hayvansal üretim rakamlarının tam bilinmesi gerektiğini, bunun için de öncelikle kayıt dışı üretimin engellenmesi gerektiğini dile getiren Ilgaz, görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
“SETBİR olarak yaptığımız çalıştaylarda et, süt ve hayvancılık sektörlerinin en önemli ve öncelikli sorunu olarak kayıt ve kontrol dışı üretim ve ticaret belirlenmiştir. Bu görüşümüzü TÜİK verileri de desteklemektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eylül 2014 tarihinde kırmızı et fiyatlarında yaşanan artışı dengelemek için besilik dana ithalatına karar verirken sembolik ve küçük montanlı bir ithalat öngördü. Hayvan varlığımızı tam olarak göremediğimizden dolayı sembolik bir ithalat öngörüldü, gerekli miktarda (bizce en az 200.000 adet) besilik dana ithalatı yapılamadı. Bu miktar 2014 yılı son çeyreğinde realize edilebilmiş olsaydı kırmızı et fiyatlarında yaşanan artış daha sınırlı olacaktı, belki de 2014 Mayıs dönemi seviyesinde kalacak hatta gerileyecekti. Bu gibi durumların ortadan kaldırılabilmesi için Bakanlığımızın başlatmış olduğu TÜRKVET Hayvan Kayıt Sistemini yenileme çalışmaları süratle hayata geçirilmelidir. Çünkü doğru ölçemediğimiz hiçbir şeyi iyileştiremeyiz.”
“Fiyat artışını yaratan, tetikleyen arzın sığlığı ve yetersizliğidir”
Kırmızı et fiyatlarının bu kadar yüksek seyretmesindeki ana nedenin kesimlik hayvan arzının sığlığı ve yetersizliği olduğunu belirten Zeki Ilgaz, Avrupa Birliği ülkelerindeki 2 aylık sütçü ırk buzağı fiyatının 370 TL (116 avro), ülkemizde 1.500 – 1.700 TL; 250 kg ağırlığında 1 yaşındaki besi danasının söz konusu ülkelerde 1.800-1900 TL, ülkemizde ise 3.800 – 4.000 TL olduğunu belirtti.
SETBİR Başkanı Ilgaz, kesimlik hayvan arzındaki problemlerin çözülmesi için ithal ete yönelmenin kalıcı bir çözüm olmayacağını ifade ederken bu konudaki görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
“Kesimlik hayvan arzındaki açığı kapatmak için kesimlik dana, özellikle de karkas et ithal etmek, tüketicilerimiz açısından fiyat artışlarında belirli bir rahatlama sağlayacak olmasından dolayı düşünülse bile bu iyileşme kalıcı olmayacak, muhtemelen istikrarı bozacak ve ülke besiciliğine orta-uzun dönemde zarar verecektir. Buna karşılık besilik dana açığını kapatmaya dönük genç dana ithalatına bir süre daha ihtiyacımız olabilecektir. Ayrıca etçi ırk damızlık hayvan ithalatı da bu çerçevede yeniden değerlendirilmelidir.”
Zeki Ilgaz, kırmızı et fiyatlarının düşmesi ve hayvancılık sektöründeki üreticilerin yaşadığı problemlerin çözümü için önerilerini ise şu şekilde sıraladı:
Çözüm önerileri
* Üreticinin öncelikle girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve dengelenmesi gerekmektedir.Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Trump'tan Fed'e Sert Faiz Çağrısı: Faizleri Süratle Düşürün
ABD eski Başkanı Donald Trump, Federal Rezerv'in para politikasını sert bir dille eleştirerek...
100. “Kırmızı Bayrak” Torbalı havuzuna
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin erişilebilirliği belgeleyen Kırmızı Bayrak uygulamasında...
Russell Crowe Venedik Film Festivali'nde Kırmızı Halıda...
Oscar ödüllü ünlü aktör Russell Crowe, Venedik Film Festivali'nde kırmızı halıya çıkarak...
EKONOMİ Haberleri
TümüBenzine bu gece 4 lira 30 kuruş indirim geliyor
Brent petrolün varil fiyatının 104 dolara gerilemesiyle benzine bu gece yarısından itibaren 4...
HGS borç sorgulamada yeni dönem başladı
HGS ihlalli geçiş borçlarını sorgulama ve ödeme işlemlerinde e-Devlet üzerinden kimlik...
Taksitli alışverişte yeni dönem başladı
15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Ticaret Bakanlığına...
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyatları açıklandı
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyat listesinde Citroen Ami 575 bin TL, Opel Corsa 1 milyon 335 bin TL...
ABD'li Yatırım Bankasından Türkiye İçin Kritik Rezerv...
ABD merkezli küresel yatırım bankası, Türkiye'nin döviz rezervleri ve makroekonomik dengelerine...
Altın yatırımcısı ABD TÜFE verisine odaklandı
ABD TÜFE verisi öncesinde ons altın 4.159,45 dolarda yatay seyrederken, piyasalar Fed’in faiz...
Çeşme'de turizmin dijital geleceği masaya yatırıldı:...
Çeşme'de düzenlenen İzmir Digital Transformation Workshop'ta Trip.com ve Tripadvisor...
Bitcoin yatırımcısı dikkat! Petrol yükseldi, kriptoda...
Bitcoin, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yatırım fonlarından gerçekleşen yüksek tutarlı...
Doların alış ve satış fiyatı belli oldu! 1 dolar ve 1...
Dolar ve euro fiyatları, haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların yakın takibinde bulunuyor....
Altın dün düştü, bugün yükseldi! Gram, çeyrek, yarım ve...
Dünkü kaybın ardından yönünü yukarı çeviren gram altın, 13 Ekim Salı sabahı 6 bin 653 liraya...
Çiftçilere yeni destek! TARSİM'de yeni dönem: Cevizden...
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2027 yılından itibaren don riskine karşı sigorta kapsamını...
TOKİ kiralık konut kurası ne zaman? Kura tarihi belli...
TOKİ İstanbul Kiralık Sosyal Konut Projesi'nde başvurular 25 Eylül 2026'da sona erdi. İlk etapta...