Taş gibi işbirliği teklifi
İzmirli mermer ve doğal taş sanayicileri, Güney Afrika’ya mermer ihraç edip granit ithal edecek.
Aynı zamanda karşılıklı işbirliği ile dünyaya mermer satan Türkler granit ihtiyaçlarını Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Northern Cape eyaletindeki granit ocaklarından temin edecekler. Güney Afrikalı granit satıcıları da dünyaya granitlerini satarken ihtiyaç olan mermerini Türkiye’den pazarlayacaklar. Güney Afrikalı yetkililer, granit ocaklarının işletilmesi için de İzmirli sanayicilere teknolojilerinden dolayı teklif getirdiler.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın öncülüğünde, Güney Afrika Cumhuriyeti Northern Cape Ekonomik Gelişme Turizm ve Finans Bakanı John Block ve Daire Başkan Vekili Kuberin Packirisamy, Bakanlık üst düzey yöneticilerinden Bobby Baabje, Jean Wilson, Northern Cape Kalkınma Ajansı Müdürü Felicity Links, granit işletmecisi işadamı Louis Morgen’den oluşan heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Mermer ve Doğaltaş Sanayi Meslek Komitesi temsilcileriyle bir araya geldi.
Türkiye’nin zenginliği
Güney Afrika heyetine Türkiye’deki mermer sektörü hakkında bilgi veren EBSO Mermer ve Doğaltaş Sanayi Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Atilla Turan, “İzmir dahil 100 kilometrelik alanda 30 çeşit mermer bulunuyor” dedi.
Türkiye’nin; İspanya, İtalya, Yunanistan, İran ve Hindistan ile birlikte dünya mermer-doğaltaş rezervinin yüzde 43’ünün bulundu bölgede yer aldığını hatırlatan Turan, Seferihisar-Teos’un yeşil, Afyonkarahisar’ın dünyanın en küçük kristalli mermeri, Eskişehir’in transparan onyx, Diyarbakır’ın pembe, Bursa, Bilecik ve Kırşehir’in bej, Toroslar’ın siyah mermerlerini örnek gösterdi.
Birlikte işleyelim
Güney Afrika Cumhuriyeti Northern Cape temsilcileri de özellikle yeraltı zenginlikleri ile granite dikkat çekti. Güney Afrika’daki demir cevherinin yüzde 80’inin bölgelerinde bulunduğunu hatırlatan Northern Cape yetkilileri, elmas, kömür, çinko, granit ve kaplan gözü denilen yarı değerli bir taş cinsinde de çok ciddi rezervler bulunduğunu bildirdi.
İtalya ve Çin’e granit ihracatı yapıldığını anlatan heyet temsilcileri, “ABD’de granit üretiminin durması ve tüm ihtiyaçlarını ithal etmeleri nedeniyle bu ülke Güney Afrika için önem kazandı. Bölgemizde yeşil, Aspen beyaz, Afrika kırmızısı ve siyah olmak üzere 4 çeşit granit çıkıyor. Northern Cape’deki mevcut 7 granit ocağı ile yeni açılacak ocakların işletilmesi konusunda Türk firmaların ilgili olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Güney Afrika Cumhuriyeti Northern Cape heyeti İzmir’deki temasları kapsamında ayrıca, Ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Serbest Bölgesi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile İzmir Kalkınma Ajansı’nda da görüşmeler yaptı. Heyet İzmir’den memnun ayrıldı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...
Karşıyaka’da tarihi adım: Taş ocağı bölgesinin yeni...
Karşıyaka Belediyesi’nin yoğun çalışmaları sonucunda, Cumhuriyet Mahallesi’ndeki taş ocağı...
Buca'da taş ocağı direnişi!
Buca Belediyesi’nin “ ÇED Raporu gerekli değildir karanının iptali” istemiyle açtığı dava zaferle...
EKONOMİ Haberleri
TümüAkaryakıtta ÖTV indirimi sevinci bir gün sürdü! Dev zam...
Döviz kuru ve Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar akaryakıt fiyatlarını doğrudan...
Motorinde ÖTV sıfırlandı! Pompa fiyatların dev indirim...
Enflasyonla mücadele adımları kapsamında akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyecek kritik bir...
TOSBİ’den sürdürülebilir sanayide iki önemli adım
Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile ISO...
GIDA AMBALAJI VE ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİN GÜÇLÜ OYUNCUSU...
33 yıllık üretim gücünü yatırımcılarla buluşturuyor
Altın için dudak uçuklatan tahmin! Dev banka rakam verdi
Küresel piyasalarda ons altın haftayı 4.342 dolardan tamamlarken, 6 dev finans kuruluşu yeni...
Araç sahiplerini üzecek haber: Benzine yeni zam geliyor
Küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam bekleniyor....
Döviz Piyasasında Son Tablo: Dolar Güçleniyor, Euro Yatay...
İstanbul serbest piyasada dolar güne 47,3780 liradan başlayarak önceki kapanışın üzerine çıktı....
Petroldeki çöküş gümüşe yaradı: Fiyatlar kritik eşiğe...
ABD ile İran arasındaki gerilimin durulması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel piyasaları...
Altına ateşkes dopingi!
Altın fiyatları, ABD ve İran arasındaki karşılıklı saldırıların ardından askeri eylemlerin...
Araç Sahipleri Dikkat! MTV Ödemelerinde Son Tarih...
"Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksit ödemeleri için geri sayıma geçildi.
Kızıldeniz'de tanker trafiği yüzde 69 düştü
ABD-İran gerilimiyle Hürmüz Boğazı'nda durma noktasına gelen gemi geçişlerine bir darbe de...
İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı temmuz ayında...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin imalat sanayi kapasite kullanım...