Tütün ve tütün mamulleri ihracatı 1 milyar doları aştı
Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden tütün ve tütün mamulleri 2016 yılında ihracatını en fazla arttıran sektörlerin başında yer aldı. 2015 yılında 918 milyon dolar ihracat yapan Tütün sektörü, 2016 yılında ihracatını yüzde 10 arttırarak 1 milyar 10 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı.
Tütün sektörünün 2016 yılı ihracatında; tütün mamulleri 652 milyon dolar olurken, yaprak tütün ihracatı 358 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2016 yılında Türkiye’nin ihraç ettiği 652 milyon dolarlık sigaranın 501 milyon dolarlık kısmı Ortadoğu ülkelerine yapıldı.
Tütün sektörü yüzde 10 ihracat artışıyla ihracatını en fazla arttıran tarım sektörü
Tütün sektörü, 2016 yılında yüzde 10’luk ihracat artışıyla tarım sektörleri arasında ihracatını en fazla arttıran sektör olurken, Türkiye İhracatçılar Meclisi çatısı altında temsil edilen 26 sektör arasında ise; Otomotiv sektöründen sonra ikinci sırada yer aldı.
Türkiye’de 56 bin üretici 62 bin ton tütün üretti
Türkiye’de 56 bin üretici ile sözleşmeli üretimle 62 bin ton tütün üretildiğini belirten Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Türkiye’de tarım ürünleri içinde fındıktan sonra en fazla döviz girdisinin tütünden karşılandığını kaydetti.
Tütün sektörünün ihracatta 2014 yılından sonra 2016 yılında ikinci kez 1 milyar dolar barajını aştığını anlatan Özgener, “Türkiye’de modern tütün işleme tesisleri var. Bu tesisler yılın tamamında çalışma şansına sahip değil. Dahilde İşleme İzin Belgesi ile yurtdışından tütün getirip işleyip ihraç yapmamıza izin verilirse ihracatımız 1.5 milyar dolara kısa sürede ulaşabilir” diye konuştu.
Ortadoğuluların tercihi Türk sigarası
Türkiye’nin 2016 yılında ihraç ettiği 652 milyon dolarlık tütün mamulleri (sigara) ihracatında İran 149 milyon 69 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. İran’ı 70 milyon 63 bin dolarlık sigara ihracatı ile Bahreyn izledi. Suudi Arabistan ise 61 milyon 672 bin dolarlık sigara ihracatı ile üçüncü sırada yer aldı.
2016 yılında Türkiye, Irak’a 56 milyon 23 bin dolarlık, İsrail’e ise 45 milyon 780 bin dolarlık sigara ihraç etti. Bu ülkeleri, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Lübnan ve Filistin takip etti. Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı sigara ihracatı 501 milyon dolara ulaştı. Türkiye, 2016 yılında 73 ülkeye sigara ihraç etti.
Yaprak tütün ihracatında ABD ilk sırada
Türkiye’de 2016 yılında 56 bin üreticinin ürettiği 62 bin tonluk tütünün 51 bin ton’luk dilimi yaprak tütün olarak ihraç edildi.
Yaprak tütün ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 150 milyon dolar ile aslan payına sahip olurken, ikinci sırayı 34 milyon dolarlık ihracatla Belçika aldı. Rusya ise 28 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer buldu. Bu ülkeleri, Endonezya, Ukrayna, Brezilya, Almanya, Hollanda, Romanya ve Polonya takip etti. Türkiye’nin yaprak tütün ihraç ettiği ülke sayısı ise 44 oldu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Hububat ihracatı 6 ayda 5,8 milyar doları aştı! En fazla...
Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2026 yılının ilk altı ayında...
Güneydoğu’nun halı ihracatı 429 milyon doları aştı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, halı ihracatında yılın ilk çeyreğinde güçlü bir performans...
Donald Trump'tan dikkat çeken tarih uyarısı
İran savaşı nedeniyle geçen 50 günde 500 milyon varili aşkın petrol arz dışı kalırken toplam...
EKONOMİ Haberleri
TümüTOSBİ’den sürdürülebilir sanayide iki önemli adım
Tire Organize Sanayi Bölgesi (TOSBİ) ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ile ISO...
GIDA AMBALAJI VE ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİN GÜÇLÜ OYUNCUSU...
33 yıllık üretim gücünü yatırımcılarla buluşturuyor
Altın için dudak uçuklatan tahmin! Dev banka rakam verdi
Küresel piyasalarda ons altın haftayı 4.342 dolardan tamamlarken, 6 dev finans kuruluşu yeni...
Araç sahiplerini üzecek haber: Benzine yeni zam geliyor
Küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam bekleniyor....
Döviz Piyasasında Son Tablo: Dolar Güçleniyor, Euro Yatay...
İstanbul serbest piyasada dolar güne 47,3780 liradan başlayarak önceki kapanışın üzerine çıktı....
Petroldeki çöküş gümüşe yaradı: Fiyatlar kritik eşiğe...
ABD ile İran arasındaki gerilimin durulması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel piyasaları...
Altına ateşkes dopingi!
Altın fiyatları, ABD ve İran arasındaki karşılıklı saldırıların ardından askeri eylemlerin...
Araç Sahipleri Dikkat! MTV Ödemelerinde Son Tarih...
"Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ikinci taksit ödemeleri için geri sayıma geçildi.
Kızıldeniz'de tanker trafiği yüzde 69 düştü
ABD-İran gerilimiyle Hürmüz Boğazı'nda durma noktasına gelen gemi geçişlerine bir darbe de...
İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı temmuz ayında...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin imalat sanayi kapasite kullanım...
Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı: Temmuzda gerileme...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve...
Sıra Bu Kez Benzine Geldi, Tarih Belli Oldu
Akaryakıtta zam yağmuru devam ediyor. Dün motorine gelen zammın ardından bu kez sıra benzine geldi.