Yatırımcı, huzurlu ve mutlu olmayan bir toplumda yatırım yapmak istemez ”
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ekonomisinin bugün içinde bulunduğu durumdan kurtulmasının toplumsal huzur ve birliktelikten geçtiğini belirterek. “Biz huzur ve birlikteliği sağlayamadığımız müddetçe başarılı olma imkanımız yok. Yatırımcı, huzurlu ve mutlu olmayan bir toplumda yatırım yapmak istemez ” dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yüksek İstişare Konseyi (YİK), Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Başkanlığında toplandı. Kurul üyesi duayen iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, İzmir’den ülkemize, ekonomiden iç ve dış politikaya kadar bir çok güncel konu ele alındı. Mevcut ekonomik koşullarla birlikte daralan iç piyasa talebinin yarattığı negatif etkiler paylaşılarak rekabet edebilir koşullarda üretim vurgusunun yapıldığı buluşmada, ihracatın mutlak suretle arttırılması ve hızlı bir toparlanma için yapılabileceklere ilişkin istişarelerde bulunuldu.
Toplantıda dünya ve Türkiye ekonomisi üzerine bir sunum yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, küresel gelişmelerin etkilerine dikkat çekti. Başkan Yorgancılar “ABD-Çin ticaret müzakerelerinde geçici bir iyimserliğin hakim olması, İngiltere’nin resmi olarak Çin ile yakınlaşması, ABD’nin, İran petrokimya sektörüne yönelik yeni yaptırımları göze çarpıyor. FED’in ve Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutarak indirim sinyali vermesi, Brexit çıkmazında Başbakan May’in istifası ile AB’nin, önce Japonya ardından, Vietnam ve son olarak Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ile imzaladığı STA’lar ile ticareti artırmaya yönelik adım atması da gelecekte yeni birliteliklerin önün açması açısından önemli. AB Komisyon Raporu’nda Türkiye için, yeni fasılların açılmasının veya açılan fasılların kapanmasının söz konusu olmadığının belirtilmesi de bizi yakından ilgilendiriyor” dedi.
Küresel belirsizliklerin de bizim ve diğer gelişmekte olan ülke ekonomileri için son derece önemli olduğunu ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini hatırlatan Başkanı Yorgancılar “ABD – Çin ilişkisi, Brexit çıkmazı, AB’nin toparlanamama thtimali, Fed’in politika belirsizliği, siyasi liderlerin ani çıkışları ve ABD 2020 Kasım seçimleri önümüzde sıkıntılı süreçlerin yaşanmasına neden olabilecek konu başlıkları” dedi.
KUR VE FAİZ ÇIKMAZI
Ülkemizde ise artan faiz oranları ve kurdaki çıkışın, firmaları zor durumda bıraktığını, yatırım yapma ve istihdam sağlama konusunda hamle yapmalarını ortadan kaldırdığının kaydeden Başkan Yorgancılar “Faiz ve kurdaki olumsuz tablo firmaların finansman giderlerini artırmış ve Türk sanayicisi kontrolü dışındaki değişkenlerin de maliyetini yüklenmiştir. Bu nedenle açıklanan 7 destek paketi de ekonominin canlanmasına yetmemiştir” dedi.
Rekabet edebilmek adına niteliksel bir sıçrama ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Yorgancılar “Defalarca belirttiğimiz gibi adalet, eğitim, demokrasi, üretim ve uluslararası politika başlıklarında ciddi ve akılcı hamlelerin hemen yapılması gerekiyor. Kısa vadede makro ekonomik istikrarın ve güvenin sağlanması, yeni bir heyecanın oluşturulması, yeni bir hikayenin pazarlanması, orta vadede katma değerli üretim ve dijitalleşme doğrultusunda ilerlenmesi, yeni doğrudan yatırımların ivedilikle teşvik edilmesi kurumların yeniden yapılandırılması, uzun vadede üretim ve eğitim sisteminin sanayi 4.0 entegrasyonu gerekiyor dedi.
ÇİN FIRSATINI KAÇIRMAYALIM
Bu yıl dünyaya 88. kez kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonel Fuarı ’nın partner ülkesinin, dev ekonomisiyle Çin olduğunu belirten Yorgancılar “İzmir Enternasyonel Fuarı’nda partner ülkemizin Çin olması Türkiye ve İzmir için çok önemli ve iyi bir şans. İzmir olarak büyük bir sinerjiyle çalışıyoruz. Tek şansızlığımız Çin konsolosluğumuz kapandı. O nedenle bu fuarımızı elbirliğiyle, fırsata çevirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
17 fonda 43 bin yatırımcı parasına kavuşuyor
Olağan tasfiye kapsamındaki 17 fonda bulunan 43 bin 643 yatırımcı için ödeme süreci bugün...
Fon tasfiyesinde 455 bin yatırımcı için ödeme süreci
Tasfiye sürecindeki 131 fonda 455 bin 758 yatırımcı için ödeme süreci netleşti; İş Bankası ve...
Yatırımcılar dikkat! 131 fon tasfiye edilecek: SPK...
SPK, 17 Eylül tarihli karar kapsamında 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiye...
EKONOMİ Haberleri
TümüBenzine bu gece 4 lira 30 kuruş indirim geliyor
Brent petrolün varil fiyatının 104 dolara gerilemesiyle benzine bu gece yarısından itibaren 4...
HGS borç sorgulamada yeni dönem başladı
HGS ihlalli geçiş borçlarını sorgulama ve ödeme işlemlerinde e-Devlet üzerinden kimlik...
Taksitli alışverişte yeni dönem başladı
15 Ekim 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle Ticaret Bakanlığına...
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyatları açıklandı
Ekim 2026 sıfır otomobil fiyat listesinde Citroen Ami 575 bin TL, Opel Corsa 1 milyon 335 bin TL...
ABD'li Yatırım Bankasından Türkiye İçin Kritik Rezerv...
ABD merkezli küresel yatırım bankası, Türkiye'nin döviz rezervleri ve makroekonomik dengelerine...
Altın yatırımcısı ABD TÜFE verisine odaklandı
ABD TÜFE verisi öncesinde ons altın 4.159,45 dolarda yatay seyrederken, piyasalar Fed’in faiz...
Çeşme'de turizmin dijital geleceği masaya yatırıldı:...
Çeşme'de düzenlenen İzmir Digital Transformation Workshop'ta Trip.com ve Tripadvisor...
Bitcoin yatırımcısı dikkat! Petrol yükseldi, kriptoda...
Bitcoin, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve yatırım fonlarından gerçekleşen yüksek tutarlı...
Doların alış ve satış fiyatı belli oldu! 1 dolar ve 1...
Dolar ve euro fiyatları, haftanın ikinci işlem gününde yatırımcıların yakın takibinde bulunuyor....
Altın dün düştü, bugün yükseldi! Gram, çeyrek, yarım ve...
Dünkü kaybın ardından yönünü yukarı çeviren gram altın, 13 Ekim Salı sabahı 6 bin 653 liraya...
Çiftçilere yeni destek! TARSİM'de yeni dönem: Cevizden...
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2027 yılından itibaren don riskine karşı sigorta kapsamını...
TOKİ kiralık konut kurası ne zaman? Kura tarihi belli...
TOKİ İstanbul Kiralık Sosyal Konut Projesi'nde başvurular 25 Eylül 2026'da sona erdi. İlk etapta...