BIST 100 14.473,42 %0,19 Altın 7.174,02 ₺/gr %0,40 Bitcoin $78.657 %1,39 Dolar 48,13 ₺ %0,06 Euro 56,23 ₺ %0,06 Sterlin 65,73 ₺ %0,07 Gümüş 105,94 ₺/gr %0,18 Ethereum $2.447,89 %1,86 İsviçre Frangı 60,03 ₺ %0,03 Kanada Doları 34,77 ₺ %0,07 Avustralya Doları 34,48 ₺ %0,06 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,82 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 13,11 ₺ %0,09 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,22 Çin Yuanı 7,16 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM ABD basınından Trump iddiası: 'Erdoğan’a F-35 mesajı verm...

ABD basınından Trump iddiası: 'Erdoğan’a F-35 mesajı vermeye hazırlanıyor'

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programına yeniden dahil edilmesine hazır olduğunu söylemesinin beklendiği öne sürüldü.

0Yorumlar
ABD basınından Trump iddiası: 'Erdoğan’a F-35 mesajı vermeye hazırlanıyor'

Ankara’daki NATO Zirvesi öncesi gündeme gelen iddia, Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin işareti olarak değerlendiriliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programına yeniden dahil edilmesine hazır olduğunu iletmesinin beklendiği iddia edildi.

New York Times’ın dört üst düzey ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre Trump, Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi kapsamında Erdoğan ile yapacağı görüşmede F-35 dosyasını gündeme getirecek.

Trump’ın, salı akşamı başlaması beklenen NATO Zirvesi için Ankara’ya gideceği ve zirve kapsamında Erdoğan ile bir araya geleceği belirtildi.

Haberde, ABD’li yetkililerin Türkiye’nin F-35 programına dönüşünün nasıl sağlanacağı konusunda farklı görüşlere sahip olduğu aktarıldı. Buna göre Trump yönetiminin, Kongre ve mevcut yasal kısıtlamaları aşmak için farklı formüller üzerinde durduğu ifade edildi.

İki lider arasında bu konuda bir mektup teatisi yapılabileceği de öne sürüldü. Beyaz Saray ise söz konusu iddiaya ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.

S-400 KRİZİ F-35 DOSYASINI KİLİTLEMİŞTİ

Türkiye’nin 2019’da Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması, Ankara ile Washington arasındaki ilişkilerde ciddi gerilime yol açmıştı.

ABD, S-400 alımının ardından Türkiye’ye yaptırım uygulamış ve Ankara’yı F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı. Washington yönetimi, Rus yapımı S-400 sisteminin ABD üretimi savaş uçakları için güvenlik riski oluşturduğunu savunmuştu.

ABD Kongresi de Türkiye S-400 sistemine sahip olduğu sürece Ankara’ya F-35 satışını yasaklayan bir düzenleme kabul etmişti.

F-35 meselesi, son yıllarda Türkiye ile ABD arasındaki en önemli anlaşmazlık başlıklarından biri olmayı sürdürüyor. Ancak Trump döneminde Ankara-Washington hattında daha sıcak bir diplomatik temas zemini oluştuğu değerlendiriliyor.

 

Trump’ın Türkiye’nin F-35 programına dönüşüne kapı aralayabileceği yönündeki haber, iki ülke ilişkilerinde yeni bir yumuşama işareti olarak yorumlandı.

JET MOTORU SATIŞI DA GÜNDEMDE

Bu gelişme, Trump yönetiminin geçen ay Türkiye’ye 700 milyon doların üzerinde değere sahip onlarca jet motoru satışına ilişkin Kongre’ye resmi bildirimde bulunmasının ardından geldi.

Söz konusu bildirim, Washington’ın Türkiye ile savunma sanayii alanındaki temasları yeniden canlandırma eğiliminde olduğuna işaret eden adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Ankara’nın F-35 programına dönüşünün nasıl gerçekleşeceği ise Kongre’nin tutumu, mevcut yasal kısıtlamalar ve S-400 meselesinde bulunacak olası formüle bağlı olacak.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Çok sayıda il için sağanak ve sıcaklık uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ağustos Çarşamba gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

7 saat önce

30 Ağustos Zafer Bayramı Edremit’te coşkuyla kutlanacak

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. Yıldönümü Edremit Belediyesi tarafından gerçekleştirecek...

1 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli bir araya geliyor

Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yıl dönümü kapsamında Bitlis’in Ahlat ilçesinde düzenlenecek...

1 gün önce

Sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 25 Ağustos Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

1 gün önce

73 orman yangınında 12 şüpheli tutuklandı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 1 Haziran 2026'dan bu yana 25 ilde meydana gelen 73 orman yangınıyla...

3 gün önce

Süreçte yeni aşama: Kritik kurul ilk kez toplanacak

Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun kapsamında oluşturulan...

3 gün önce

Hava sıcaklıkları 3 ila 6 derece artacak: Prof. Türkeş...

Türkiye, Afrika kökenli sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. Prof. Dr. Murat Türkeş,...

3 gün önce

Alparslan Kuytul ve Eşi Semra Kuytul Hakkında Tutuklama...

Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı'na yönelik yürütülen adli soruşturma kapsamında gözaltına alınan...

3 gün önce

AKP'den infaz sisteminde değişiklik sinyali: 'Denetimli...

AKP'nin 25. yıl için yayımladığı 'Vizyon Belgesi'nde ceza ve infaz mevzuatının yeniden ele...

3 gün önce

İzmir Baraj Doluluk Oranları Açıklandı: 21 Ağustos İZSU...

İZSU, İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajların 21 Ağustos tarihli doluluk oranlarını...

5 gün önce

Meteoroloji'den sıcaklık ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 21 Ağustos Cuma gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

5 gün önce

YENİ Parti lideri Özel: ‘Demokratikleşme mücadelesi...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, yeni çözüm süreci kapsamında hazırlanan çerçeve yasaya...

5 gün önce