ABD ve İngiltere'den Hamas yaptırımı...
ABD ve İngiltere, Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından devreye soktuğu yaptırımlara yenilerini ekledi.
VOA Türkçe'nin aktardoğı habere göre, iki ülkenin 7 Ekim’den bu yana getirdiği dördüncü yaptırım listesinde, başta Türkiye olmak üzere diğer ülkelerde faaliyet gösteren Hamas yetkilileri yer alıyor.
ABD Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “Hamas’ın şiddete dayalı amaçlarını, grubun çıkarlarını yurtdışında temsil ederek ve maliye işlerini yöneterek devam ettirdiği” belirtilen kilit isimlerin yaptırım listesine alındığı belirtildi.
ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, “Hamas ağırlıklı olarak, iyi konumdaki yetkililer ve bağlantılarından oluşan iletişim ağlarına güvenmeye devam ederek grubun faydasına olacak para toplama kampanyalarını yürütmek için serbest görünen yetki alanlarından istifade ediyor ve yasadışı elde ettiği bu paraları Gazze’deki askeri eylemlerini desteklemek için aktarıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ve Hamas lideri İsmail Haniye
TÜRKİYE'DEN 3 İSİM LİSTEDE
Açıklamada ayrıca, İngiltere ile işbirliği içinde tespit edildiği belirtilen 8 isimden 3’ünün Türkiye’de, 2’sinin Gazze’de, birinin Batı Şeria’da ve 2’sinin ise Lübnan’da olduğu ayrıntısı yer aldı. Hamas’a destek faaliyetlerine Türkiye’den devam ettiği belirtilen isimler, Hamas’ın Kudüs temsilcisi Mansur Yakup Nasır El-Din ile Türkiye temsilcisi Cihat Muhammed Şakir Yağmur ve uzun yıllardır örgüte milyonlarca dolarlık mali yardım akışı sağladığı kaydedilen Mehmet Kaya.
ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Nasır El-Din, Hamas’ın Türkiye’deki mali işlemlerini yürüten kilit isimler arasında.
İsrailli asker Gilad Şalit’in kaçırılmasında rol aldığı gerekçesiyle İsrail’de müebbet hapis cezasına çarptırılan Cihat Yağmur ise, 2011 yılından bu yana İsrail ile yapılan anlaşma çerçevesinde sürgün edildiği Türkiye’de yaşıyor. ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında, Yağmur’un Türkiye’de “gizli terör eylemlerine” dahil olduğu ve bunu “yasal görüntüsü verilen kültürel faaliyetler” aracılığıyla yaptığı belirtiliyor.
Listede Türkiye’de olduğu belirtilen üçüncü isim Mehmet Kaya’nın ise uzun yıllar boyunca Hamas adına ve Hamas’a destek amaçlı birçok farklı para aktarma işlemine dahil olduğu gerekçesiyle yaptırımlara dahil edildiği kaydedildi.
ABD, TÜRKİYE'YE BASKIYI ARTIRIYOR
ABD Maliye Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı Nelson, geçen ay sonunda Türkiye'ye gelmiş, ABD'nin Hamas ve Rusya'yla ilişkili Türk şirket ve kurumlara sert yaptırımlar uygulayacağının sinyalini vermişti.
Türk hükümet yetkililerine, Hamas'ın Türkiye'de mali kaynak toplama olasılığıyla ilgili ABD'nin derin kaygıları olduğunu ilettiğini bildiren Nelson, "Hamas'ın gelecekteki bir saldırısı Türkiye'deki para toplama faaliyetleriyle bağlantılı çıkarsa bu çok kötü olur. Bunları sona erdirmek için her şeyi yapmaya hazırız ve bunu Türkiye'nin iş birliğiyle yapmak istiyoruz. Ancak tek taraflı adımlar atmaya da hazırız" demişti.
ABD, daha önce de Rusya ve Hamas'la bağlantılı oldukları gerekçesiyle bazı Türk kişi ve kurumlarına yaptırım uygulamaya başlamıştı.
Sözcü
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Isı kubbesi kabusu: İngiltere'de tarihi sıcaklık...
İngiltere'de Mayıs ve Haziran aylarında etkili olan olağandışı sıcak hava dalgalarının, 2 bin...
ABD Ordusunun Uyarısı Trump'a İran Konusunda Geri Adım...
ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD ordusunun elindeki önleyici füze stokunun azalacağına dair...
İran’dan Ürdün’deki ABD üslerine beş günde dört saldırı
İran’ın Ürdün’deki ABD güçlerini hedef alan son saldırısında iki ABD askeri yaşamını yitirdi,...
GÜNDEM Haberleri
TümüÖğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...
Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....
Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...
Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...
Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...
Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...
BASINA VE KAMUOYUNA Arınma, Liyakatla Başlar Mücadele...
Çok uzun yıllardır büyük bir inançla, hiçbir karşılık beklemeden Cumhuriyet Halk Partisi’ne...
Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...
Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...
Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı
CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.
İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...
Ahbap Soruşturmasında Çarpıcı İddia: Paralar Peşin,...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Ahbaplar Suç Örgütü” soruşturmasında dördüncü dalga...
İstanbul'daki Okullarda Yeni Dönem! Vali Davut Gül...
İstanbul Valiliği, İstanbul Valisi Davut Gül'ün imzasıyla okullarda mescit açılması hususunda 39...
Uğur Mumcu Dosyası Raftan İniyor! 33 Yıllık Suikastta...
24 Ocak 1993'te suikasta uğrayan gazeteci Uğur Mumcu'nun failleri hala bulunamadı.