BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.589 %0,07 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.345,26 %1,14 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM “Ahıska Türkleri Sürgün Anıtı” Menemen’de açıldı

“Ahıska Türkleri Sürgün Anıtı” Menemen’de açıldı

Menemen Belediyesi tarafından Ahıska Türkleri’nin ata yurtları Ahıska’dan sürgün edilişinin 75. yıldönümü anısına yapımı tamamlanan “Ahıska Türkleri Sürgün Anıtı” düzenlenen törenle açıldı.

0Yorumlar
“Ahıska Türkleri Sürgün Anıtı” Menemen’de açıldı

 

Düzenlenen törene Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy ve eşi Dilek Aksoy, Milliyetçi Hareket Partisi Menemen İlçe Başkanı Ali Rıza Bölük, Belediye Meclis Üyeleri, Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İbrahim Agara, muhtarlar, Ahıskalı ve Menemenli vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Şehit Kemal Ortaokulu öğrencilerinden Yaprak Tavuş ve Toki Ahıska Kenti Ortaokulu öğrencilerinden Hatice Nur Çetin’in Ahıska Türkleri’nin sürgün edilişi ve yaşanan katliam hakkında okudukları şiir ile devam etti.  

Başkan Aksoy: “75 yıl önce yapılmış olanın bir soykırım olduğunu bugün Menemen’de hep birlikte haykırıyoruz”

75 yıl önce, 1944 yılında Sovyet Rusya’da bir soykırım gerçekleştiğine dikkat çeken Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, “Sovyet Rusya arşivlerine göre o dönemde sadece 475 Ahıska Türk’ü öldü.  Ama tarihçilerin kaynakları 15 ile 20 bin arasında insanın katledildiğini gösteriyor. Ahıska Türkleri hayvan vagonlarına bindirilerek zoraki göç ettiriliyor. Bunların büyük bir kısmı Özbekistan, Kırgızistan ve Türkiye’ye dağılıyor. Koskoca bir halk yok ediliyor. Üstelik bu tüm dünyanın gözü önünde oluyor. Hiç kimsenin sesi çıkmıyor. Bir Ahıska anası diyor ki; benim ninem Özbekistan’da, kızım Rusya’da, oğlum Amerika’da, ben ise Türkiye’deyim. Bir halk bu şekilde parçalanarak yok ediliyor; sürgünle, isimleri değiştirilerek, kimlikleri değiştirilerek, kendi öz vatanından koparılarak… Gürcistan bu konuda yasa çıkarıyor ve diyor ki, eğer Gürcistan’a gelirseniz kimliğinizdeki İslam ve Türk tanımlamaları çıkarılacak yerine Hıristiyan ve Gürcü tabirleri konacak. Dikkat edecek olursanız 15 ile 20 bin insan bu topraklarda katledildi. Sadece burası da değil, Bosna’da insanlar katledildi, Azerbaycan’da insanlar katledildi. Ve dünya sadece izledi” dedi.

“Biz bu topraklarda, Anadolu’da, nereden geliyor olursak olalım, ister Kafkasya’dan, ister Suriye’den, ister denizin öte tarafından, bu vatan hepimizin vatanı, bu bayrak hepimizin bayrağı. Ahıska Türkleri bizim kardeşlerimiz, dostumuzdur. Onların acısı bizlerin acısıdır. Onlara yapılmış olan katliamı bugün itibariyle Menemen’de bu anıt heykelle ölümsüzleştirmiş oluyoruz. 75 yıl önce yapılmış olanın bir soykırım olduğunu bugün Menemen’de hep birlikte haykırıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Aksoy, bu anıtın yapılmasına katkı koyan başta muhtarlar olmak üzere, Menemen Belediyesi emekçilerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.  

Dr. İbrahim Agara: “Biz Ahıska Türkleri yaşanan soykırımı unutmadık ve unutmayacağız”

Anıt açılışında konuşan Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İbrahim Agara ise, “Bugün Ahıska Türkleri için bir yas günüdür. 1944 yılında Ardahan sınırına 15 kilometre mesafede bir insanlık suçu, insanlık dramı yaşanmıştır. Biz Ahıska Türkleri yaşanan soykırımı unutmadık ve unutmayacağız. Bu sürgün için bir anıt yaptırdığı için Başkanım Serdar Aksoy’a şahsım, derneğim ve Dünya Asya Türkleri Konfederasyonu adına çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Ahıska Türkleri Sürgün Anıtı açılış töreni, Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. İbrahim Agara’nin Başkan Serdar Aksoy’a çiçek takdimi ve anıta çiçek bırakılması ile son buldu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

9 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

9 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

11 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce