Alperen’in ablası gözyaşlarıyla ödülünü aldı
Servis aracında unutulduğu için hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen Sakin’in ablası Yaren Sakin (11), başka Alperenlerin ölmemesi için geliştirdiği servis içi güvenlik sistemi projesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) yarışmasında fizik dalında birinci oldu. Yaren Sakin ödül alırken gözyaşlarını tutamadı.
Ağustos ayında servis aracında unutulduğu için 3 yaşındaki minik Alperen hayatını kaybetmişti. Alperen’in Karşıyaka Uğur Okulları’nda okuyan 11 yaşındaki ablası Yaren Sakin ise çocukların okul servislerinde unutulmasını engelleyecek proje yaptı. Projeye göre servis şoförü, kontağı kapattıktan sonra koltuklarda unutulmuş çocuk olup olmadığını kontrol ederek aracın en arkasında bulunan butona basacak. Butona basılmaması halinde iki dakika içerisinde alarm çalarak şoför uyarılacak. Proje danışmanı öğretmeni Çağla Bulut ile uzun süredir servis projesi üzerine çalışan Yaren Sakin, bugün Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 12. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İzmir Bölge Yarışması’nda emeğinin karşılığını aldı. Geliştirdiği projeyi başka Alperenlerin ölmemesi için hazırlayan Yaren Sakin, ödül alırken gözyaşlarını tutamadı.
“Ödül alacağımı bilmiyordum”
Aldığı ödül hakkında konuşan Yaren Sakin, "Kardeşim Alperen servis aracında unutulduğu için hayatını kaybetti. Ben de onu düşünerek böyle bir proje geliştirdim. Burada amaç yarışmak değildi. Projemin tüm servislerde kullanılmasını istiyorum. TÜBİTAK projemi değerlendirdiği için çok mutluyum. Ödül alacağımı bilmiyordum. İsmim en sonda okundu. O zamana kadar dereceye girmedim zannettim ama çok üzülmedim. Burada olmak bile çok güzel. Çok gururluyum ve heyecanlıyım” dedi. Sakin, projesi ile ilgili de, “Aracın içinde çocuk unutulma olayları genellikle şoförlerden kaynaklanıyor. Çünkü aracın içini kontrol etmeden gidiyorlar. Yaptığım projede servis araçlarının arka tarafına bir buton yerleştireceğiz. Servis şoförleri kontağı kapattıktan sonra koltukları kontrol edecek ve daha sonra bu butona basacak. Eğer basmazsa iki dakika içerisinde alarm çalacak. Böylece şoför yeniden araca gelerek butona basacak. O sırada koltukta unutulan bir çocuk olup olmadığını da görmüş olacak” diye konuştu.
“Gurur duyuyorum”
Yaren Sakin’in babası Serkan Sakin, bir baba olarak kızı ile gurur duyduğunu belirtirken, “Çok mutluyum. Bu projeyi destekleyenler büyük yürekli insanlar. Öncelikle onlara teşekkür ediyorum. Burada önemli olan birincilik ya da ikincilik almak değildi. Bütün yavrularımız çabaladı. Hepsi birinci. Yaren’in amacı projesinin servislerde kullanılması. Dileğinin gerçekleşmesine ramak kaldı.
11 bin 352 başvuru
TÜBİTAK Ortaokul ve Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları İzmir Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Serdar Korukoğlu, “Türkiye genelinde 2018 yılında 11 bin 352 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 635’i İzmir bölgemize bağlı 6 ilden gerçekleşti. 2018 yılında 11 bin 352 başvuruyu 15 bin 171 öğrenci gerçekleştirdi. Öğrenciler içerisinde yüzde 54.2 ile kız öğrencilerimiz birinci sırada. Geçen yıl da kız öğrencilerimizin sayısı, erkek öğrencilerimizden daha fazlaydı. Geçen yıl ortaokul proje yarışmasına Türkiye genelinden 7 bin 905 başvuru gerçekleştirildi. Bu sene yüzde 43 artış var. İzmir bölgede ise 560 başvuru yapılırken, bu sene başvuru sayımız 635’e çıktı. Türkiye genelinde artış oranını yakalamasak da İzmir bölgedeki yıllarda artarak devam etmesini diliyoruz. Başvuru sayısından çok başvuruların nitelikli olması oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
13 projeden 11’i İzmir’den ülke finaline gidecek
İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan da İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak ciddi bir çalışma yaptıklarını ifade ederek, “Ortaokul araştırma projelerinde 80 projenin 59’u bölge finaline kalmıştı. 13 projeden 11’i İzmir’den ülke finaline gidecek. Liseler araştırma projelerinde ise 100 projeden 71’i İzmir’den. 21 projenin 16’sı ulusal finale katılmaya hak kazandı. Tüm emeği geçenleri tebrik ediyoruz.
Ödül töreninde dereceye girenlere ödülleri verilirken, ödül törenine Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Saffet Gönül de katıldı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Trafiğin Ablası Yasemin Bodur Karasu hayatını kaybetti
Kütahya’da “Trafiğin Ablası” olarak tanınan polis memuru Yasemin Bodur Karasu hayatını kaybetti;...
Alperen Şengün gündem olan videoyla ilgili konuştu
Alperen Şengün, sosyal medyada gündem olan LeBron James videosuyla ilgili konuştu.
TFF duyurdu: Vincenzo Montella'nın acı günü
Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella'nın ablası Caterina...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...