BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM 'Artı para', eksi zaman

'Artı para', eksi zaman

İZMİR Banliyö Treni'nde (İZBAN) uygulamaya konulan 'Artı Para' sistemi, zaman kaybına neden olduğu gerekçesiyle İzmirliler'den tepki topladı.

0Yorumlar
'Artı para', eksi zaman

İzmir'de, Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasında, 136 kilometrelik hat uzunluğuna ulaşan İZBAN'da 15 Şubat'tan 'Artı Para' adı verilen yeni bir uygulamaya başlandı. Buna göre, bir yolcunun İZBAN'a biniş yapabilmesi için, biniş yapacağı istasyondan gidebileceği en uzak mesafedeki istasyonun ulaşım ücretinin İzmirim Kart'ında olması gerekiyor. Yolcu, turnikeden geçerken, bulunduğu istasyondan gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke edilecek. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta 'Artı Para Makinesi'ne kartını gösterip, kartındaki blokajı kaldıracak ve sadece gittiği mesafe kadar ulaşım ücreti tahsil edilecek. Bu ücret, mevcut durumdaki gibi devam edecek. Tam 2,86 TL, öğretmen 2,20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1,65 TL olacak. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılacak.

Buna göre, Alsancak İstasyonu'ndan ilk binişini yapan yolcuların toplu taşıma kartlarında, gidilebilecek en uzak nokta olan Alsancak- Selçuk mesafesi kadar ücret, yani 6,50 TL olmak zorunda. Bugün başlayan bu uygulama sonrasında, 'YükleMatik' adı verilen makinelerin başında yoğunluk yaşandığı gözlendi. Vatandaşlar, istasyon çıkışlarındaki 'Artı Para Makinesi'nde de, yine kalan ücretlerini tahsil etmek için kuyruklar oluşturdu. Yeni uygulamadan haberdar olmayan ve kartlarına blokaj konulduğunu fark etmeyen birçok yolcuyu ise güvenlik görevlileri uyardı. Bazı vatandaşlar, zaman zaman birbirleriyle ve güvenlik görevlileriyle kısa süreli tartışmalar yaşadı. Halkapınar'da biniş yapan yolculardan Şerife Ünlü, Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde yatan bir yakını ziyarete gittiğini belirterek, "Önce kartıma para yüklemek için makine başında sıra beklemek zorunda kaldım. Sonra benden kestikleri parayı geri alabilmek için yine sıra bekledim. Hastaneye giderken beni hasta ettiler" diyerek, yeni uygulamaya tepki gösterdi. Alsancak durağında iniş yapan yolculardan Utku Bilgen ise "Zaman, bu kadar önemliyken, onu hor kullanmada üstümüze yok" ifadelerini kullandı. İstasyon görevlileri, uygulamanın ilk günü olması nedeniyle vatandaşların makinelerin başında fazla zaman geçirdiklerini, makinelerin saniyenin yarısı kadar hızla çalıştıklarını ve zamanla yoğunluğun azalacağını öne sürdü.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

10 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

10 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

12 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce