BIST 100 14.151,59 %0,99 Altın 6.859,77 ₺/gr %0,57 Bitcoin $79.219 %0,84 Dolar 48,43 ₺ %0,01 Euro 56,37 ₺ %0,15 Sterlin 65,64 ₺ %0,26 Gümüş 103,01 ₺/gr %0,12 Ethereum $2.494,01 %0,17 İsviçre Frangı 59,84 ₺ %0,03 Kanada Doları 35,07 ₺ %0,16 Avustralya Doları 34,97 ₺ %0,20 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,90 ₺ %0,25 BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,10 Çin Yuanı 7,22 ₺ %0,03
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Aziz Kocaoğlu: Verimsizlerdi, attık

Aziz Kocaoğlu: Verimsizlerdi, attık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyede yaşanan işten atmaların gerekçesi olarak 'düzeni bozdukları ve çalışmadıkları için işlerine son verdik' açıklamasını yaptı. Atılanların avukatları ise bu gerekçelerin müvekkillerine yapılan bildirimlerde yer almadığını söyledi.

0Yorumlar
Aziz Kocaoğlu: Verimsizlerdi, attık

 

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde düzenlenen ‘Bizimkiler Nasıl Başardı?’ konulu etkinliğe konuşmacı olarak katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir öğrencinin belediyedeki işlerinden atılan işçilerle ilgili sorusuna, ‘düzeni bozdukları ve çalışmadıkları için işlerine son verildiği’ yanıtını verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde İZİMDER ve Genç İZİMDER’in ortaklaşa düzenlediği etkinliğe Mart ayı konuğu olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasında kullandığı “adam” ifadesinin kendisine soru yönelten bir öğrenci tarafından eleştirilmesi üzerine öğrenci ile kısa bir tartışma da yaşadı. “Adamdan kastımız erkek değil” diyen Kocaoğlu, kendisini bu konuda uyaran katılımcının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mahir Kılıç başta olmak üzere haksız sebeplerle işten çıkardığı ve aylardır seslerini duyurmaya çalışan işçiler hakkında sorduğu soruya ise “6 kişi işten atıldı. Bizim attığımız iş düzenini bozan, işe gelmeyen, çalışmayan, amirini dövmeye kalkanlardır. Bunlardan bir tanesi de o beyefendidir, barındırmayacağım. Ekmek parasına, namusuyla, şerefiyle çalışacak adam çalışacak. Çalışmayacak adam ne pahasına olursa olsun gidecek. Kötü örnek örnek değildir. Bu adamları kaç defa ikaz ettim” yanıtını verdi.

Sadece 6 işçinin “gerekçeli olarak” işten atıldığını ifade eden Kocaoğlu bu açıklamasıyla aynı zamanda belediyedeki işinden atıldığı için 128 gündür açlık grevinde olan Mahir Kılıç ve diğer işçilerin de işe geri alınmayacağının sinyalini vermiş oldu. İşlerinden atılan işçilerin dava süreçlerini takip eden avukat Bülent Ecevit Nabas ve İrfan Değirmenci, Kocaoğlu’nun konuya dair yaptığı açıklamasını Gazete Duvar’a değerlendirdi.

‘TEMBELLİK, İŞE YARAMAZLIK GEREKÇESİ YOK’

Belediye işletmelerinde çalışan işçiler arasında Mahir Kılıç dışında hakkında ‘yetersizlik’ iddiasıyla ya da davranışlarıyla ilgili tutanak tutulan tek bir işçi ile karşılaşmadığını söyleyen avukat Bülent Ecevit Nabas, “Çalışanın bilgisi dışında ona haber vermeden bir tutanak tuttuğunuzda, bunun da bir anlamı ve önemi yoktur. Mahir Kılıç hakkında bir tutanak gerçekten var, savunmasını da almışlar ancak biz bunun içeriğini ve iddiaları kabul etmiyoruz. İddiaların gerçeğe uygun olmadığı, işine geçerli bir neden olmadan son verildiği, Mahir’e bir haksızlık yapıldığı düşüncesindeyiz. Bu nedenle bir işe iade davası açtık. İşten çıkarılan diğer işçilerin durumu ise zaten Mahir’den farklı” dedi.

“İşten çıkarılanların 6 kişi olduğu söyleniyor ama belediye şirketlerinden aynı günlerde çok sayıda işçi çıkarıldı. İşten çıkarılırken işçilere gösterilmiş somut bir fesih sebebi de yok. Sadece sözlü olarak ‘sizinle çalışamayacağız’, ‘yetersizsiniz’ gibi ifadeler var. Bu şekilde işten çıkarılan işçilerin işe iade davalarının tamamının olumlu sonuçlanacağını, davaların kazanılacağını düşünüyoruz” diyen Nabas şöyle devam etti, “Çünkü ortada tembellik, işe yaramazlık gibi bir gerekçe yok. Belediye yöneticileri işçiler hakkında ‘işlerini yapmıyorlardı, tembellerdi’ gibi şeyler söylüyor ama bunlar sözde ve dayanaksız kalıyor. Bu gibi iddialarla işçiyi çıkarmak için tutanakların tutulması, işçiden savunma alınması, kendisine ihtarda bulunulması gibi şartlar vardır. Oysa fesihler bu yasal gereklere uygun olarak yapılmış değil. Sonuç olarak, işçilerin gerçek işveren olan Büyükşehir Belediyesi’nden gelen talimat üzerine işten çıkarıldıkları anlaşılıyor’’

51 YAŞINDAKİ İŞÇİYE ‘YAŞI NEDENİYLE VERİMSİZ’ GEREKÇESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden atılan işçilerden 6 kişinin dava dosyasını takip eden DİSK Genel iş Sendikası avukatlarından Avukat irfan Değirmenci ise şu değerlendirmede bulundu, “Biz de açmış olduğumuz işe iade davalarında bu konuyu gündeme getirerek, müvekkil işçilerin iş sözleşmesinin feshinde işverence bildirilen fesih gerekçelerinin doğru olmadığını, gerçek fesih sebebinin söz konusu işçilerin açmış oldukları davaların İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yarattığı rahatsızlık olduğunu bildirdik. Örneğin, belediye, 51 yaşındaki bir işçinin iş sözleşmesinin feshini doğuran iade işleminde ‘ilerlemiş yaşı nedeniyle verim alınamaması’ gerekçesine dayandırmıştır. Oysaki Türkiye şartlarında 1966 doğumlu bir insanın yaşı nedeniyle verimsiz olduğunu söylemek hukuken kabul edilemez. ‘İlerlemiş yaşı nedeniyle verim alamıyoruz’ diye yazdıkları yazıyı tutanak olarak kabul ediyorlar. Bir an için bunları tutanak olarak kabul etsek bile sonuçta gerçek değil. Kaldı ki fesih gerekçesi bu ise veriminin düşük olduğuna dair bir performans değerlendirilmesi gerekir ki bu konuda bir belge sunulmadı dosyaya.”

‘FESİH İŞLEMLERİ KÖTÜ NİYETİN GÖSTERGESİ’

Hukuksuzluk doğrultusunda gerekli başvuruları yaptıklarını ifade eden Değirmenci, “Gerçekten de işçilerin hak talebiyle mahkemelere dava açmalarının ardından dayanaksız gerekçelerle işten çıkarılmaları, hukuki yollara başvurma ve dava açma hakkının sınırlandırılması bu yola başvuruların cezalandırılması anlamına gelmektedir. Bu durum aynı zamanda işverenin fesih işlemindeki kötü niyetinin de göstergesidir. Bu nedenlerle açtığımız işe iade davalarında fesih işlemlerinin kötü niyetli olduğunu bildirerek mahkemelerden eğer işe iade kararına rağmen işçiler işe başlatılmaz ise işverenin en üst sınırdan tazminat ödenmesine mahkum edilmesini talep ettik” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

1 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

1 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

1 gün önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

2 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

2 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

2 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

2 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

2 gün önce

İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...

Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...

2 gün önce

Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...

3 gün önce

Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki

Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...

3 gün önce

Yüreğir Belediyesi, mahkeme kararıyla AK Parti'ye geçti

Yüreğir Belediyesi Başkanvekilliği için aylardır devam eden seçim ve yargı sürecinde yeni bir...

3 gün önce