BIST 100 11.333,27 %1,26 Altın 6.592,41 ₺/gr %0,05 Bitcoin $75.972 %5,55 Dolar 50,05 ₺ %0,00 Euro 56,25 ₺ %0,00 Sterlin 67,54 ₺ %0,00 Gümüş 83,46 ₺/gr %0,32 Ethereum $2.234,91 %7,76 İsviçre Frangı 61,52 ₺ %0,42 Kanada Doları 35,79 ₺ %0,17 Avustralya Doları 34,77 ₺ %0,18 Suudi Riyali 13,36 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,23 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,14 Çin Yuanı 7,53 ₺ %0,22
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Durum çok ciddi

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Durum çok ciddi

Ülke genelinde tırmanışa geçen vaka ve ölüm sayıları tedirginlik yarattı.

0Yorumlar
Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Durum çok ciddi

Uzmanlar, atılması gereken acil adımları şöyle sıraladı: “Test sayıları artırılmalı, toplu eylemler kısıtlanmalı, ek kısıtlamalar düşünülmeli.”

Ülkede Covid-19’un görüldüğü 11 Mart tarihinden bu yana birinci dalganın ikinci pikine girildi. Ekonomik kaygılar güdülerek atılan erken ‘normalleşme’ adımları sonrası aktif vakalar ve ölüm sayıları tırmanışa geçti. Günlük aktif hasta sayıları bin 600’leri geçerken, hayatını kaybeden kişi sayısı da 50’nin üzerinde. Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarının da bin 300’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Peki, yaklaşan grip mevsimiyle beraber daha da ağırlaşacak olan tablo nasıl durdurulabilir? Hükümetin acilen yapması gerekenler neler? Yurttaşın payına ne düşüyor?

Birgün'den Meral Danyıldız, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ile konuyu ele aldı.

DURUM ÇOK CİDDİ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, okulların da toplu bir araya gelme alanları olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Yavuz, illerdeki durumlara göre değerlendirme yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Şimşek Yavuz, şöyle konuştu:

“Okullar buna göre açılmalı veya açılmamalı. Özellikle salgının hızla devam ettiği günümüzde, yine hızla devam eden yerlerde açılmaması gerekiyor. Ayrıca herkesin salgın konusunda aynı noktada olması lazım. İçinde bulunduğumuz durum çok ciddi. Şeffaflık her salgında olduğu gibi çok önemli. Bu birlikteliğin sağlanması için herkesin birbirine güvenmesi lazım. Bizim dönemde gördüğümüz en büyük sağlık krizini yaşıyoruz bu ve çok tehlikeli. Herkes yapıcı bir şekilde bir arada mücadele etmeli. Kaç vaka olduğunun bilinmesi çok önemli. Kısıtlamalar ise iller bazında değerlendirilerek yeniden gündeme getirilmeli.”

Prof. Dr. Adıyaman’a göre ülkede kış aylarında yaşanması beklenen ‘felaketin’ durdurulabilmesi için acilen atılması gereken adımlar şöyle:

AŞI TEMİNİNİN YAPILMASI LAZIM: Yaklaşık iki ay önce Sağlık Bakanı’na çağrı yaptık. Özellikle risk gruplarına yapılması gereken grip aşısında yeteri kadar dozun karşılanması için çeşitli girişimlerin bulunması gerektiğini söyledik. Ama şu ana kadar Bakanlık bir açıklama yapmadı. Üç gün önce Bakan ile yaptığımız görüşmede, Bilim Kurulu’nun ihtiyacın ne olduğu konusunda tespit yaptığını söyledi. Ancak 65 yaş üstüne baktığımızda 9 milyon insanımız var. Bakan, ‘Bu kadar kişiye bile uygulanacak miktarda aşının bulunmasının zor olduğunu’ söyledi. Biz de aynı zamanda Covid-19’la mücadele eden sağlık çalışanlarına, mutlaka bu aşının yapılması gerektiğini söyledik. Özellikle risk gruplarına yetecek miktarda aşının temin edilmesi gerekiyor.

TEST SAYILARI ARTIRILMALI: Gribin Covid-19’la semptomları çok benziyor ve karışabilir. Ayrıca kişilerin yaklaşık yüzde sekseni hastalığı semptomsuz geçiyor. Bu sebeple test sayısının artırılması lazım.

TOPLU EYLEMLER KISITLANMALI: Havalar soğumaya başladığı zaman insanlar kapalı alanlara girmeye başlayacak. Özellikle fiziksel mesafenin uygulanamayacağı toplu eylemlerin mutlaka kontrol altına alınması lazım. Düğün, cenaze, sünnet düğünü, toplu ibadet ve bunun gibi toplu yapılan eylemlerin kısıtlanması gerekiyor. Çünkü bu virüs en fazla kalabalık ortamlarda hızlı bir şekilde yayılıyor. Bildiğiniz gibi Türkiye’de düğünlerin açılmasıyla beraber hızlı miktarda bir yayılma oldu. Bu sebeple şu anda da birinci dalganın ikinci pikini yaşıyoruz.

MASKE, HİJYEN VE MESAFEYE DİKKAT: Vatandaşlar usulüne uygun, ciddi bir şekilde maske takmaya devam etmeli. Kalabalık yerlerde ise bulunmamalı. Birinci dalganın birinci pikinde nasıl ‘evde kal’ çağrıları yapıldıysa, biz de şimdi onu yapmak zorundayız. Mümkün olduğu kadar evden dışarı çıkılmaması, kapalı ortamlara girilmemesi, fiziksel mesafeye, kişisel hijyene dikkat edilmesi gerekiyor.

SEKTÖRLER DURMALI, EMEKÇİLER ÜCRETLİ İZNE ÇIKARILMALI: İşyerlerinde, özel sektörde, fabrikalarda, madenlerde; Covid-19’un şu anki gibi en hızlı olduğu zamanlarda bile üretim durmadı. Biz TTB olarak mecbur olmayan sektörlerin dışında bu işyerlerinde en azından salgının kontrol altına alınabilmesi için bir süreliğine üretimin durdurulmasını talep etmiştik. Bizim Çanakkale’den, Manisa’dan, Kocaeli’nden aldığımız haberler ve inşaat sektöründen çalışan işçilere Covid-19 tanısı konulduğu yönünde. En azından mecburi sektörler dışında çalışmaların durdurulması ve emekçilerin ücretli izinle izne çıkarılması gerekmekte.

EMEKÇİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLSİN

Prof. Dr. Adıyaman, ayrıca sağlık çalışanlarının koşulları iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. “Sağlık sektöründe 75 çalışan hayatını kaybetti” diyen Adıyaman, sözlerini şöyle noktaladı:

“Hekimler ve diğer sağlık çalışanları kendilerini bitkin, yorgun ve değersizleşmiş hissediyor. Tükenmişlik sendromu yaşıyorlar. Bu nedenle sağlık çalışanlarının hakları ve çalışma ortamıyla ilgili gerekli uyarıları Bakan’a ilettik. Hakları ve çalışma koşulları konusunda mutlaka iyileştirilmeler yapılmalı.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu’ndan fon soruşturmasına tepki: Hırsızlığın...

Kemal Kılıçdaroğlu, fon soruşturmasıyla ilgili açıklamasında temiz siyaset ve Siyasi Ahlak...

14 saat önce

Sigara yasağı için yeni düzenleme Meclis’e geliyor

Türkiye’de sigara kullanımına yönelik yeni kısıtlamalar hazırlanıyor; park, plaj ve duraklarda...

19 saat önce

31 ildeki seçim anketinde kararsızların oranı yüzde 23,1

Özdemir Araştırma'nın 31 ilde 2 bin 6 kişiyle gerçekleştirdiği ankette kararsızlar yüzde 23,1,...

1 gün önce

Ankara kulislerinde Kabine değişikliği beklentisi

Sinan Burhan, AK Parti'de yeni bir kongre süreci yaşanabileceğini ve parti yönetimindeki...

2 gün önce

Kılıçdaroğlu'ndan dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısı

Kemal Kılıçdaroğlu, fon vurgununa ilişkin açıklamasında adı geçen siyasetçilerin...

2 gün önce

Kılıçdaroğlu ve Özel, Bahçeli’ye başsağlığı diledi

Serpil Bahçeli, Osmaniye’de düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi; Kılıçdaroğlu...

2 gün önce

Erdoğan’dan AK Parti’nin 24’üncü yılına özel mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 3 Kasım 2002’de iktidara gelişinin 24’üncü yılı dolayısıyla...

2 gün önce

Antalya’daki rüşvet davasında sanık sayısı 50’ye çıktı

Antalya’daki rüşvet davasında daha önce mağdur olarak dinlenen 9 iş insanı, ek iddianameyle...

2 gün önce

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşları için yeni düzenleme...

Bakan Vedat Işıkhan, 2027 Ocak ayından itibaren yasal artışlara ilave emekli maaşı...

2 gün önce

Türkiye ile Güney Kore arasında nükleer iş birliği

Erdoğan'ın Güney Kore ziyaretinde 4 anlaşma imzalandı; belgeler arasında Türkiye'deki nükleer...

2 gün önce

İmamoğlu ve Emir Sarıgül arasında cezaevinde tartışma...

Ekrem İmamoğlu ile Emir Sarıgül’ün Marmara Cezaevi’ndeki avukat görüş alanında karşılaştığı ve...

2 gün önce

Merkezefendi’de Görevden Uzaklaştırma Kararı

İçişleri Bakanlığı, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve irtikap soruşturması kapsamında...

2 gün önce