BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Bornova Belediyesi çevre konusunda örnek çalışma ve proj...

Bornova Belediyesi çevre konusunda örnek çalışma ve projeler yürütüyor.

Enerji politikalarının belirlenmesinde önemli bir işbirliği platformu olan Energy Cities üyesi de olan ve 2016 yılında Türkiye'de ilk kez düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Bornova Belediyesi Fotovoltaik Güç Sistemi ile de güneşten elektrik üretiyor.

0Yorumlar
 Bornova Belediyesi çevre konusunda örnek çalışma ve projeler yürütüyor.

 Erzene Mahallesi'nde 2 bin 500 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide 2014 yılından bu yana  çalışan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşıladıktan sonra kar etmeye de başladı.

Bornova Belediyesi, URBANREC Projesi kapsamında büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştüren sistemi hayata geçirdi. Avrupa'dan hibe kredi alınarak hayata geçirilen bu projede atıkların katma değeri yüksek ürünlere geri dönüşümünde yeni yöntemler geliştiriliyor. Proje kapsamında ilçede bulunan okulullarda çocuklara eğitim veriliyor. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilen Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı çerçevesinde ise Yeşil Düşünce Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü "Yereli Yeşillendir, İklimi Yeşillendir" projesini hayata geçirdi. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla yurttaşların, bireysel girişimcilerin, kooperatif girişimlerinin ve yerel yönetimlerin iklim değişikliği, iklim değişikliğine uyum ve azaltım yöntemleri ve yenilenebilir enerji alanlarında kapasitelerini arttırmaları hedefleniyor.

Bornova'da kişi başına dünya standartlarının üzerinde yeşil alan

Bornova Belediyesi yaptığı park yatırımları ve oluşturduğu ağaçlandırma alanlarıyla Bornova'nın yeşil alanlarını artırıyor. 2014 yılından bu yana 33 yeni parkı hizmete açıp, 27 ağaçlandırma alanı oluşturan Bornova Belediyesi toplamda 155 bin 35 metrekare yeşil alanı, Bornova sınırlarındaki 4 milyon 93 bin 252 metrekarelik yeşil alana ekledi. Bu yatırımlarla 524 parkın bulunduğu Bornova'da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 9.34 metrekareye çıktı.

 Bornova Belediyesi çevre konusunda örnek çalışma ve projeler yürütüyor.

Atık Yağ ve Atık Piller toplanıyor

Ayrıca çevrenin korunması için ilçe genelinde kampanyalar düzenleniyor. Atık yağ ve Atık Piller de katı atıklar gibi ayrı toplanıyor. Bir litresi bir milyon litre doğal su kaynağını kirleten bitkisel atık yağların doğayı kirletmeden biodizel ve bioelektriğe dönüştürülebileceği konusunda özellikle okullarda çeşitli eğitimler verilirken, vatandaşları biliçlendirmek için de çeşitli etkinlikler düzenlnerek broşürler dağıtılıyor. İçerdiği kimyasallar nedeniyle çevre kirliliği oluşturan ve insan sağlığını tehdit eden atık piller için değişik kampanyalara da imza atan Bornova Belediyesi 2 yılda 13 tonun üzerinde atık pil topladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin her yıl düzenlediği Atık Pil Toplama Kampanyası'na 2 yıl üst üste damga vurarak ilçe belediyeleri arasında birinci oldu.

 Bornova Belediyesi çevre konusunda örnek çalışma ve projeler yürütüyor.

Atıkmatik Sistemi

Bornova Belediyesi'nin atıkları ayrı toplamayı özendiren uygulaması da vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Atık türlerine özel olarak hazırlanan geri dönüşüm kutuları ilçenin 7 ayrı noktasına kuruldu. Kartlı sistemle çalışan atıkmatiklere pet ve cam şişe ile metal içecek kutuları atılıyor. Vatandaşlar dönüşüm kutusuna her attıkları ürün için puan topluyor.

Biriken puanlar atıkmatik ekranından takip edilirken, belirlenen puanlara ulaşanlara çeşitli hediyeler dağıtılıyor.

Çevre Haftası etkinliklerle kutlanıyor

Bornova Belediyesi, Haziran ayının başında olan Dünya Çevre Haftası'nı birbirinden özel etkinliklerin yer aldığı organizasyonla kutluyor. Daha temiz ve yeşil bir kent yaratmak amacıyla her yıl düzenlenen etkinliklerde Bitkisel Atık Yağ Toplama, Mutlu Atıklar Proje Yarışması ve  En Güzel Bahçe-Balkon yarışmalarının kazananlarına ödüller verliyor. Minik öğrencilerin de katılarak renk kattığı etkinliklerde Büyük Park'ta kurulan stantlarda çevreci projeler ve ürünler sergilenerek vatandaşlar bilinçlendiriliyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

10 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

10 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

12 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce