Buca’nın üzümleri sofralara bereket olacak
Kentteki üzüm üretimini yeniden canlandırarak asırlık bağcılık kültürünü geliştirmek amacıyla kurulan Buca Belediyesi’nin bağlarından bereket fışkırıyor.
Toplam 13 dönümlük alanda bin 425 fidenin boy verdiği bağda, bu yıl 20 ton rekolte bekleniyor. Ağustos sonunda gerçekleşecek bağ bozumunda toplanacak üzümler, Bucalıların sofrasına ulaştırılacak. Buca’ya özgü üzümlerden oluşacak ikinci bağın 2021’de kurulacağını açıklayan Başkan Kılıç, “Buca’nın üzümleri yeniden ağızlara tat, sofralara bereket olacak” dedi.
Bir dönem Türkiye’nin en iyi üzümlerinin üretildiği Buca’da, bağcılığı şahlandırmak için örnek çalışmalar yapan Buca Belediyesi, bağ bozumuna hazırlanıyor. Kaynaklar bölgesindeki bağlarda yeşeren fideler, bu yılın mahsullerini vermek için olgunlaşmaya başladı. Buca Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ağustos ayı sonunda bağ bozumuyla birlikte toplanması planlanan üzümlerden bu yıl 20 tonluk rekolte bekleniyor.
13 ÇEŞİT ÜZÜMLE GEN BANKASI
Vermiş olduğu bereketli ürünlerin yanı sıra ürün çeşitliliğiyle gen bankası olarak da hizmet veren bağlarda, Buca’ya özgü razakı üzümünden benekli sultaniye, Mevlana üzümünden Bornova misketine toplam 13 çeşit üzüm bulunuyor. Hasatla birlikte elde edilen üzümlerin bir kısmı kurutularak, bir kısmı ise yaş olarak değerlendirilecek.
BUCA’NIN ÜZÜMLERİ SOFRALARA BEREKET OLACAK
Bağların bu yılki verimliliğinden memnun olduklarını ifade eden Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “Buca’nın bereketli topraklarının betonlaşmayla değil, üretimle yaşaması için bu yıl tarımsal yatırımlara ağırlık verdik. Fideden hasada kadar geçen süreçte her ürünü özenle yetiştirdik. Şimdi bu ürünleri toplayıp hemşehrilerimize ulaştırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl bağlarımızdan toplayacağımız üzümlerimizi, yaş ve kuru olmak üzere Bucalılara ücretsiz olarak dağıtacağız. Buca’nın üzümleri eski günlerinde olduğu gibi ağızlara tat, sofralara bereket olacak” diye konuştu.
BUCA’NIN YENİ BAĞI 2021’DE KURULUYOR
Buca’da bağcılık kültürünü geliştirerek kentteki üzüm üretimini teşvik etmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Kılıç, “Buca’nın kırsal kesimlerindeki tarıma elverişli arazileri ranta değil, üretime açmamız lazım. Belediye arazilerinde gerçekleştirdiğimiz üretimlerle, hemşehrilerimize iyi tarımla gelir elde etmenin mümkün olduğunu göstermek istiyoruz. Mevcut bağımızın yanı sıra 12 dönümlük alanda yeni bir geleneksel bağ kuracağız. Bu bağda tamamen Buca’nın sembolü olan razakı üzümlerini yetiştirerek yeniden markalaştıracağız. 2021 Nisan ayında yeni bağımızı kurmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
“Kimse Yatağa Aç Girmeyecek” Demişti: Başkan Demir Aşevi...
Torbalı’da Aşevinden Sofralara Her Gün Sıcak Yemek
AYVALIKLI KADINLARIN EL EMEĞİ CENNET TEPESİ’NDE SOFRALARA...
Ayvalık’ın yerel üretim gücünü kadın emeğiyle buluşturan S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama...
Bereket teknolojiyle SAGREX’te buluştu
SAGREX 2026 coşkulu bir törenle başladı; çiftçinin emeğini teknolojiyle büyüten, kırsal...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

