Buca Uğur Mumcu’yu “unutturmadı”
Türkiye’nin aydınlık yüzü, korkusuz gazetecisi Uğur Mumcu, katledilişinin 27’inci yılında Buca’da dört farklı etkinlikle anıldı.
Tarık Akan’ın gençleri tarafından suikastın 27 yıldır aydınlatılmamasına, Mumcu’nun arabasıyla tepki gösterildi. Tiyatro gösterileriyle Mumcu’nun yaşamı canlandırılırken, usta sanatçılar Nilüfer Açıkalın ve Haluk Koç’un şiir dinletisiyle duygulu anlar yaşandı.
Cumhuriyet düşmanları tarafından 1993 yılında evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu katledilen ve aradan geçen 27 yıla rağmen katilleri hala bulunamayan Türkiye’nin cesur kalemi Uğur Mumcu, Buca’da 4 ayrı etkinlikle anıldı.
Türk basının tarihine adını altın harflerle yazdıran ve keskin kalemi nedeniyle yoğun tehditler almasına karşın düşüncelerine sansür uygulamamasıyla tanınan usta gazeteci Mumcu için iki gün boyunca ilçede bir dizi anma etkinliği gerçekleştirildi.
TARIK AKAN GENÇLERİ O ARABA İLE “UNUTTURMADI”
Etkinliklerin ilki 23 Ocak’ta Buca’nın üniversiteli gençleri tarafından gerçekleştirildi. Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi Tiyatro Topluluğu'nun genç yetenekleri, Uğur Mumcu için özel olarak hazırladığı “Unutma” adlı oyunu sahneledi. Gençler, Mumcu’yu unutturmamak için, etkinliğin gerçekleştiği Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Binası önüne 24 Ocak 1993 sabahı evinin önündeki bomba konan aracın temsilini sergiledi. Olayın sembollerinden birisi olan aracın benzerini hazırlatan gençler, aracın etrafını kırmızı karanfiller ve mumlarla donattı.
UNUTMAMAYA, UNUTTURMAMAYA KARARLIYIZ
Mumcu’nun anısına gerçekleştirilen törenler, Buca Belediyesi Hizmet Binası önünde devam etti. Buca Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Atatürk heykeli önüne Mumcu’nun fotoğrafına kırmızı karanfil bırakıldı.
Törende konuşan Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, “Acı kayıplarla dolu ocak ayında usta kalem, gerçeğin savunucusu, aydınlık yarınların savaşçısı Uğur Mumcu’yu kederle, öfkeyle, dinmeyen bir acıyla anıyoruz. Bir ölüp bin doğduğumuz bu acı ve kanlı tarihte, kayıplarımızın yasını tutmaya ve hakkını aramaya devam edeceğiz. Hayatı boyunca karanlıkla, yolsuzlukla, gericilikle ve cumhuriyet düşmanlarıyla kalemiyle savaşan Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27’inci yılı. 27 yıldır faillerin bulunamaması büyük bir utançtır. Karanlıkla savaşan Mumcu’nun failleri karanlıkta bırakılmıştır. Fakat bizler bu katliamı unutmamaya, unutturmamaya kararlıyız. Cesur kalemiyle, dik duruşuyla halkın saygısını ve sevgisini ebediyete kadar kazanan Mumcu, demokrasi mücadelesiyle sonsuza dek yaşayacak” diye konuştu.
AÇIKALIN VE KOÇ’TAN DUYGUSAL DİNLETİ
Belediye önündeki etkinliğin ardından Buca Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu Konferans Salonu’ndaki etkinliğe geçildi. Atatürkçü Düşünce Derneği Buca İlçe Teşkilatı işbirliğiyle düzenlenen programda Mumcu’nun hayatı belgesel eşliğinde tiyatral gösteriyle canlandırıldı.
Belgesel gösterimin ardından sahneye tiyatro oyuncusu ve müzisyen Nilüfer Açıkalın ile müzisyen Haluk Çetin sahneye çıktı. Açıkalın’ın eşsiz yorumuyla gerçekleştirilen şiir dinletisi, Mumcu’nun “Vurulduk ey halkım unutma bizi” adlı ölümsüz eseriyle başladı. Açıkalın’a Koç ise devrim şarkılarıyla eşlik ederken duygulu anlar yaşandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Sinan Meydan, Uğur Mumcu’nun mücadelesini Karşıyaka’da...
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen “Uğur Mumcu, Atatürk ve...
Buca Uğur Mumcu’yu andı
Tam 33 yıl önce hain bir saldırı sonucu hayatını kaybeden araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur...
Başkan Tugay: Ne iş yapıyorsak Mumcu'nun cesaretini örnek...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile araştırmacı gazeteci yazar Uğur...
GÜNDEM Haberleri
TümüTorbalı’da otoban kavşağına kilitlendi
Torbalı’daki OSB’lere çıkarma yapan İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya, sanayici için kritik...
Sanayi Üretimi Temmuzda Geriledi: TÜİK Verileri Açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Verilere...
İklim Krizi: Ağustos Ayı Sıcaklık Rekorlarıyla Tarihe Geçti
Dünya genelinde küresel sıcaklık artışı kritik sınırları zorlamaya devam ederken, geride...
YENİ Parti Üsküdar Seçimine İtiraz Edecek! Gökhan...
YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Üsküdar Belediyesi’nde gerçekleştirilen başkan...
Mansur Yavaş'tan İkinci CHP Kararı! CHP'nin Anıtkabir...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Genel...
İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...
9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...
1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...
Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...
Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...
Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...
Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...
Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...
Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi
Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki
Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

