Büyükşehir Belediyesi'nden "kayıp tablo" açıklaması
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Belediye envanterinde bulunması gerektiği halde yerleri tesbit edilemeyen tablolar konusunda Başkan Aziz Kocaoğlu'nun talimatıyla Teftiş Kurulu'nun görevlendirildiğini, ayrıca Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı bünyesinde bir Araştırma Komisyonu oluşturulduğunu açıkladı.
1998 tarihli "İzmir Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu" adlı yayın baz alınarak başlatılan araştırmada, çeşitli yıllarda Belediye'ye armağan edilen bu eserlerin 1999 yılında demirbaş kayıtlarına alındığı, 2001 yılında bu kayıtların Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü'ne devredildiği, koleksiyon tablolarındaki eksikliğin ise ancak 2008 yılında, ilgili müdürlüğün taşınması sırasında ortaya çıktığı tesbit edildi. Demirbaş kaydında yer almasına rağmen depoda bulunamayan tabloların, o tarihte düzenlenen "imha tutanağı" ile kayıttan düşürüldüğünün ortaya çıkması üzerine de, bu tutanağı hazırlayan görevliler hakkında kamu davası açıldı. Ayrıca oluşan kamu zararının sorumlularından tahsil edilmesi için Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nca yasal işlem başlatıldı.
24'ü bulundu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu, toplam sayısı 46 olan kayıp tablolardan 24 tanesini, Belediye'nin farklı birimlerinin duvar ve depolarında buldu. Bu tablolardan 10 tanesinin ise Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi'nde olduğu belirlendi. Bulunan tablolar, yeniden demirbaş kaydına alınması ve gerekli bakım-onarım çalışmalarının yapılarak muhafaza edilmesi için Kültür ve Sanat Dairesi'ne teslim edilirken, 46 tablonun sanatsal ve mali değerlerinin belirlenmesi amacıyla da İzmir ve İstanbul'daki iki ayrı üniversiteden uzman akademisyenlere bilirkişi incelemesi yaptırıldı.
Aralarında ünlü ressamlara ait eserlerin de yer aldığı koleksiyon parçalarının nerelere dağıtıldığı konusunda belirsizlik yaşandığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "Demirbaş devrinin yapıldığı 2001 yılı ile eksiklerin tesbit edildiği 2008 yılı arasındaki süreçte neler yaşandığını öğrenmeye çalışıyoruz. Tutanakla verilen bir tablo olmadığı için, kayıp eserlerin izini sürmek de zorlaşıyor. Bunlar arasında, ilçelerde sergilenen tablolar da var" açıklamasını yaptı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Akaryakıtta tablo yine değişti! Motorine zam geldi: 25...
Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ederken, araç sahiplerini üzecek yeni bir zam haberi...
Altın yeni haftaya düşüşle başladı! Gram 6 bin 828 TL’ye...
Altın fiyatlarında haftanın ilk işlem gününde ibre aşağı döndü. Cuma günü bir haftanın en yüksek...
40 yıllık şebeke yenileniyor, kayıp-kaçağa neşter vuruluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kınık’ta içme suyunun önemli bölümünün...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...