BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyor

Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Konak ile Kadifekale arasındaki tarihi aksı canlandırma hedefi doğrultusunda Tilkilik semtindeki Carfi Konağı da restore ediliyor.

0Yorumlar
Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyor

19. Yüzyıl’dan kalan konakta restorasyon çalışmalarının yüzde 50'sini tamamlayan Büyükşehir, binayı yıl sonunda sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı bir tesis olarak İzmirlilerin hizmetine sunacak.

Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyorİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kentin tarih ve turizm ekseninde gelişmesi için önem verdiği Konak-Kadifekale aksında kendi kaderine bırakılan tarihi yapıları yeniden ayağa kaldırılıyor. 17. yüzyıl sonu 18. yüzyıl başlarında İzmir'in ileri gelenlerinin konaklarının yer aldığı Tilkilik'teki Carfi Konağı da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. Sadece günümüze bir duvar ve hamam yapısı ulaşan Carfi Konağı'ndaki restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları ile yapı özgün haline sadık kalınarak yeniden hayat buluyor.  

Sergi atölyeleri de olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarını İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca onaylanmış projeye göre yürütüyor. Şu ana kadar çalışmalar yüzde 50 seviyesine geldi. 2021 yılı sonunda tarihi konak sosyokültürel tesis olarak İzmirlilerin hizmetine sunulacak. Tek katlı müştemilat yapısında sergi atölyeleri ve eğitim salonu bulunacak. İki katlı konut yapısında ise seminer salonları, sergi alanı, konferans salonu ve idari ofisler yer alacak.

İşin yüzde ellisi tamam

Carfi Konağı’nın restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Yapılar Şube Müdürlüğü’nde görevli İnşaat Mühendisi Tuğçe Gümürçinler, “Konak, 940 metrekarelik bahçe içinde yer alıyor. 19. Yüzyıl’dan kalma iki katlı konaktan günümüze sadece bir duvar ve müştemilat yapılarından da bir hamam yapısı ulaşıyor. Biz konağın özgün dokusuna sadık kalarak başlattığımız restorasyon çalışmalarında işin yüzde ellisini tamamladık. Bodrum katta taş duvar imalatları ve kazı çalışmalarında tespit edilen tonozlu mekanın restorasyonu tamamlandı. Zemin katın ahşap karkası tamamlandı, birinci kat ahşap karkas imalatı sürüyor. Eski hamamın duvarı tamamlandı, kubbe imalatına başlandı. Bahçe sınırında bulunan taş duvarların yapımı devam ediyor" dedi.

Carfi Konağı yeniden ayağa kalkıyor1997’de Carfi ailesi tarafından EÇEV’e bağışlandı

Carfi ailesine ait geniş bir bahçe içindeki iki katlı konak, 19. Yüzyıl’da İzmir’in köklü ailelerinin yaşadığı Tilkilik semtinde 945 Sokak’ta bulunuyor. Aile, konağı 1997’de EÇEV’e bağışladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescilli yapının restorasyonu ve rekonstrüksiyonunu EÇEV ile yapılan protokol kapsamında üstlendi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

10 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

10 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

12 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce