BIST 100 14.405,25 %1,79 Altın 6.828,21 ₺/gr %0,61 Bitcoin $78.745 %0,25 Dolar 48,48 ₺ %0,02 Euro 56,45 ₺ %0,09 Sterlin 65,73 ₺ %0,07 Gümüş 103,53 ₺/gr %1,00 Ethereum $2.494,78 %0,38 İsviçre Frangı 59,92 ₺ %0,06 Kanada Doları 35,19 ₺ %0,06 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,92 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,21 ₺ %0,03 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,05 Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Çeşme’de ‘Atık Yağ’ seferberliği

Çeşme’de ‘Atık Yağ’ seferberliği

Çevre hassasiyetine karşı çalışmalarını sürdüren Çeşme Belediyesi çevreyi korumak ve çevre bilincinin oluşturulması amacıyla atık yağların toplanması için kampanya başlattı.

0Yorumlar
Çeşme’de ‘Atık Yağ’ seferberliği

 Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ilçe genelinde bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Hali hazırda bitkisel atık yağ üreten tüm kafe ve restoranların bakanlıktan izin ve lisans almış firmalara atık yağlarını teslim etmeleri gerektiğine dair çalışmalara başlayan Çeşme Belediyesi, tüm vatandaşları bilinçlendirmek adına bu kampanya ile evlerden kızartma ve tüm atık yağlarının toplanmasını amaçlıyor.

16 bin 510 TL ceza kesilecek

Çeşme Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, DEHA ve ALBİYOBİR bitkisel atık yağ toplama firması işbirliğinde “Atık Yağları Topluyoruz ” başlığı altında yürütülen kampanya kapsamında, atık yağların doğaya ve çevreye verdiği zararla ilgili bilgi verilerek bitkisel atık yağların geri dönüştürülmesi üzerine bilgi veriliyor. Vatandaşlar atık yağlarını muhtarlıklara dağıtılan yağ bidonlarında biriktirebilecek. Kullanılan bitkisel atık yağlardan 3 litre getiren vatandaşlara 5 litrelik temizlik malzemesi verilecek. . Atık yağ üreten tüm kafe ve restoranların bakanlıktan lisans almış firmalar ile bitkisel atık yağ sözleşmesi yapmaması, atık yağlarını teslim etmemeleri ve gider hattına bağlı atık yağ tutucu temin etmemeleri halinde 1.635 TL’den 16.510 TL’ye kadar cezai işlem uygulanacak.

“1 litre atık yağ 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor”

Toplanan ve geri dönüşüme gönderilen bu yağlardan biyodizel elde edildiği belirtildi. Bir litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini dile getiren Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, "Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavaboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavabodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olur" dedi.

Muhtarlıklara yağ bidonu yerleştirilecek

Vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya davet eden Başkan Oran, “Muhtarlıklarımıza bitkisel atık yağ toplayan anlaşmalı olduğumuz firmalar tarafından birer adet yağ bidonu teslim edildi. Vatandaşlarımızdan atık yağları kullanmamalarını ve bu yağları muhtarlıklarımızda bulunan bidonlarda biriktirmelerini rica ediyorum. Daha güzel, daha sağlıklı ve daha yaşanabilir bir Çeşme için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

YENİ Parti Üsküdar Seçimine İtiraz Edecek! Gökhan...

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Üsküdar Belediyesi’nde gerçekleştirilen başkan...

14 saat önce

Mansur Yavaş'tan İkinci CHP Kararı! CHP'nin Anıtkabir...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Genel...

21 saat önce

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...

9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...

1 gün önce

1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...

1 gün önce

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

3 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

3 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

3 gün önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

4 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

4 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

4 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

4 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

4 gün önce