BIST 100 14.393,85 %0,77 Altın 6.785,91 ₺/gr %1,10 Bitcoin $77.331 %1,83 Dolar 48,50 ₺ %0,03 Euro 56,49 ₺ %0,07 Sterlin 65,74 ₺ %0,00 Gümüş 100,09 ₺/gr %4,59 Ethereum $2.467,32 %1,09 İsviçre Frangı 59,70 ₺ %0,28 Kanada Doları 35,09 ₺ %0,11 Avustralya Doları 34,75 ₺ %0,73 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,92 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,21 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %1,36 Çin Yuanı 7,22 ₺ %0,09
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM CHP Balkan masası İzmir’de toplandı

CHP Balkan masası İzmir’de toplandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in daveti üzerine Balkan Masası, İzmir'de toplandı.

0Yorumlar
CHP Balkan masası İzmir’de toplandı

Balkan Türklerinin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan CHP'nin Balkan Masası’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Cumhuriyetin harcında Balkanlardan gelen Türkler var” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Balkanlar’da yaşayan ve Balkanlar’dan ana vatana dönen Türklerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulan Balkan Masası İzmir’de toplandı.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa CHP'nin Balkan Masalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP İzmir milletvekillerinden Kani Beko, Kamil Okyay Sındır, Sevda Erdan Kılıç, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şemside Yener, Balkan ve Makedonya göçmen dernekleri temsilcileri katıldı.

“Cumhuriyetin harcında bizler varız”

Programda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, kendisinin de Balkanlar’dan göç eden bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek, “Cumhuriyetin harcında bizler varız. Cumhuriyetin harcında Balkanlardan gelen Türkler var” dedi. Öztrak, konuşmasının devamında, “Bu topraklar üzerinde yaşayan yurttaşlarımızın üçte birinden fazlası Balkanlar'dan göç etti. Ayrıca Balkanlar'da yaşayan Türk-Müslüman ve akraba toplulukların sayısı resmi rakamlara göre 8 milyon civarındadır” dedi.

“Soydaşlarımızın güveni iyice azaldı”

Balkanlar ve Türkiye'nin ayrı coğrafyalar olarak düşünülemeyeceğini kaydeden Faik Öztrak, “Son 200 yıldır süregelen göçler nedeniyle birbirinden ayrılanların komşuluk bağları hala güçlüdür. Devlet Balkanlar’ı, akraba topluluklarını çeşitli kurumlar aracılığıyla hizmet götürmekte. Bu yapıların sağlıklı ve eşgüdüm içerisinde çalışmaları ülkemiz açısından faydalı. Ancak çalışmalar cemaat yapılanması üzerinden veya ideolojik yaklaşımlarla yürütüldüğünde sahada ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Kısa vadeli çalışmalar, kurumlar arasında eşgüdüm eksikliği, ahbap çavuş ilişkileriyle yapılan atamalar Balkan topluluklarının Türkiye ilişkilerinin giderek zayıflamasına neden oldu. Yapılan hatalar nedeniyle soydaşlarımızın güveni de iyice azaldı. Dahası bu ilişkilerde süreklilik sağlanamadı” di ye konuştu.

“Daha önce de birileri format atmak istedi”

Balkanlar'da yaşanan bir çok soruna rağmen bölge halkının değerlerine sahip çıktığını ifade eden Öztrak, şunları söyledi: “Balkanlar'ın Türk ve Müslüman halkı bugün de bazı siyasi partiler tarafından formatlanmak istenmekte. Oysa Balkan Türkleri, Anadolu'ya ve Trakya topraklarını ilk ve son anavatan olarak gören en büyük hemşehrileri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e büyük saygı, sevgi besler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet değerine de sonuna kadar bağlılık gösterir.”

“Balkan göçmenlerinin onurlu geçmişi, aydınlık bir geleceği var”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da programda yaptığı konuşmada, bazı çevrelerin Balkan göçmenlerine “Köksüz” diye hakaret ettiğini söyleyerek “Ben Balkanlı bir ailenin çocuğuyum. Balkanlar'da doğdum. Sizleri iyi tanıyorum. Sizlerin yüreğinde insan sevgisi var. Sizlerin yüreğinde memleket sevgisi, Cumhuriyet, Mustafa Kemal sevgisi var. Cumhuriyet'i kuran ve kurtaranlar arasında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o Balkanlar'da doğan silah arkadaşları vardı. Eğer siz bizim köklerimizi merak ediyorsanız, İstiklal Marşımızı yazan Mehmet Akif Ersoy'da bizi görebilirsiniz. Nazım Hikmet'in dizelerinde bizi görebilirsiniz. Biz Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirleriyle büyüdük. Biz Necati Cumali'nin çocuklarıyız. Asıl köksüz sizlersiniz. Balkan göçmenlerinin onurlu geçmişi, aydınlık bir geleceği var.”

“Tarihimizi dostluk ve kardeşlikle yoğurmalıyız”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise Karadağ'da önceki gün ırkçı saldırıların yaşandığını anımsatarak, “Geçen gün yenide ırkçı bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. Karadağ'da Sırp ırkçı saldırganlığına şahit olduk. Balkanların her noktasında tarihimizde olduğu gibi yine kendini gösterdi. Yarın yine gösterecek. Bizler o coğrafyada, o coğrafyayla olan bağlarımıza, ilgimize dünden daha fazla karşılık vermezsek, bu saldırıları çok daha yoğun şekilde göreceğiz. Acı, kan ve gözyaşıyla bezenmiş tarihimizi bundan sonra barış, dostluk, kardeşlikle yoğurmalıyız” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yaptığı kısa konuşmada, Balkanlar’dan göç edip anayurda dönenlerin ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri olduğunu hatırlatarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konukların taleplerini ve görüşlerini paylaştığı program, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Başkan Fıçı AK Parti rozetini taktı

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, CHP’den istifa ederek AK Parti’ye katıldı. Fıçı’nın...

5 saat önce

Foça Belediye Başkanı Fıçı, AK Parti Genel Merkezinde!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadın belediye başkanlarını kabul...

5 saat önce

Torbalı’da otoban kavşağına kilitlendi

Torbalı’daki OSB’lere çıkarma yapan İzmir Milletvekili M. Atilla Kaya, sanayici için kritik...

12 saat önce

Sanayi Üretimi Temmuzda Geriledi: TÜİK Verileri Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı sanayi üretim endeksi verilerini açıkladı. Verilere...

14 saat önce

İklim Krizi: Ağustos Ayı Sıcaklık Rekorlarıyla Tarihe Geçti

Dünya genelinde küresel sıcaklık artışı kritik sınırları zorlamaya devam ederken, geride...

14 saat önce

YENİ Parti Üsküdar Seçimine İtiraz Edecek! Gökhan...

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Üsküdar Belediyesi’nde gerçekleştirilen başkan...

1 gün önce

Mansur Yavaş'tan İkinci CHP Kararı! CHP'nin Anıtkabir...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Genel...

1 gün önce

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...

9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...

2 gün önce

1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...

2 gün önce

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

4 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

4 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

4 gün önce