Çoban Start-up desteğiyle gençler üretime dönüyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonuyla ortaya çıkan “Çoban start-up” projesi ile destek verilecek genç çoban adayları belirlendi.
Projeyle ekonomik zorluklar nedeniyle çobanlığı bırakmak zorunda kalan genç üreticilere yerli ırk hayvan ve ağıl yapabilmeleri için inşaat malzemesi desteği verilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzTarım ve İzDoğa’nın ortaklaşa yürüttüğü Çoban start-up projesi ile çobanlık deneyimi olan fakat ekonomik koşullar nedeniyle çobanlığı bırakmak zorunda kalan 18-30 yaş arası genç üreticilere start-up desteği verilecek.
Projeden yararlanacak üreticilere 40 adet yerli ırk keçi ve ağıl yapabilmeleri için inşaat malzemesi desteği sunulacak. Ayrıca, çobanlar "Başka Bir Tarım" sertifikasyon programına dahil edilecek ve sütlerine alım garantisi verilecek. Start-up desteği ile genç üreticilere destek olarak çobanlık mesleğinin canlandırılması hedefleniyor.
İlk etapta 20 üretici destek alacak
Çoban Start-up projesine Kınık'tan 32, Kiraz'dan 11, Bergama'dan 8 ve Bayındır'dan 8 olmak üzere toplam 59 başvuru yapıldı. 59 başvuru içinden İzmir'de ikamet etme, 18-30 yaş arasında olma, tarımsal kooperatif ortağı olma, daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış ve bu konuda tecrübe kazanmış ancak ekonomik sıkıntılar sebebiyle hayvancılığı bırakmış olma, kendisi ve birinci derece yakınlarının büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına sahip olmama kriterlerini karşılayan kişiler Çoban Start-up desteği almaya hak kazandı.
Değerlendirmeler sonucunda Bergama ilçesinden 4, Kınık ilçesinden 6, Kiraz ilçesinden 4 ve Bayındır ilçesinden 6 üretici olmak üzere toplam 20 üretici, Çoban Start-up desteği almaya uygun görüldü.
Genç çobanlar meralara dönecek
Genç üreticiler, İzDoğa ve İzTarım’ın yürüttüğü Çoban Start-up projesi ile desteklenecek. İzTarım, çoban start-up desteği almaya hak kazanan genç çoban adayları ile sözleşme imzalayacak.
Temmuz ve Ağustos ayları içinde eğitim alacak genç çoban adaylarına ağıl yapımı için malzeme desteği verilecek. Ağıl yapım sürecini tamamlayan adaylara Ekim ayı içerisinde 40 adet karakeçi ve maltız ırkı keçi dağıtımı yapılacak. Genç çoban adaylarına başlangıçta yem desteği de verilecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Margot Robbie ve Bradley Cooper 'Ocean's' filmi için bir...
Sinema dünyasının en sevilen soygun serilerinden biri olan Ocean's, geçmişe yolculuk yapmaya...
Bayındır Süt İşleme Tesisi’nde çarklar dönüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi çatısı altındaki 100’üncü Yıl Bayındır Süt İşleme Tesisi halka...
Bornova’nın köyleri eski statüsüne dönüyor
2012 yılında çıkan yasa ile mahalleye dönüştürülen Bornova'nın 12 eski köyü, yeniden kırsal...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...