Daha çok ağaç, daha çok nefes
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin en büyük ilçelerinden Buca'nın merkezindeki Şirinyer Parkı’nı, bölge halkının rüyalarını süsleyen bir görünüme kavuşturacak. Yoğun yapılaşmadan kurtarılacak 69 dönümlük alanın uygulama projesi için yer teslimi yapıldı. Parkta yeraltı otoparkı ve açıkhava sineması da olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üzerinde dağınık bir şekilde bulunan yapılar nedeniyle kaotik bir alan haline gelen Şirinyer Parkı'nı kentin en nitelikli alanlarından birine dönüştürmek amacıyla, yüklenici firmaya uygulama projesi için yer teslimi yaptı. Buca'nın merkezinde 69 dönüm alandaki parkı yeniden ele alan Büyükşehir Belediyesi, hem mevcut yeşil dokuyu koruyarak çoğaltacak, hem de bütün yönlerden yaya erişimine açarak parkı bir "buluşma noktası" haline getirecek. Proje kapsamında, park alanındaki dağınık ve yayılmacı bir şekilde konumlanan yapıların tümü kaldırılacak. Hayata geçirilecek kültür merkezi, sosyal merkez ve pazaryeri projeleri, bölgeye daha nitelikli, çağdaş ve ekolojik yapılar kazandıracak.
Proje kapsamında, alanının iki yakasını Menderes Caddesi ile Cemil Şeboy Caddesi arasındaki kot farkından yararlanarak birbirine bağlayan bir platform oluşturulacak. Yükseltilmiş park fikri, projenin de ana omurgasını oluşturacak. Mevcut fonksiyonlar, bu omurga etrafında yeniden tasarlanarak "platformu her yönden saran" güçlendirilmiş yeşil doku ile bütünlük sağlayacak. Doğu-batı doğrultusunda açılacak yaya aksları ile toplu taşıma noktalarına günün her saati güvenli ve rahat erişim imkanı olacak.

Hayatın tam ortasında
Şirinyer Parkı, hem koşu ve yürüyüş hem de bisiklet parkurlarıyla Forbes Caddesi'ne bağlanacak. Park bünyesinde oluşturulacak platformla bağlantılı kültür merkezi, sosyal merkez ve yarı açık pazaryeri kurulacak.
Kültür Merkezi, iki adet çok amaçlı salon, sergi alanları, fuayeler, semt kulübü ve servis mekanlarından oluşacak. Şirinyer'in belleğinden gelen açık hava sineması kültürü, amfi şeklinde tekrar yaşatılacak.
Sosyal Merkez ise kadın ve çocuk aktivite merkezi, engelli aktivite merkezi, muhtarlık ve kafeterya birimlerinden oluşacak.
Projede öngörülen yarı açık pazaryeri, mevcut pazarı farklı bir alana taşımak yerine, haftanın her günü kullanıma açık olacak ve esnek kamusal kullanımlara da cevap verecek şekilde tasarlandı. Bu kapsamda kurulacak pazaryerine birçok farklı kottan kullanıcı girişi sağlanacak. Pazarcılar için ise yine otopark kotu ve zemin kotundan, servis girişi ve yükleme noktaları oluşturulacak.
Proje kapsamında ayrıca; ilgili yönetmeliklerce belirlenen kapasitelere uygun olarak, batı kanadında ağaç bulunmayan bölgede "yeraltı otoparkı" kurulacak.

Daha çok ağaç
İzmir Büyükşehir Belediyesi, alandaki kara servi, demir ağacı, fıstık çamı ve palmiye ağırlıklı olan yeşil dokunun korunmasına, geliştirilmesine, sürdürülebilir olmasına yönelik tespit ve raporlama çalışmaları da tamamlandı. Buna göre, mevcut yapılardan arındırılıp ağaç dokusu korunacak olan Şirinyer Parkı'nda "park niteliğinde olmayan" alanlar da park ve rekreasyon alanına dönüştürülecek; mümkün olan en yüksek düzeyde ağaçlandırma gerçekleştirilecek. Sert zeminler doğal zemin malzemeleriyle birlikte minimumda tutulacak.
Toplu ulaşım için aktarma istasyonu
Gerek raylı sistem gerekse lastik tekerlekli toplu ulaşımın buluşma noktasında olması nedeniyle, proje kapsamında bir aktarma istasyonu da düşünüldü. Alanda bulunan ve Buca’nın gelecekteki su rezervi olan üç adet “su kuyusu ve koruma alanı” ise, yaklaşma mesafelerinde herhangi bir yapılaşma olmadan yönetmelikler çerçevesinde korunacak
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mavi Nefes Eğitim Otobüsü heyecanı Ayvalık’ta devam ediyor
DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve Garanti BBVA iş birliğiyle Mavi Nefes Projesi kapsamında...
İzmir’in emeklileri desteklerle nefes alıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dezavantajlı emeklilere yönelik destek programı kapsamında...
Selçuk Efes Kent Belleği’nde nefes atölyesine yoğun ilgi
Selçuk Efes Kent Belleği, sağlıklı yaşam ve farkındalık odaklı etkinliklerine bir yenisini daha...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...