Davutoğlu hakkında soruşturma başlatıldı
Ahmet Davutoğlu hakkında, sosyal medyada yayılan bazı ifadeler nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Başbakan ve feshedilen Gelecek Partisi’nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması kapsamında soruşturma başlattı. Başsavcılık, sosyal medya platformlarında dolaşıma sokulan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaret içerdiği değerlendirilen ifadelerin yer aldığı paylaşımları resen incelemeye aldı. İncelemenin ardından Davutoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 299/1. maddesi kapsamında soruşturma başlatıldığı bildirildi. Soruşturmanın konusu olan ifadelerin, Davutoğlu’nun 2022 yılında Diyarbakır’da yaptığı bir konuşmadan alınan görüntüler olduğu belirtildi. Soruşturma henüz sonuçlanmış değil ve Davutoğlu hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmuyor.
Başsavcılıktan soruşturma açıklaması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, sosyal medya platformlarında yayılan ve Cumhurbaşkanına hakaret içerdiği değerlendirilen ifadelerle ilgili resen inceleme gerçekleştirildiği belirtildi.
İncelemenin ardından Ahmet Davutoğlu hakkında TCK’nın 299/1. maddesinde düzenlenen “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçu kapsamında soruşturma başlatıldığı açıklandı. Başsavcılık, soruşturmanın ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde sürdürüldüğünü bildirdi.
Soruşturmanın başlatılması, Davutoğlu’nun suç işlediğinin kesinleştiği anlamına gelmiyor. Adli süreç devam ederken, soruşturmanın sonucunda savcılığın nasıl bir işlem yapacağı ve dosyanın dava aşamasına taşınıp taşınmayacağı henüz belli değil.
Soruşturmaya konu olan sözler 2022’den
Soruşturmanın, Davutoğlu’nun 2022 yılında Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı konuşmadan alınarak sosyal medyada yeniden paylaşılan görüntüler üzerine başlatıldığı bildirildi.
Söz konusu görüntülerde Davutoğlu, başbakanlığı döneminde bazı uygulamalara neden itiraz ettiği yönündeki bir soruya yanıt verirken kendisinden sonra görev yapan bakanlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çevresine ilişkin ağır eleştirilerde bulunuyor.
Davutoğlu konuşmasında, kendisinin “bir kuruş haram lokma yemediğini” söyleyerek sonraki döneme ilişkin yolsuzluk ve zenginleşme iddialarında bulundu. Ayrıca dönemin yönetimine yönelik çeşitli eleştiriler dile getirdi. Soruşturmanın konusu, bu ifadelerin Cumhurbaşkanına hakaret kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceğiyle ilgili adli incelemeyi içeriyor.
Konuşmanın yıllar sonra sosyal medya platformlarında yeniden yayılması üzerine savcılığın resen inceleme başlattığı belirtildi. Başsavcılığın açıklamasında soruşturmanın hangi aşamada olduğu ve Davutoğlu’nun ifadeye çağrılıp çağrılmadığı konusunda ayrıntı verilmedi.
TCK 299/1 kapsamında yürütülüyor
Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun 299/1. maddesi kapsamında yürütülüyor. Söz konusu madde, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenliyor ve kanunda bu suç için bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Ancak bir soruşturmanın başlatılması ile suçun mahkeme tarafından sabit görülmesi farklı hukuki aşamalar. Mevcut durumda Davutoğlu hakkında yalnızca soruşturma başlatıldığı bilgisi bulunuyor. Dosyanın ilerleyen aşamalarında savcılık tarafından verilecek karar, sürecin devam edip etmeyeceğini belirleyecek.
Davutoğlu’nun sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği de adli makamların incelemesi sonucunda ortaya çıkabilecek hukuki konular arasında yer alıyor.
Davutoğlu siyaseti bıraktığını açıklamıştı
Soruşturma, Ahmet Davutoğlu’nun aktif siyasi hayatını sonlandırdığını açıklamasından kısa süre sonra gündeme geldi.
Davutoğlu, 29 Temmuz 2026’da kurucusu olduğu Gelecek Partisi’nin siyasi faaliyetlerini sonlandırma kararı aldığını ve kendisinin de siyaseti bıraktığını açıklamıştı. Gelecek Partisi daha sonra 22 Ağustos’ta gerçekleştirilen olağanüstü kongrede fesih kararı aldı.
Davutoğlu, daha önce AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerinde bulunmuştu. 2009-2014 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapan Davutoğlu, 2014 yılında Başbakanlık görevine gelmiş, Mayıs 2016’da Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevlerinden ayrılmıştı.
2019’da Gelecek Partisi’ni kuran Davutoğlu, sonraki yıllarda iktidarın politikalarına yönelik eleştirileriyle siyasi gündemde yer aldı.
Soruşturmanın sonucu bekleniyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor. Şu aşamada Davutoğlu hakkında kesinleşmiş bir ceza veya mahkeme kararı bulunmuyor.
Savcılığın incelemesi sonucunda soruşturmanın genişletilmesi, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi ya da gerekli şartların oluşması halinde dava sürecine geçilmesi mümkün. Bundan sonraki aşamada soruşturma dosyasındaki değerlendirmeler ve savcılığın vereceği karar belirleyici olacak.
Benzer Haberler
'Ahbap' soruşturmasında yeni gelişme: 17 gözaltı daha
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ahbap Derneği'ne yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında...
Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında, 2023’te Karabük’te düzenlenen mitingde...
Bornova Belediyesi'ne soruşturma!
Uşak Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturmasının ardından, Bornova Belediyesi’nde “çalışmadan...
GÜNDEM Haberleri
TümüÜsküdar Belediyesi’nde seçim öncesi dikkat çeken iddia
YENİ Parti Grup Başkanvekili Murat Emir, Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi öncesinde...
Özgür Özel'den çok konuşulacak 'Kılıçdaroğlu'...
YENİ Parti lideri Özgür Özel, mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığı'na "atanan" Kemal...
Manisa'da deprem! İzmir'de de hissedildi
AFAD, saat 13.20'de merkezüssü Manisa'nın Yunusemre ilçesi olan 3,7 büyüklüğünde deprem meydana...
15. ŞAKİR SÜTER GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
Bergamalı merhum Gazeteci-Yazar Şakir Süter anısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından...
Silivri açıklarında gemi faciası: 10 mürettebat aranıyor
İstanbul Silivri açıklarında iki geminin çarpışması sonucu batan Tuğberk İmamoğlu’ndaki 10...
CHP’de 49 seçilmiş yönetici için kritik süreç: Kurultay...
CHP’nin geçmiş dönem seçilmiş yönetiminde yer alan ve YENİ Parti’ye geçmeyen 49 kişi disipline...
Gemi faciası sonrası KKTC'de siyasi kriz! YDP hükümetten...
KKTC'de koalisyon ortağı Yeniden Doğuş Partisi (YDP), Genel Başkan Erhan Arıklı'nın görevden...
KKTC'de gemi faciasının ardından Ulaştırma Bakanı...
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Girne açıklarında meydana gelen ve 8 kişinin...
İzmir'e sonbahar gelmedi! Meteoroloji açıkladı: 3 Eylül...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) İzmir için kritik hava durumu tahmini geldi. 3 Eylül...
"Milletle birlikte karar veren bir siyaseti müjdeliyoruz"
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, "YENİ Parti’nin örgütünden beklediği tartışmayacağı ve...
Karabağlar'da 58 mahalleden aynı tepki! Çankırı konuyu...
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Karabağlar’da 58 mahalle başkanıyla bir...
Meteoroloji'den sağanak uyarısı: 7 il için sel alarmı!
Meteoroloji, 2 Eylül hava durumu raporunu yayımladı! Ülkemizin kuzey ve doğu kesimleri parçalı...