BIST 100 13.798,82 %0,70 Altın 6.519,29 ₺/gr %0,41 Bitcoin $64.263 %0,53 Dolar 47,71 ₺ %0,11 Euro 55,04 ₺ %0,06 Sterlin 64,30 ₺ %0,03 Gümüş 94,56 ₺/gr %0,37 Ethereum $1.901,34 %0,28 İsviçre Frangı 58,73 ₺ %0,18 Kanada Doları 34,05 ₺ %0,17 Avustralya Doları 33,56 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,70 ₺ %0,18 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,16 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,34 Çin Yuanı 7,07 ₺ %0,15
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Eflatun Nuri’de 100. yıla özel tema: Sonsuza Kadar Cumhur...

Eflatun Nuri’de 100. yıla özel tema: Sonsuza Kadar Cumhuriyet

Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin bu yıl ‘Sonsuza Kadar Cumhuriyet’ temasıyla düzenlendiği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması basın toplantısında konuştu.

0Yorumlar
Eflatun Nuri’de 100. yıla özel tema: Sonsuza Kadar Cumhuriyet

 Başkan Batur, yarışmanın temasına vurgu yaparak “Bu yarışma çok önemli, çizgilerin dili çok önemli. Çizgiler her şeyi anlatıyor. Özellikle, bu coğrafyada savaşın yıkımını en acı haliyle izlediğimiz şu günlerde, yurtta barış ve dünyada barış, diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetimiz ve kazanımları, yüzüncü yılda yüz kat daha değer taşıyor” dedi. Cemiyet Başkanı Dilek Gappi de, yarışmada portre ödülünün Filenin Sultanları temasını taşıdığını belirterek, “Bu yıl Mustafa Bora özel ödülü olarak Filenin Sultanlarını yansıtan üç ayrı portre ödülünü vereceğiz. Kadının gücünü dünyaya yansıtmak anlamında da bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bir kadın başkan olarak da bundan ayrıca kıvanç duyduğumu söylemek isterim” diye konuştu.

Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) bu yıl 7’ncisini düzenlediği Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen basın toplantısıyla başladı.  Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve Yarışma Koordinatörü Karikatür sanatçısı Sadık Pala’nın katılımıyla gerçekleşen basın toplantısında 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Duygu Tuncer ve Esat Erçetingöz ile Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Abdullah Tunalı da yer aldı. Geleneksel hale gelen ve her yıl farklı bir temayla düzenlenen yarışmanın konusu Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümüne özel “Sonsuza Kadar Cumhuriyet” olarak açıklandı. Usta karikatürist Mustafa Bora adına portre karikatür dalında verilen özel ödül de şampiyonluktan şampiyonluğa koşarak ülkemize eşsiz bir gurur yaşatan Kadın Voleybol Milli Takımımıza ithafen “Filenin Sultanları” oldu

Batur: Çizgiler her şeyi anlatıyor

Basın toplantısında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışmasını her şartta gerçekleştirdiklerini ve ulusal bazda ses getiren bir yarışma haline geldiğini ifade etti. Başkan Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ara vermeden her türlü şartta gerçekleştirdiğimiz Eflatun Nuri Karikatür Yarışmamız, tüm Türkiye’nin tanıdığı ve her şehirden katılımın olduğu önemli bir yarışma oldu. Şimdiye kadar yarışmamıza bin yüz yirmi iki karikatürist karikatür göndermiş. İki bin beş yüze yakın eser yarışmış. Altı yarışmada şimdiye kadar altmış dokuz ödül vermişiz. Bu yarışma çok önemli, çizgilerin dili çok  önemli. Çizgiler her şeyi anlatıyor. Yedincisini düzenlediğimiz bu yarışmada, baştan beri bu organizasyonun yapılmasında ve jürinin seçiminden tutun eserlerin değerlendirilmesi noktasında yaptığı çalışmalar ve emekler için Sadık Pala’ya teşekkür ediyorum. İzmir Gazeteciler Cemiyeti bizim her zaman beraber olduğumuz, projeler ürettiğimiz, yan yana, omuz, omuza, dayanışma içinde olmaktan gurur duyduğumuz cemiyetimiz, bizim cemiyetimiz. Cemiyetimizin çok değerli başkanına, yönetim kurulu üyelerine teşekkür etmek istiyorum. Jüri üyelerimize de yapacakları çalışmalar için şimdiden çok teşekkür ediyorum.”

“Cumhuriyete daha fazla sahip çıkmamız lazım”

Yarışmanın bu yılki temasının  “Sonsuza Kadar Cumhuriyet” olduğunu hatırlatan Başkan Batur, yüzüncü yılın çok önemli olduğunu, Cumhuriyete daha fazla sahip çıkılarak yüzlerce yıl yaşaması gerektiğini belirtti. Başkan Batur konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu yıl biliyorsunuz cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümünü kutlayacağız. Yüzüncü yıl Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği bu Cumhuriyete en coşkulu şekilde sahip çıkmamız gereken en önemli yılıdır. Cumhuriyet değerlerinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir ortamda biz Cumhuriyetçiler, Atatürkçüler, Cumhuriyete daha fazla sahip çıkmamız lazım. Bu anlayışla biz Konak Belediyesi olarak Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün değerlerinin korunması, Cumhuriyetimizin yüzlerce yıl devam etmesi için elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. Özellikle, bu coğrafyada savaşın yıkımını en acı haliyle izlediğimiz şu günlerde, yurtta barış ve dünyada barış diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği Cumhuriyetimiz ve kazanımları, yüzüncü yılda yüz kat daha değer taşıyor.”

“Dileğimiz barış”

Filistin’de sivillerin yaşamını yitirdiği savaşın yarattığı derin üzüntüyü dile getiren ve barış dileğini yineleyen Başkan Batur, “Ortadoğu'da yine bir yangın var, bir savaş var. Bu savaşın en önemli mağdurları kadınlar ve çocuklar. Gazze’de bir hastanenin tamamen yıkılması dünyanın gündeminde. Başta çocuklar olmak üzere oradaki masum insanların savaşta yitirilmesi hepimizi derinden yaraladı. Bir an evvel bu bölgedeki savaşın sona ermesi, yeniden barışın o bölgeye gelmesi oradaki halkın huzuruna kavuşması en büyük dileğimiz” dedi.

Gappi: Biz her zaman çizgilerin gücüne güvendik

Eflatun Nuri Karikatür Yarışmasının Türkiye genelinde en prestijli karikatür yarışmalarının başında geldiğini ifade ettiği konuşmasında Başkan Batur’a yarışmanın her şartta devam etmesine verdiği katkıdan dolayı teşekkür ederek, “Biz her zaman çizgilerin gücüne güvendik, güvenmeye devam ediyoruz. Zaman zaman sözlerin yasaklandığı bir ülkede, özellikle de basın ve fikir özgürlüğünün sık sık kesintiye uğradığı bir ülkede biz çizgilerin gücünün çok daha keskin hale gelmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bu yarışmayı yedi yıldır yapıyoruz. Bu kadar başarılı, Türkiye genelinde ses getiren, karikatür dünyası için en çok konuşulan, en prestijli yarışmalardan birini yapıyorsak bunda, Konak Belediye Başkanımız Sayın Abdül Batur’un verdiği destek çok önemli. Yol arkadaşlığı bizimki,  kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Kadının gücü dünyaya yansıyacak”

İGC Başkanı Gappi, yarışmanın ana temasının yanında Mustafa Bora özel ödülü olarak portre dalında Filenin Sultanlarının çizgiye yansıyacağını belirterek konuşmasına şöyle devam etti:

“Yarışmamızda aynı zamanda portre ödülleri de veriyoruz. Porte ödüllerinin bu yıl Filenin Sultanları olması kabul edildi. Bir kadın başkan olarak da bundan ayrıca kıvanç duyduğumu söylemek isterim. Çünkü çok güzel bir sonuç elde etti kadınlarımız. Sadece ve sadece bir yarışma ve dünya birinciliği değil, aynı zamanda kadının gücünü dünyaya yansıtmak anlamında da bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Mustafa Bora özel ödülü olarak Filenin Sultanlarını yansıtan üç ayrı portre ödülünü yine bu yıl vereceğiz.”

“Zor zamanlardan geçiyoruz”

Yaşanan savaşa da değinen Gappi savaşın bir an önce son bulması dileğini şu sözlerle ifade etti:

“Zor zamanlardan geçtik ve yılmadık. Yarışmamızın bu yıl yedincisi düzenlenirken de yine zor zamanlardan geçiyoruz. Maalesef dünya bir savaşın içerisinde ve yüz binlerce sivil şu an çok zor durumda. Bu acılar coğrafyamızda yaşanıyor ve birçok meslektaşımızı da yitirdik. En son yapılan saldırıları hepimiz biliyoruz. Savaşın acı yüzü katlanılır gibi değil. Ve her savaş, cinayet aslında. Bu nedenle öncelikle bir an önce dünyanın huzura kavuşmasını diliyoruz.”

Pala: Hangi ustaya teklifte bulunsak ‘büyük bir onurla’ diyerek kabul ediyor

Yarışmanın koordinatörü de olan karikatür sanatçısı Sadık Pala da Eflatun Nuri’nin Türkiye’de başarılı karikatüristler yetiştiren bir isim olduğuna dikkat çekti. Yarışmanın çoğunlukla Nuri’nin öğrencilerinden oluşan jürisine her yıl usta bir karikatürist davet ettiklerini belirten Pala bu yıl kendilerine Kamil Masaracı’nın jüride eşlik ettiğini müjdeleyerek şunları söyledi:

“Eflatun Nuri, bizim İzmir’de yetişmemizi sağlayan çok usta bir çizer. Ulusal basında yer alan, yurt içi ve dışında pek çok ödül alan arkadaşlarımızın da olduğu çizerlerin yetişmesinde büyük vesile oldu. Bize de onu bir yarışmayla anmak düştü. Jüri üyelerinin çoğunluğu da kendi yetiştirdiği öğrencilerinden oluşmaktadır. Belki de karikatür tarihinde böyle bir şey yoktur. Bir ustanın kendi öğrencileri, adına düzenlenen yarışmada jüri üyesi olarak yer alıyor ve böyle bir organizasyon yapılıyor. Bir de biz her yıl Eflatun Nuri’yle diyaloğu olmuş basın çizerlerinden veya mizah dergisi çizerlerinden bir ustayı da aramıza davet ediyoruz. Bu yıl Cumhuriyet gazetesinden Kamil Masaracı ustayı davet ettik. Hiç düşünmeden hemen kabul etti. Bizim bu yarışmamızın kalitesi de biraz da buradan kaynaklanıyor. Hangi ustaya teklifte bulunsak hiç reddetmeden hemen, büyük bir onurla, gururla diyerek kabul ediyor. Bunda Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin de büyük katkısı var. Çünkü çok başarılı iki kurumun paydaş olması yarışmalar ve yarışmacılar için de büyük bir referansı oluşturuyor.”

Son başvuru 15 Aralık’ta

Yarışmaya gönderilecek karikatürlerde çizim tekniği serbest olup başvurular e-posta ile yapılacak. Katılımcıların, her iki dalda da katılabilecekleri karikatürlerini A4 boyutunda ve 300 dpi çözünürlükte olmak kaydıyla eflatunnuriyarişma@gmail.com e-posta adresine göndermeleri gerekiyor. Son katılım tarihi 15 Aralık 2023 Cuma saat 17.30 olarak belirlenen yarışmanın ödül töreni ise gelenek olduğu üzere Çalışan Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta yapılacak. Birincinin 20 bin, ikincinin 15 bin, üçüncünün 10 bin TL ödül alacağı yarışmanın şartnamesi Konak Belediyesi’nin resmi web sitesi üzerinde yer alıyor. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...

1 gün önce

Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...

1 gün önce

Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı

CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.

1 gün önce

İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...

1 gün önce

Ahbap Soruşturmasında Çarpıcı İddia: Paralar Peşin,...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Ahbaplar Suç Örgütü” soruşturmasında dördüncü dalga...

9 gün önce

İstanbul'daki Okullarda Yeni Dönem! Vali Davut Gül...

İstanbul Valiliği, İstanbul Valisi Davut Gül'ün imzasıyla okullarda mescit açılması hususunda 39...

9 gün önce

Uğur Mumcu Dosyası Raftan İniyor! 33 Yıllık Suikastta...

24 Ocak 1993'te suikasta uğrayan gazeteci Uğur Mumcu'nun failleri hala bulunamadı.

9 gün önce

Hakan Fidan, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ı kabul etti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin Büyükelçisi, Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack'ı...

10 gün önce

'Siyasete katılım ve dönüşler hukuki güvenceye bağlanmalı'

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, 'Terörsüz Türkiye' süreci kapsamında...

10 gün önce

Milyonlarca Kullanıcıyı Etkileyecek! Influencer ve Bahis...

Ticaret Bakanlığı'nın 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek yeni reklam düzenlemesiyle yasa dışı bahis...

10 gün önce

İzmit Belediyesi'nde Başkan Vekili Seçimi İçin Tarih...

İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet'in...

10 gün önce

264 eski milletvekili CHP'den istifa etti: 'Cumhuriyetin...

Cumhuriyet Halk Partisi'nde önceki dönemlerde görev yapmış 264 milletvekili, partideki 'mutlak...

10 gün önce