BIST 100 14.641,56 %0,45 Altın 6.909,98 ₺/gr %0,02 Bitcoin $78.649 %0,62 Dolar 48,28 ₺ %0,01 Euro 55,99 ₺ %0,03 Sterlin 65,42 ₺ %0,31 Gümüş 102,94 ₺/gr %0,03 Ethereum $2.481,29 %1,23 İsviçre Frangı 59,68 ₺ %0,01 Kanada Doları 34,71 ₺ %0,02 Avustralya Doları 34,59 ₺ %0,03 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,86 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,15 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,00 Çin Yuanı 7,17 ₺ %0,00
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Evka 3'e yeni bir nefes

Evka 3'e yeni bir nefes

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halkapınar'dan sonra metronun son durağı Evka 3’teki otobüs durak ve araç otopark alanının düzenlenmesi için açtığı ulusal mimari proje yarışmasını da sonuçlandırdı.

0Yorumlar
Evka 3'e yeni bir nefes
 

Kente kazandırılacak mimari eserlerin yarışma yoluyla seçilmesi yöntemini benimseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Halkapınar “Ulaşım Entegrasyon Merkezi Mimari Proje Yarışması”ndan sonra bir yarışmayı daha sonuçlandırdı. Bornova Evka-3'te, metronun son durağı ile otobüs son durak ve araç otoparkının bulunduğu alanın “Sosyal Merkez ve Aktarma İstasyonu” olarak yeniden tasarlanması amacıyla açılan mimari proje yarışması tamamlandı. Görsel ve işlevsel özellikleriyle bölgeye cazibe kazandırması hedeflenen projenin belirlenmesi için düzenlenen yarışmaya ilgi büyük oldu. Başvuruda bulunan 100 eserden 99'u uygun bulunarak değerlendirmeye alındı. 6'sı mansiyon olmak üzere toplam 9 eserin ödüle layık görüldüğü yarışmada Mimar Sıddık Güvendi (Ekip Temsilcisi), Mimar Barış Demir, Mimar Oya Eskin G&uum l;vendi, Peyzaj Mimarı Özge Dominguez Perez ve İnşaat Mühendisi Mehmet Ali Yılmaz'dan oluşan ekip birinciliği elde etti.

Yarışmada birinci olan projeye 80 bin TL, ikinciye 60 bin TL, üçüncüye 40 bin TL; dördüncü, beşinci ve altıncıya ise mansiyon ödülü olarak 30 bin TL verilecek.

YENİ BİR YAŞAM ALANI DOĞACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Evka-3 için açtığı proje yarışmasında, çevreye duyarlı ve çoklu ulaşımın (yaya, bisiklet, otobüs, raylı sistemler) teşvik edilmesi amacıyla “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik” kavramı öne çıkarıldı. Böylece aktarma istasyonunun taşıdığı aktif ulaşım imkanlarının kullanılmasının yanı sıra yaşam, eğlence ve öğrenme alanlarının tasarlanması da öngörüldü. Ayrıca Evka-3 Aktarma İstasyonu ile entegre ve tasarım alanını sınırlayan Cengizhan Caddesi boyunca 2 km’lik güzergah üzerinde güvenli bisiklet yolları oluşturulması hedeflendi. Bu nedenle yarışmacılardan çevre ve iklime duyarlı tasarım çözümlerinin yanı sıra aktif ulaşımı destekleyen, kolay erişilebilen, güvenli ve konforlu yaya bisiklet ağı çöz& uuml;mleri getirmeleri istendi. Yalnızca bir “Aktarma Merkezi” ve bununla entegre bir “Sosyal Merkez” projesi değil, aynı zamanda kentsel alan ve mahalle yaşamıyla bütünleşecek aktif kentsel bir çevre için gerekli önerilerin de geliştirilmesi beklentiler arasındaydı.

Yapılacak “Sosyal Merkez ve Aktarma İstasyonu” İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 21 bin metrekarelik araziyi kapsıyor.

KOLOKYUM VE ÖDÜL TÖRENİ
25 Şubat Cumartesi günü saat 14.00'da Kültürpark'taki 1/A ve 1/B hollerinde düzenlenecek kolokyumla birlikte yarışmada dereceye giren proje sahiplerine törenle ödülleri verilecek.  Ödüle layık görülen projelere ilişkin detaylı bilgi ise www.izmir.bel.tr adresinde yer alıyor.

 Projelerin değerlendirilmesinde Mimar Cem İlhan'ın jüri başkanlığı yaptığı yarışmanın asil jüri üyeliklerini Mimar Devrim Çimen, Mimar Cem İlhan, Mimar Hüseyin Sinan Omacan, Mimar Didem Özdel ve İnşaat Mühendisi Deniz Alkan üstlendi. Mimar Orhan Ersan, Mimar Ülkü İnceköse, İnşaat Mühendisi Necati Atıcı yedek jüri; İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Buğra Gökçe, Şehir Plancısı Koray Velibeyoğlu, Mimarlar Odası Şube Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Peyzaj Mimarı Yeşil Alanlar Şube Müdürü Ayşe Gevrek Gözsoy ve Mimar Ömer Yılmaz ise Danışman Jüri Üyesi olarak görev aldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Evka-3 Sosyal Merkez ve Aktarma İstasyonu

Mimari Proje Yarışması Ödül Listesi

1. Ödül - 14 sıra numaralı proje – rumuz: 17545

Ekip Listesi:

Sıddık Güvendi – Mimar (Ekip Temsilcisi)

Barış Demir – Mimar

Oya Eskin Güvendi –Mimar

Özge Dominguez Perez – Peyzaj Mimarı

Mehmet Ali Yılmaz –İnşaat Mühendisi

Yardımcılar:

Büşra Temiz – Mimar

Ece Abdioğlu- Mimar

Oğuzhan Yılmaz-Öğrenci

Deniz Söy-Öğrenci

2. Ödül - 39 sıra numaralı proje – rumuz: 16092

Ekip Listesi:

Ramazan Avcı – Mimar (Ekip Temsilcisi)

Seden Cinasal Avcı – Mimar

Elvan Ender - Peyzaj Mimarı

Zafer Kınacı – İnşaat Mühendisi

Yardımcılar:

Merve Özduman – Mimar

Mert Doğaray – Öğrenci

Nil Özkır – Öğrenci

Yusra Ekin – Öğrenci

Mustafa Can – Maket

3. Ödül - 36 sıra numaralı proje – rumuz: 72351

Ekip Listesi:

Güven Şener – Mimar (Ekip Temsilcisi)

Şirin Bayram – Mimar

Ayça Yeşim Çağlayan - Peyzaj Mimarı

Ahmet Baran – İnşaat Mühendisi

Yardımcılar:

Mehmet Sümbül

Kaan Kutluer

Sadık Ecer



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

BTK’de yeni dönem: Başkanlık görevine Koçyiğit getirildi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nda başkanlık değişti. Daha önce Kurul üyesi olan Mehmet...

1 saat önce

Girne'de gemi faciası: 267 kişi, 8 can kaybı

KKTC'nin Girne açıklarında Taşucu seferini yapan yolcu gemisi alabora oldu. 8 kişi yaşamını...

1 saat önce

Meteoroloji açıkladı: Birçok bölgede etkili olacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 31 Ağustos 2026 hava durumu raporunu yayımladı. Rapora göre...

2 saat önce

Başkan Güç: “Yeni Parti Halk Desteğiyle İktidara Yürüyecek”

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla İzmir’de bir araya gelen YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı...

21 saat önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Ağustos Mesajı: En Güçlü...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zaferi nedeniyle mesaj yayımladı.

21 saat önce

Meteoroloji'den şiddetli yağış ve fırtına uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 29 Ağustos Cumartesi gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı....

1 gün önce

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB)...

Şanlı tarihimizin önemli bir dönüm noktası olan 30 Ağustos Zaferi, bir kahramanlık destanıdır....

2 gün önce

İZMİR VALİSİ DR. SÜLEYMAN ELBAN’IN 30 AĞUSTOS ZAFER...

Aziz milletimizin bağımsızlık ve hürriyet uğruna verdiği eşsiz mücadelenin zaferle taçlandığı 30...

2 gün önce

“ZOR ZAMANLARDA MÜCADELE RUHUMUZDAN ASLA VAZGEÇMEMELİYİZ”

30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da kazanılan büyük zafer, milletimizin imkansızlıklar içinde dahi...

2 gün önce

TÜRK DÜNYASININ GENÇ UZAY KAŞİFLERİ UZAY KAMPI TÜRKİYE’DE...

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Uzay Kampı Türkiye iş birliğiyle düzenlenen ‘TUA Uzay Kaşifleri...

3 gün önce

1.535 YÜZÜCÜ, ÇANAKKALE BOĞAZI’NDA ZAFER İÇİN KULAÇ ATACAK

39. Uluslararası Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda iki kıtayı bir kez...

3 gün önce

Cumhuriyet’in yaşayan mirası Kültürpark 90 yaşında

İzmir’in simge mekânlarından Kültürpark’ın 90 yıllık geçmişi, kuruluş yıl dönümü dolayısıyla...

3 gün önce