BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.855 %0,06 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.364,75 %0,73 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Filiz Başkan: Sözümüz, Eylemimiz Bir Olduğu Sürece Güçlüyüz

Filiz Başkan: Sözümüz, Eylemimiz Bir Olduğu Sürece Güçlüyüz

Kadınların emek ve özgürlük mücadelesinin sembol günü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Efes Selçuk’ta düzenlenen etkinlikler Kadın Yürüyüşü ile başladı.

0Yorumlar
Filiz Başkan: Sözümüz, Eylemimiz Bir Olduğu Sürece Güçlüyüz

Yoğun katılımla İstasyon Meydanı’ndan başlayan yürüyüşte Efes Selçuklu kadınlar Dostluk Yorganının etrafında kenetlendi. Kadınlarla birlikte yürüyen ve Atatürk Anıtı önünde sonlanan yürüyüş sonrası konuşan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, şiddetin her türlüsüne karşı oldukları belirterek “Şiddetin kimden geleceği belli olmaz. Kimi zaman eşinden, kimi zaman patronundan, kimi zaman bir siyasiden… Biz şiddet görenin, biz ezilenin, eşitsiz yaşam koşulları içerisinde yok sayılmaya çalışanın yanındayız. Biz bir arada olduğumuz sürece, yan yana durduğumuz sürece, sözümüz, eylemimiz bir olduğu sürece güçlüyüz. Çünkü sen, ben, o yok. Çünkü biz varız” dedi.

KADINI ÖZNE OLARAK KULLANMAK YETMEZ

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, kadın söz konusu olduğunda söylemlerden çok eylemlerin önemli olduğuna dikkat çekerek; “Kadına değer vermek öyle cümle içerisinde kadını özne olarak kullanmakla olmaz. Hayatına dokunmakla olur, kadını ekonomik hayatın içine dahil edebilmekle olur.  Kız çocuklarını okutabilmek için mücadele vermekle olur. 4+4+4 eğitim sisteminde geride kalmış olan çocukları bilhassa kız çocuklarını işin içerisine katmakla olur. Aslına bakarsanız kadını değil insanı orijine koymakla olur” dedi.

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ

Kadına yönelik şiddete dair önemli vurgular yapan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biz burada sadece kadınlar için değil şiddetin her türlüsüne kimden gelirse gelsin karşı çıktığımız için anma yapıyoruz. Biz gerçekten şiddetin her türlüsüne karşıyız. Sağlık emekçilerine, eğitim emekçilerine uygulanan şiddete karşıyız. Biz bürosunda öldürülen avukatlara uygulanan o şiddete karşıyız. Biz mesleğini icra ederken Halil Umut Meler’e uygulanan şiddete karşıyız. Herkes şunu bilsin. Biz şiddete karşıyız” diye konuştu.

SEN, BEN, O YOK… BİZ VARIZ…

Şiddete karşı toplumsal mücadelenin önemine dikkat çeken Filiz Başkan; “Şiddetin kimden geleceği belli olmaz. Kimi zaman eşinden, kimi zaman patronundan, kimi zaman bir siyasiden… Biz şiddet görenin, biz ezilenin, eşitsiz yaşam koşulları içerisinde yok sayılmaya çalışanın yanındayız. Sözde değil, mikrofonda hiç değil, gerçekten yanındayız. Bunun için avukat olmaya, savcı olmaya, bir mesle erbabı olmaya gerek yok sadece insan olmaya gerek var. Efes Selçuk’ta güçlü kadınlar var. Çünkü Efes Selçuk’ta kadın ne demek onu çok iyi bilen, şiddet nedir ve nasıl mücadele edilir onu çok iyi bilen bizler varız. Biz bir arada olduğumuz sürece yan yana durduğumuz sürece, sözümüz eylemimiz bir olduğu sürece güçlüyüz. Çünkü sen, ben, o yok. Çünkü biz varız” dedi.

DOSTLUK YORGANI KADIN MÜCADELESİNE ARMAĞANDIR

146 kadının emeğiyle yapılan dostluk yorganının hikayesi Dostluk Yorganı fikrinin sahibi, Efes Selçuk Kadın Platformu paydaşlarından SEGEM-DER Başkan Yardımcısı Yeşim Kopan tarafından anlatıldı. Dostluk Yorganının kadınların “ben” olmaktan “biz” olmaya geçişini anlatan bir çalışma olduğunu belirten Yeşim Kopan; “Dostluk yorganı kadınların dayanışmasını anlatan bir metafordur. Efes Selçuk’ta yaşayan 146 kadının bir araya gelerek yaptığı Dostluk Yorganı bir dayanışma örneğidir.  Kadınlara verdiğimiz belirli bir ölçüdeki kumaş parçalarına bunların üzerine kendilerini ifade edecek bir çalışma yapmalarını istedik. Kadınlar bu kumaş parçalarını gönüllerince işlediler, boyadılar. Bir tek şey istedik kadınlardan; adlarının ve soyadlarının sadece baş harflerini şiddete uğrayan, öldürülen kadınların adlarının haberlerde yazıldığı gibi yazmalarını istedik. Bu yorgan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ve kadın mücadelesine bir armağandır” dedi.

Efes Selçuk Kadın Platformu ve Efes Selçuk Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Efes Selçuk Halk Oyunları Ekibinin gösteriyle devam etti.

Etkinlikler kapsamında düzenlenen etkinlikler 8 Mart akşamı saat 20.00’de Dengin Ceyhan’ın Piyanonun Kadınları resitali ile devam edecek.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

5 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

5 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

5 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

5 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

9 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

9 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

9 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

9 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

9 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

10 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

11 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

11 gün önce