BIST 100 14.172,26 %0,28 Altın 6.761,67 ₺/gr %1,05 Bitcoin $62.955 %0,74 Dolar 47,89 ₺ %0,11 Euro 55,52 ₺ %0,43 Sterlin 64,97 ₺ %0,42 Gümüş 100,19 ₺/gr %1,06 Ethereum $1.880,34 %0,05 İsviçre Frangı 59,03 ₺ %0,44 Kanada Doları 34,53 ₺ %0,54 Avustralya Doları 33,97 ₺ %0,56 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,76 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,04 ₺ %0,11 Rus Rublesi 0,56 ₺ %2,70 Çin Yuanı 7,10 ₺ %0,15
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Psikolog Deniz Dinler...

Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Psikolog Deniz Dinler: “Salgında çocukların psikolojisi unutulmamalı!”

Gaziemir Belediyesi, dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronavirüs salgınına karşı tedbirlerini artırırken salgının yarattığı olumsuz psikoloji ile mücadele konusunda da adımlar atıyor.

0Yorumlar
Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı Psikolog Deniz Dinler: “Salgında çocukların psikolojisi unutulmamalı!”

 Gaziemir Belediyesi Başkan Yardımcısı, Psikolog Deniz Dinler, salgının çocuklara nasıl anlatılacağı ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken konuları değerlenirdi.

Salgın haberlerinin ve belirsizliğin halk üzerinde kaygı yaratabildiğini,  çocukların belirsizlik durumlarıyla nasıl baş edeceklerini ailelerinden öğrendiğini belirten Dinler, salgında çocukların psikolojisinin de unutulmaması gerektiğini vurgulayarak ailelere uyarılarda bulundu. “Sizlerin duygu ve düşünceleri onların duygusu ve düşüncesi haline dönüşüverir” diyen Dinler,“Bu yüzden önce kendi duygu ve düşüncelerinizi yönetip sonra çocuklarınızın yaşlarına uygun şekilde açıklamalarda bulunun. Örneğin; okul öncesi ve ilkokul dönemindeki çocuklarınıza bu salgına sebep olan virüsün gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu, ancak laboratuvar ortamlarında büyüteçlerle görülebildiğini anlatın. Bu virüsün neye benzediğini ve bizi nasıl etkilendiğini resim yapma ya da oyun hamuru kullanarak hikâyeleştirme gibi yöntemlerle somutlayın. Optimum seviyedeki kaygınızı, uygun bir dille çocuğunuzla paylaşın ki kendi duygularını nasıl açıklayabileceğini sizden öğrensin. Örneğin; ‘İşe gitmemek ve arkadaşlarımla istediğim zaman görüşememek beni üzüyor, ancak geçici bir süre böyle olacağını düşündüğümde rahatlıyorum’gibi ifadelerde bulunun” diye konuştu.

Doğru ve net bilgi paylaşımı önemli

“Çocukların bulunduğu ortamda felaket senaryoları içeren konuşmalar yapmayın” diyen Dinler, “Televizyondan güvendiğiniz haber kaynaklarını takip edin. Emin olmadığınız hiçbir bilgiyi paylaşmayın. Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa ona, okuduğu ya da izlediği haberin yanıltıcı olabileceğini hatırlatın. Size sorduğu soruları kısa ifadelerle cevaplandırın, bilmediğiniz konularda araştırma yapıp onunla paylaşacağınızı söyleyin” dedi.

Rutine bağlı kalın ve kaliteli etkinlikler gerçekleştirin

Dinler, çocukların günlük alışkanlıklarına sadık kalınması gerektiğinin de altını çizerek şunları söyledi:
“Çocuğunuz ile birlikte geçireceğiniz zaman oldukça uzun sürebilir. Bu süreyi ebeveyn-çocuk iletişimini zedelemeden ve çocuğunuzun sıkılmasına, kendinizin de öfkelenmenize yer vermeden planlanmış etkinliklerle geçirin. Aynı zamanda çocuğunuzun günlük alışkanlıklarına sadık kalın. Yatış ve kalkış saati, yemek saati gibi rutin aktivitelerini her zamanki gibi sürdürün.”

Güvenlik önlemlerini anlatın

Çocukların kalabalık ortamlardan neden uzak kalması gerektiğinin anlatılmasının çok önemli olduğunu da belirten Dinler, ailelere şu uyarılarda bulundu:
“Çocuğunuzun hem kendi sağlığına hem de çevresindekilerin sağlığına nasıl dikkat edeceğini açıklayın. Kalabalık ortamlardan uzak kalması gerektiğini, bu yüzden okuluna ara verildiğini belirtin. Bazı insanların kendilerini ve çevrelerindekileri korumak için önlem amaçlı maske taktığını anlatın. Kişisel tedbirlerden, örneğin; el yıkama, hapşırma, sosyal mesafelendirme, elini yüz bölgesine değdirmeme, dengeli beslenme, yeterli miktarda su tüketimi, uyku süresi ve günlük egzersiz kurallarından bahsedin. Tüm bu önlemlere dikkat ettiğinizde ailecek sağlığınızı koruyacağınızı ve güvende olacağınızı vurgulayın. Bunu yaparken açıklamalarınızın onları koruma amacının dışına çıkıp ‘elini yıkamazsan virüs seni öldürür” gibi cümlelerle tehdide dönüşmemesine dikkat edin.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Tarihi konuşmaya saatler kaldı! Erdoğan 4 yeni transfere...

AK Parti, kuruluşunun 25. yılını Ankara Başkent Millet Bahçesi'nde 100 binin üzerinde teşkilat...

15 saat önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün DEM Parti İmralı heyetini...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Avukat Özgür Faik Erol'dan...

1 gün önce

Numan Kurtulmuş: Yeni dönemi hep birlikte inşa edeceğiz

TBMM’de “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında hazırlanan yasa 467 oyla kabul edilerek yasalaştı....

3 gün önce

Bahçeli’den ‘Terörsüz Türkiye’ yasası sonrası ilk yorum

TBMM’de 468 oyla kabul edilerek yasalaşan düzenlemenin ardından Bahçeli, yasa için “Hayırlı...

3 gün önce

Çerçeve yasa TBMM’de 467 oyla kabul edildi

Çerçeve yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 467 kabul, 87 ret ve 7 çekimser oyla...

3 gün önce

YENİ Parti milletvekilleri 'çerçeve yasa' kararlarını bir...

İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve...

4 gün önce

Özgür Özel YENİ Parti'nin Kararını Açıkladı: 'Barışın...

YENİ Parti lideri Özgür Özel TBMM'de çerçeve yasa görüşmelerinde konuştu. Özel'in YENİ Parti'nin...

4 gün önce

Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...

4 gün önce

Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...

Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....

5 gün önce

Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi

TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...

5 gün önce

Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...

Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...

5 gün önce

Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...

6 gün önce