Geçmişin izleri tarihe not düşülüyor
İzmir’in merkez ilçesi Konak’ta tarihi ve tescilli yapıların daha görülür hale gelmesi ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması adına örnek bir proje hayata geçirildi
Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Kent Tarihi Birimi’nce uygulamaya konulan projeyle mimari özellikleri ve geçmişleriyle kent kültürüne ışık tutan binaların girişlerine küçük açıklama metinlerini içeren tanıtıcı plakalar yerleştiriliyor. Kent tarihinde önemli yer edinmiş isimler ile tarihiyle önemli bir değere sahip binalar “Kent Belleğine” alınmış oluyor.
Konak’ın tarihi ve kültürel değerlerini görünür kılarak tanıtımını sağlamak adına yürütülen çalışma ilk olarak tarihi dokusuyla İzmir'in en önemli semtlerinden biri olan Basmane'den başlatıldı. Basmane Oteller Sokağı'nda yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın doğduğu ev olarak da bilinen Sadık Bey Konağı, İzmir’in eski Belediye Başkanlarından Dr. Selahattin Akçiçek'in yaşadığı ev ile içinde Gizli Meryem Çeşmesi'nin olduğu düşünülen ve bu nedenle Sütveren Meryem Dua Evi olarak da adlandırılan yapının da aralarında bulunduğu 20 tarihi binanın giriş duvarına bu bilgilendirme plakalarından çakıldı.
DAHA GÖRÜNÜR OLSUN DİYE
Plakalarda bina özelliklerinin yanı sıra inşa edildiği yıl ve o günden bugüne geçen sürede içinde hangi ailelere ve ya kurumlarca kullanıldığı gibi bilgiler yer alıyor. Tarihi ve tescilli binalara yerleştirilen bilgilendirme plakaları ilçede yaşayanların yanı sıra kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler için tasarlandı ve levhalarda hem Türkçe hem de İngilizce bilgi notları yer aldı. İlerleyen süreçte daha çok binanın araştırılarak, kentin tarihi ve kültürel dokusunu tanıtmaya devam edeceklerini söyleyen Kent Tarihi Birimi çalışanı sanat tarihçiler, yakın zamanda Sinagoglarda da benzer bir çalışma yürüteceklerini dile getirdiler.
TANIDIKÇA SAHİP ÇIKARIZ
Konak’ta 2 bin 500 civarında tescilli eserin bulunduğunu dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, yerel yönetimler olarak bu yapıların daha görünür hale gelmesi için çalıştıklarını söyledi. Pekdaş, “Konak öyle bir yer ki, her yeri ayrı bir doku ve ayrı bir zenginlik. Biz bu tarihi zenginliklerin neler olduğunu, geçmişini daha bilinir hale getirmek için bu çalışmayı başlattık. Hemşerilerimizin yaşadıkları şehri, var olan zenginlikleri daha iyi bilmelerini istiyoruz. ‘Bir kenti tanıdıkça, sevdikçe o kentte sahip çıkarız’ düşüncesiyle talep eden vatandaşlarımızı, şehrimize gelen yabancı konukları gezdiriyoruz. Amacımız bu tarihi bölgemizi yeniden şehir hayatına kazandırarak yerel ekonomiye katkı sağlamak. Bunun için de bu değerleri daha görülür hale getirme çabası içindeyiz” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Smyrna’dan bugüne akan 2 bin yıllık su
İzmir’in tarihi kent merkezinde yer alan Smyrna Agorası, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.
Karabat serbest fonlar için geçmişin incelenmesini istedi
YENİ Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, serbest fonlara yönelik yeni kuralların yeterli...
Homeros’un destansal izleri Altan Altın ile Bornova’da...
Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen özel bir söyleşi ve imza gününde, kent...
GÜNDEM Haberleri
TümüPolis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu
Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...
Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki
Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...
Yüreğir Belediyesi, mahkeme kararıyla AK Parti'ye geçti
Yüreğir Belediyesi Başkanvekilliği için aylardır devam eden seçim ve yargı sürecinde yeni bir...
Silivri gemi faciasında çarpıcı rapor: Gözcü yoktu
Silivri açıklarında iki geminin çarpışmasıyla batan Tuğberk İmamoğlu'ndaki 10 denizci aranırken,...
RC Medya Grup’tan Yayıncılıkta Yeni Dönem
İzmir Türk TV ailesi büyüyor, yayın yelpazesi genişliyor!
Mehmet İşler: Odyssey rotasında İzmir ve Foça olmalı
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Homeros ve Sirenler bağlantısıyla Odyssey rotalarına İzmir ve...
Kılıçdaroğlu’ndan Buca’da sosyal devlet vurgusu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Buca Kaynaklar Köyü’nde vatandaşlarla buluşarak kırsal...
Üsküdar Belediyesi’nde seçim öncesi dikkat çeken iddia
YENİ Parti Grup Başkanvekili Murat Emir, Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi öncesinde...
Davutoğlu hakkında soruşturma başlatıldı
Ahmet Davutoğlu hakkında, sosyal medyada yayılan bazı ifadeler nedeniyle Ankara Cumhuriyet...
Özgür Özel'den çok konuşulacak 'Kılıçdaroğlu'...
YENİ Parti lideri Özgür Özel, mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığı'na "atanan" Kemal...
Manisa'da deprem! İzmir'de de hissedildi
AFAD, saat 13.20'de merkezüssü Manisa'nın Yunusemre ilçesi olan 3,7 büyüklüğünde deprem meydana...
15. ŞAKİR SÜTER GAZETECİLİK YARIŞMASI SONUÇLANDI
Bergamalı merhum Gazeteci-Yazar Şakir Süter anısına İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından...