Geri dönüşümde örnek proje
Bornova Belediyesi’nin Kemalpaşa Caddesi üzerinde projelendirdiği ve yapımı tamamlanan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nin hazırlık çalışmalarında sona gelindi.
Yakın zamanda hizmete açılacak olan merkezde büyük hacimli evsel atıklar ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürülecek. Pet şişelerden büyük hacimli atıklara kadar 13 ayrı kalemde atık toplanacak. Merkezde ayrıca kullanım değerini kaybetmiş olan atıklar ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilecek.

Bornova Belediyesi’nin bir süre önce yapımına başladığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onay yazısı alınan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde sona gelindi. Pet şişelerden büyük hacimli atıklara kadar 13 ayrı kalemde atık toplanacak. Merkezde ayrıca kullanım değerini kaybetmiş olan atıklar ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilecek. Evsel atıklardan kullanılabilecek olan eşyalar ise eşya bankası aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılacak. Tesiste biriken atıklar ise gruplarına göre belediyenin sözleşme yaptığı lisanslı firmalara teslim edilecek. Böylece hem ekonomi kazanırken hem de doğa korunmuş olacak.

Resimlerle süslendi
2 bin 486 metrekare alana sahip olan Atık Getirme Merkezi, Bornova’da Işıklar Mahallesi Kemalpaşa Caddesi üzerinde hizmet verecek. İçerisinde 13 ayrı grup için geri dönüşüm atık konteynerları bulunan Merkez’de, ziyaretçilere ve öğrencilere yönelik geri dönüşüm süreçlerinin anlatılacağı bir eğitim merkezi de oluşturuldu. Burada özellikle çocukların çevre bilinci edinmesi için alanında uzman kişiler tarafından belirli periyotlarda seminerler de düzenlenecek. Salonun duvarları da çocukların ilgisini çekecek renkli doğa sevgisini anlatan resimlerle süsleniyor.

Getirilebilecek atıklar
Ayrıca vatandaşlar atıklarını kendi imkanlarıyla merkeze getirerek teslim edebilecek. Buraya getirilebilecek atıklar arasında kağıt, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil ürünleri, pil, akümülatörler, flüoresan lambalar, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, atık yağlar, hacimli atıklar, ömrünü tamamlamış lastikler yer alabilecek. Burada toplanan atıklar gruplarına göre ayrılarak geri dönüşüme kazandırılacak.
Bornova Belediyesi’nin atık pil, atık yağ, plastik, metal ve kağıtların ayrı toplanması ve ekonomiye kazandırılması için bir çok çalışma yaptığını hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Atıkların doğaya bırakılmaması ve geri dönüşüme kazandırılabilmesi adına Atık Getirme Merkezimizi kuruyoruz. Önümüzdeki günlerde hizmete açacağımız bu merkez sayesinde gelecek nesillere daha sağlıklı bir çevre bırakmak istiyoruz. Çevreye ve doğaya sahip çıkmak için yaptığımız çalışmaları sürdürüceğiz” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Miniklerden iklim seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü proje kapsamında 8 okulda eğitim alan çocuklar iklim...
Buca’da elektrikli ve elektronik atıklar geri dönüşümde
Sürdürülebilir bir kent için çalışmalarını sürdüren Buca Belediyesi, evlerde kullanım ömrünü...
Seferihisar Belediyesi’nden örnek proje; Çocukların...
Seferihisar Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda örnek bir dayanışma projesine...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...