Girne'de gemi faciası: 267 kişi, 8 can kaybı
KKTC'nin Girne açıklarında Taşucu seferini yapan yolcu gemisi alabora oldu. 8 kişi yaşamını yitirirken 18 kişi için arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

267 kişiyle Taşucu'na gidiyordu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinden Mersin'in Taşucu Limanı'na gitmek üzere 30 Ağustos 2026'da hareket eden katamaran tipi yolcu gemisi, sefer başladıktan kısa süre sonra alabora oldu. Gemide mürettebat dahil 267 kişinin bulunduğu bildirildi. Son bilgilere göre kazada 8 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarılan yolcular ise geminin alabora olmasından önce şiddetli sarsıntılar yaşandığını ve ardından içeriye su girmeye başladığını anlattı. Kazanın ardından Türkiye ve KKTC ekipleri deniz ve havadan arama-kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
Yolcular geminin su aldığını fark etti
Gemiden sağ kurtulan Serkan Kunduracı, kaza öncesinde art arda sarsıntılar yaşandığını söyledi. Kunduracı'nın aktardığına göre ilk sarsıntının ardından ikinci sarsıntıda geminin içinden su çıkmaya başladı.
Kunduracı, daha sonra yaşanan üçüncü çarpma sırasında suyun geminin içine fışkırdığını anlattı. Olayın ardından yolcular arasında panik yaşandığı belirtildi. Kazadan önce geminin su almaya başladığı anlara ilişkin görüntülerin de ortaya çıktığı bildirildi.
Başka kurtulan yolcular da geminin su aldığı yönünde uyarıların yapıldığını ve kısa süre içinde durumun kontrolden çıktığını anlattı. Yolcuların ifadeleri, kazanın nasıl geliştiğinin belirlenmesi açısından soruşturma kapsamında önem taşıyor.
8 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi aranıyor
Kazanın ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmalarında çok sayıda yolcu denizden kurtarıldı. Son açıklamalarda 8 kişinin hayatını kaybettiği, 18 kişinin ise halen aranmakta olduğu bildirildi. Kurtarılanlardan bazıları sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastanelere sevk edildi.
Ancak olayın hemen ardından paylaşılan kurtarılan ve kayıp kişi sayılarına ilişkin farklı rakamlar da gündeme geldi. Gün içinde yapılan güncellemelerle birlikte bilançonun değişebildiği görüldü. Bu nedenle arama-kurtarma operasyonu tamamlanmadan kesin nihai bilanço olarak değerlendirme yapılmaması gerekiyor.
Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor
Kazanın ardından Türkiye ve KKTC'ye ait ekipler bölgede çalışma başlattı. Sahil güvenlik unsurları, tekneler ve helikopterler arama-kurtarma operasyonuna katılıyor. Deniz tabanının oldukça derin olması çalışmaların güçlükle yürütülmesine neden oluyor.
Reuters'ın aktardığı bilgilere göre geminin yaklaşık 500 metreden daha derin sularda bulunduğu belirtilirken, arama çalışmalarına Türkiye'den dalış ekiplerinin de destek verdiği bildirildi. Yetkililer, kayıp kişilere ulaşabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Geminin neden alabora olduğu araştırılıyor
Geminin neden su aldığı ve kısa süre içinde alabora olduğu henüz kesin olarak açıklanmadı. Kazanın oluş şekliyle ilgili farklı iddialar gündeme gelirken, yetkililer soruşturmanın sürdüğünü belirtiyor.
Kaptan ve mürettebattan bazı kişilerin soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi. Ancak soruşturma tamamlanmadan kazanın nedeni veya herhangi bir kişinin sorumluluğu konusunda kesin hüküm kurulamayacak.
Öte yandan bölgede hava ve deniz koşullarının kazadaki rolü de araştırılıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, olayın nedeni konusunda erken değerlendirmeler yapılmaması gerektiği yönünde açıklama yaptı.
Yolcuların anlattıkları soruşturmanın odağında
Kurtulan yolcuların anlattığı sarsıntılar, geminin su almaya başlaması ve ardından yaşanan panik, kazanın öncesindeki dakikaların yeniden değerlendirilmesine yardımcı olacak. Ortaya çıkan görüntüler de geminin alabora olmadan önceki durumuna ilişkin önemli ayrıntılar içeriyor.
Arama-kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından kayıp kişilerin durumunun netleşmesi ve geminin neden alabora olduğuna ilişkin soruşturmanın ilerlemesi bekleniyor. Yetkililerin açıklayacağı yeni bilgiler, kazanın kesin bilançosu ve sorumlulukların belirlenmesi açısından önem taşıyor.
Odak Anahtar Kelime
Benzer Haberler
Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi
Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
KKTC'de gemi faciasının ardından Ulaştırma Bakanı...
KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Girne açıklarında meydana gelen ve 8 kişinin...
Girne'deki faciada yeni gelişme: Gözaltına alınan 9 kişi...
KKTC'nin Girne kenti açıklarında 8 kişinin hayatını kaybettiği yolcu gemisi kazasına ilişkin...
GÜNDEM Haberleri
TümüGirne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi
Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki
Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...
Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...
Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...
Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...
Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...
İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...
Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...
Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu
Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...
Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki
Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...
Yüreğir Belediyesi, mahkeme kararıyla AK Parti'ye geçti
Yüreğir Belediyesi Başkanvekilliği için aylardır devam eden seçim ve yargı sürecinde yeni bir...
Silivri gemi faciasında çarpıcı rapor: Gözcü yoktu
Silivri açıklarında iki geminin çarpışmasıyla batan Tuğberk İmamoğlu'ndaki 10 denizci aranırken,...
RC Medya Grup’tan Yayıncılıkta Yeni Dönem
İzmir Türk TV ailesi büyüyor, yayın yelpazesi genişliyor!
Mehmet İşler: Odyssey rotasında İzmir ve Foça olmalı
ETİK Başkanı Mehmet İşler, Homeros ve Sirenler bağlantısıyla Odyssey rotalarına İzmir ve...