Harmandalı’da yeni dönem başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'nın rehabilitasyonu ve elektrik enerjisi üretimi için çıktığı yapım ihalesinin ikinci aşamasını da tamamladı.
3 firmanın açık artırmayla yarıştığı ihalede en yüksek teklifi Novtek Enerji Elektrik Üretim Tic. A.Ş. verdi.
Harmandalı Düzenli Depolama Alanı'nın rehabilitasyonu ve çöplerden elektrik enerjisi üretebilmek için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla çıktığı yapım ihalesinin ikinci aşamasını da tamamladı. 3 firmanın geçerli teklif sunduğu ihalede mali teklifler açıldı. Açık arttırma sonucu en yüksek teklifi veren Novtek Enerji Elektrik Üretim Tic. A.Ş. firması, Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi’nde kuracağı Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nden elde edeceği cironun toplamı üzerinden Belediye'ye yüzde 59,9 oranında pay vermeyi taahhüt etti.
Koku ve sızıntı suyu sorununa çözüm
“Harmandalı Düzenli Atık Depolama Alanının Rehabilitasyonu ve Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretilmesi İşi” kapsamında, deponi sahasında etaplar halinde rehabilitasyon projesi hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölge için kritik önem taşıyan bu çalışmasıyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gerekli onayı aldı. Belediye ayrıca, çöp deponi gazından elektrik enerjisi elde edilmesi konusunda da harekete geçti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Harmandalı'da kurmayı planladığı 15 MW enerji üretim kapasiteli biyogaz tesisi, 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları (Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre) göz önüne alındığında, yaklaşık olarak Çiğli’nin tüm mahallelerinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek güçte olacak. Tesis, bölgedeki sızıntı suyu, koku ve görüntü kirliliği gibi sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldıracak.
37 hektar rehabilite edilecek
Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan 90 hektarlık depolama alanının döküme kapatılan 37 hektarlık bölümünde rehabilitasyon çalışması da başlatacak. Hem çevresel hem de görsel kirliliğin önlenmesi için depolama sahasının üst örtüsü yapılacak ve toprak serilerek saha ekim veya dikime hazır hale getirilecek. Çöp döküm sahası "ağaçlandırılmış teraslara" dönüştürülürken, etap etap bölgenin çehresi de değişecek. Oluşturulacak yeşil kuşakta kızılçam, fıstık çamı, servi türleri, glediçya ve palamut meşesi ağaçları dikilecek. Yağış ve sızıntı sularının tahliyesi için gerekli drenaj kanalları oluşturulduktan sonra metan gazı çıkışını kontrol altına almak için sondaj şeklinde gaz bacaları kurulacak. Rehabi lite edilen alanın aydınlatılması, güneş panelli 252 adet saha aydınlatma direği ile sağlanacak.
Harmandalı'nda gerekli yatırım ve hazırlıklar tamamlandığında, hem büyük miktarda metan gazının atmosfere salımı engellenecek hem de toplanan çöp gazından yenilenebilir enerji elde edilecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Mutlu, Oyun Evi miniklerinin yeni dönem heyecanına...
Ücretsiz hizmet veren Mutlu Çocuklar Oyun Evleri’ndeki miniklerle bir araya gelen Konak Belediye...
Tugay: En büyük hayalim, Harmandalı’nı rehabilite etmek
İzmir Büyükşehir Belediyesi haziran ayı meclis toplantısında kente dair konulara ilişkin...
Çocuk Kültür ve Sanat Merkezleri’nde Yeni Dönem Kayıtları...
Manisa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kültür ve Sanat Merkezlerinde yeni dönem kayıtları devam...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...
