BIST 100 14.405,25 %1,79 Altın 6.815,21 ₺/gr %0,65 Bitcoin $78.374 %1,03 Dolar 48,46 ₺ %0,04 Euro 56,38 ₺ %0,07 Sterlin 65,68 ₺ %0,08 Gümüş 102,90 ₺/gr %0,13 Ethereum $2.483,45 %0,33 İsviçre Frangı 59,88 ₺ %0,06 Kanada Doları 35,17 ₺ %0,28 Avustralya Doları 35,00 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,91 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,20 Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,07
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Hem sağlık hem lezzet

Hem sağlık hem lezzet

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle üretimi giderek artan istiridye mantarı, yüksek fiyatı yüzünden kırmızı et tüketemeyen dar gelirli vatandaşlar için ciddi bir protein kaynağı oluşturuyor.

0Yorumlar
Hem sağlık hem lezzet

Kolesterol içermeyen bu mantar türü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip; bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kiraz'daki desteği sonrasında kısa sürede yaygınlaşmaya başlayan istiridye mantarı üretimi, dar gelirli vatandaşların sağlıklı beslenmesi için de ciddi bir alternatif ortaya koydu.

Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal kalkınma hedefiyle Kiraz ilçesinde kurduğu "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi" sayesinde köylülerin yaşam standardı gelişirken, tüketiciye de son derece değerli bir besin sunuluyor. Protein, demir, vitamin, madensel tuzlar, kalsiyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, folik asit, karoten ve fosfor zengini istiridye mantarı, özellikle yüksek fiyatı nedeniyle kırmızı et tüketemeyenler tarafından büyük rağbet görüyor. Besin değeri ve uygun fiyatıyla yıldızı giderek parlayan bu mantar türü aynı zamanda kolesterol içermiyor; üstelik antioksidan, antibakteriyel ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip.

Lif bakımından zengin olan istiridye mantarı, mide ve bağırsak çalışmalarını güçlendiriyor ve tokluk hissi veriyor.

Bir kilogram dana veya kuzu etinin fiyatı  45 liradan başlarken, istiridye mantarının pazar ve marketlerdeki fiyatı ise 14-18 lira arasında değişiyor.

Lokman Hekim'in "ye" dediği

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyen Doktoru Tuğçe Kahraman, istiridye mantarının hem sebzelerde bulunan besin öğelerini hem de  hayvansal kaynaklı proteinleri içerdiğine dikkat çekti. Dr. Kahraman, istiridye mantarının düşük yağ oranıyla kalp ve damar koruyucu, antioksidan olarak kanser koruyucu ve bileşimindeki bazı maddeler nedeniyle de özellikle karaciğer kanserinde tümör küçültücü işleve sahip olduğunu söyledi.

İstiridye mantarlarının hem sebzelerde bulunan besin ögelerini hem de hayvansal gıdalardaki proteinleri içerdiği için sebzeler ile hayvansal kaynaklı besinler arasında köprü olduğunu söyleyen Diyetisyen Tuğçe Kahraman, şu bilgileri verdi:

"Yapılan bazı çalışmalarda, istiridye mantarından elde edilen polisakkaritlerin, karaciğer kanser hücrelerine karşı antitümör aktivite gösterdiği not edilmiştir. Yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Kalp ve damarları korur, kansere karşı savaşır. İstiridye mantarında gribe karşı koruyucu bileşikler de vardır. Bu nedenle  doğal antibiyotik işlevi de görür."

En büyük destek Başkan Kocaoğlu'ndan

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile Kiraz'da faaliyete başlayan İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi'ndeki üretim,  Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından gerçekleştiriyor. Kooperatife yalnızca kadınlar üye olabiliyor. 21 ortağın yer aldığı kooperatif, işgücü gerektiren tüm çalışmaları da üyelerine yevmiye usulü ücret ödeyerek yaptırıyor. Büyükşehir Beledilyesi tarafından kurulan soğuk hava depolu tesiste, her ekim periyodunda 4-5 hasat yapma  imkanı bulunuyor ve yılda 20 ton istiridye mantarı üretilmesi hedefleniyor.

Projeye en büyük destek, yerelde kalkınma çalışmalarına büyük önem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geliyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...

9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...

3 saat önce

1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...

4 saat önce

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

2 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

2 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

2 gün önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

3 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

3 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

3 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

3 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

3 gün önce

İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...

Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...

3 gün önce

Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...

4 gün önce