BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.627,30 ₺/gr %0,50 Bitcoin $65.050 %0,42 Dolar 47,73 ₺ %0,01 Euro 55,19 ₺ %0,04 Sterlin 64,44 ₺ %0,01 Gümüş 97,27 ₺/gr %0,31 Ethereum $1.922,37 %0,46 İsviçre Frangı 59,00 ₺ %0,14 Kanada Doları 34,20 ₺ %0,07 Avustralya Doları 33,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,71 ₺ %0,03 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,03 Çin Yuanı 7,07 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Işıkkent Mezarlığı’nda yağmur suyu hasadı başladı

Işıkkent Mezarlığı’nda yağmur suyu hasadı başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Işıkkent Mezarlığı’nda başlatılan yağmur suyu hasadı çalışmalarını inceledi.

0Yorumlar
Işıkkent Mezarlığı’nda yağmur suyu hasadı başladı

Sünger Kent İzmir Projesi ile yağmur suyu hasadına başladıklarını hatırlatan Başkan Soyer, “Işıkkent Mezarlığı’nda ve mezarlık içinde yer alan camide hayata geçirdiğimiz projeyi diğer mezarlıklarımıza da taşıyacağız. Hem su tasarrufu sağlayan hem de taşkınları önleyen bu çalışmamız Türkiye’ye örnek olacak” dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Işıkkent Mezarlığı ile yine mezarlık içerisinde bulunan Niyazi Zarife Ersoy Camii’ne konulan biri 3 diğeri ise 10 tonluk iki yağmur suyu hasadı deposunu inceledi. Küresel iklim krizi sonucu yaşanan kuraklıkla mücadele için su tasarrufu sağlamayı amaçlayan depolar sayesinde mezarlık çevresindeki yollarda biriken yağmur suları toplanacak. Yine çeşmelerden akan fazla sular da toplanarak depolanacak. Böylece yeşil alanların su ihtiyacı, yağmur hasadından karşılanacak. Depolar sayesinde yılda 3 bin 500 metreküp su tasarrufu sağlanacak.
 
5 bin binaya 5 bin depo
İklim krizinin derinleştiğini, kuraklık tehdidinin her geçen gün büyüdüğünü hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu koşullar altında suyu daha tasarruflu kullanmak zorundayız. O nedenle önce yağmur suyu hasadı fikri ile tanıştık. Yağmur suyunu toplamamız gerektiğine karar verdik. Sünger Kent İzmir projesiyle 5 bin su deposu ile 5 bin binanın yağmur suyunu toplayacak çalışmayı başlattık. Buna paralel çalışmalardan biri de Işıkken Mezarlığı yağmur suyu depoları” dedi.
 
Filtre edildikten sonra kullanılacak
80 bin metrekare alan üzerinde kurulu mezarlıkta yağmur suyunu toplamak için hazırlanan projenin önemine değinen Başkan Soyer, “Arkadaşlarımız kendi çabaları ile olağanüstü bir projeyi hayata geçirdiler. Proje, alana düşen yağışın yollardaki mazgallarla toplanmasını ve filtre edildikten sonra yeşil alanlarda, peyzaj düzenlemesinde kullanılmasını mümkün kılıyor. Türkiye’de ilk kez bir cami yağmur suyu hasadı yapıyor. Işıkkent Mezarlığı’nda bulunan camiye koyduğumuz su deposu, çatısındaki yağmur suyunu toplayacak ve cami çevresindeki peyzaj alanının yeşillendirilmesinde kullanılacak” diye konuştu.
 
“Ciddi tasarruf sağlayacağız”
Depoların hem daha yeşil bir çevre için faydasının bulunduğunu hem de çok ciddi su tasarrufu sağlayacağını aktaran Başkan Soyer, şunları söyledi: “Ama bir başka önemli faydası da Işıkkent Mezarlığının hemen dışında üç taşkın noktası vardı. Bu taşkın noktalarının artık bir tehdit olması ihtimalini ortadan kaldırıyor. O bölgeye giden suyu bu depolarda toplama, biriktirme imkanı yaratıyor. Taşkın sorununu çözen, su tasarrufu sağlayan ve yeşil çevre yaratılmasına imkan sunan son derece kıymetli bir çalışma. Küçük bir alan olarak görülebilir ama biz bu projeyi diğer mezarlıklarımıza da taşıyacağız. Böylece çok ciddi bir tasarruf sağlamış olacağız. Üstelik kuraklığa karşı anlamlı bir önlem almış olacağız.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...

5 saat önce

Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...

Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....

1 gün önce

Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi

TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...

1 gün önce

Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...

Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...

1 gün önce

Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...

1 gün önce

BASINA VE KAMUOYUNA Arınma, Liyakatla Başlar Mücadele...

Çok uzun yıllardır büyük bir inançla, hiçbir karşılık beklemeden Cumhuriyet Halk Partisi’ne...

3 gün önce

Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...

4 gün önce

Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...

4 gün önce

Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı

CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.

4 gün önce

İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...

4 gün önce

Ahbap Soruşturmasında Çarpıcı İddia: Paralar Peşin,...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Ahbaplar Suç Örgütü” soruşturmasında dördüncü dalga...

13 gün önce

İstanbul'daki Okullarda Yeni Dönem! Vali Davut Gül...

İstanbul Valiliği, İstanbul Valisi Davut Gül'ün imzasıyla okullarda mescit açılması hususunda 39...

13 gün önce