İzmir’de paylaşımlı araç kullanımı için ilk adım atıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü ile Garenta firmasının yaptığı işbirliği sonucunda dakikalık araç kiralama hizmeti İzmir’de hayata geçirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi paylaşım ekonomisinin ilk adımlarından birini attı. Akıllı telefonlara indirilen bir uygulamayla çalışan ve dakikalık araç kiralama fırsatı sunan “Moov by Garenta Araç Paylaşım Modeli” İzmir’de de 200 araçla hizmete girdi. Uygulayıcı Garenta firması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü’nün çözüm ortaklığıyla hayata geçirilen sistem, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız’ın katılımlarıyla basına tanıtıldı.
Sahip olma, paylaş!
İzmir’de paylaşım ekonomisini hayata geçirmek için çalıştıklarını söyleyen Tunç Soyer, “Son beş yıldır tüm dünyada yeni bir trendin yükselişini görüyoruz. Binlerce yıldır süregelen ve ‘sahip olma’ üzerine kurulu ekonomik modelin yerini ‘birlikte kullanım’, ‘paylaşım’, ‘eş sahiplik’ kavramları üzerine kurulu ‘paylaşım ekonomisi’ modeli alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘İzmir Akıllı Paylaşım’ adlı platform aracılığıyla tüm aktörleri bu yeni ekonominin parçası olmaya davet ediyor” dedi. Garenta ile işbirliği içinde hayata geçirdikleri araç paylaşım sisteminin İzmir Akıllı Paylaşım anlayışına uygun olduğunu, bu anlayışı bisiklet paylaşım sistemi BİSİM’de de uyguladıklarını vurgula yan Tunç Soyer sözlerini şöyle tamamladı: “Akıllı paylaşım” sisteminde araba ve bisikletlerin paylaşılmasıyla; İzmir’de trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve otopark talebi azalacak. Açık ve yeşil alan olarak kullanılması gereken otopark alanları, sosyal donatı alanlarına dönüşecek. Böylece ayrıca araç sahibi olmayanlar için ulaşımda kolaylık sağlanmış olacak.”
İndir, kullan, bırak
Benzer sistemlerin, dünyanın pek çok metropolünde yaygın olarak kullanıldığını belirten Emre Ayyıldız ise şu açıklamayı yaptı: “Bu bir paylaşım ekonomisi uygulaması. Akıllı telefonlara indirilen uygulama ile dakikalık kiralama yapılıyor. Kısaca, ‘aracı istediğin yerden al, ihtiyacın kadar kullan, istediğin yere bırak’ olarak özetleyebiliriz. Kiralama yapacağınız zaman uygulamayı açıyorsunuz, size en yakın araçları uygulama üzerinden 15’er dakikalık periyotlar halinde, 9,5 TL’den başlayan fiyatlarla kiralıyorsunuz. Her 15 dakikalık kiralamanıza 5 kilometrelik yakıt ve sigorta dahil. Aracın kapılarını uygulama üzerinden açıyorsunuz, anahtarı torpidodan alıyorsunuz ve kullanmaya başlıyorsunuz. Her şey dijital, her şey sadece birkaç tık. Bugün, 1 paylaşımlı aracın tercih edilmesi 10 aracın trafikten çıkması anlamına geliyor. Bu hem trafik hem de maliyet açısından fayda sağlıyor. Avrupa’nın birçok ülkesinde yerel yönetimler paylaşımlı araçları destekliyor. Özel otopark alanları sunuyor, vatandaşlarını paylaşımlı araç kullanmaları konusunda teşvik ediyor ve sektör temsilcileriyle özel anlaşmalar yapıyor. MOOV by Garenta olarak biz de İstanbul’dan sonra ilk durak olarak İzmir’deyiz. İzmir’in gösterdiği bu vizyonun, diğer kentlerimize örnek olmasını temenni ediyoruz.”
Sistem nasıl çalışacak?
Kullanıcı, akıllı telefonuna indireceği “MOOV by Garenta” uygulamasından üye oluyor. İhtiyacı olduğunda en yakın aracı sistem üzerinde görüyor ve beğendiği aracı kiralıyor. Araç başına geldiğinde, telefonu algılayan otomobilin kilidi açılıyor. Torpido gözünden anahtarı alan kullanıcı, ihtiyacı kadar kullandıktan sonra hizmet bölgesi içerisinde aracı güvenli bir yere park ederek kiralamasını sonlandırabiliyor.
İZELMAN otoparkları ücretsiz
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Genel Müdürlüğü, sisteme dahil araçların otoparklarından ücretsiz yararlanmasına izin veriyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çiğli Belediyesi Araç Filosunu Güçlendiriyor: 53 Araç ve...
Başkan Onur Emrah Yıldız: “Kendi araç filomuzla hizmet kapasitemizi artıracak, kiralama...
3 ilde 'change' araç operasyonu
Ağır hasarlı araçların fabrikasyon seri numaralarını hacizli araçlara uyarlayıp 'change' araç...
İzmir’de Martı TAG kullanıcılarını üzecek haber:...
Martı TAG kurucusu Oğuz Alper Öktem, geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...


