İzmir Körfez’ine ekolojik dokunuş
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Körfezi’nde ekosistemi canlandırmak için önemli bir çalışmayı daha hayata geçiriyor.
Belirlenen pilot bölgelere deniz patlıcanlarının üremesi için kafesler koyuldu. Denizlerin akciğeri olarak tabir edilen deniz patlıcanlarının Körfez’deki temizlenme sürecini hızlandırması hedefleniyor.
İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için birçok farklı çalışmayı hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, önemli bir adım daha attı. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Tolon’un danışmanlığında İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan projenin ilk ayağı tamamlandı. Buna göre İzmir Körfezi’nde belirlenen pilot bölgelere deniz patlıcanlarının (hıyarı) yetişmesi için kafesler yerleştirildi. Türkiye’deki deniz sularında doğal yollarla yetişen ancak uzak doğuda ekonomik değeri yüksek olduğundan dolayı kaçak avcılık nedeniyle popülasyonu oldukça azalan deniz patlıcanı deniz dibindeki kumu arıtmasıyla biliniyor.
Körfezde doğal dönüşüm
Projeye dair bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Kerem Girişken, ilk olarak belirledikleri 3 noktaya kafesleri yerleştirdiklerini söyledi. Girişken, “Denizi kirleten birçok unsur var. Bu unsurların büyük çoğunluğu insan faaliyetlerinden kaynaklı. Bununla birlikte denizin içinde denizi temizleyen canlı türleri de var. Bu canlı türlerinin insanlar tarafından kaçak olarak avlanması, kirliliği artırıyor. Bu proje ile deniz kumunu temizleyen ve buna bağlı olarak denizin suyunun temizlenmesine katkıda bulunan deniz patlıcanının, İzmir Körfezi’nde önümüzdeki yıllarda popülasyonunu artıracak öncü bir çalışma başlattık” dedi.
Deniz patlıcanlarına özel koruma
Denizin dibine kafesler indirerek deniz patlıcanlarını herhangi bir dış müdahaleye maruz kalmadan korumak istediklerini vurgulayan Girişken, şunları söyledi: “Bundan sonraki aşama ise deniz dibinde yaşamayı seven bu canlıyı uzman ekipler tarafından kafesin içerisine yerleştirmek. Bu türün en önemli özelliği denizin dibindeki kumu ve buna bağlı olarak denizin temizlenmesine katkıda bulunuyor. Eğer projenin sonunda hedefimize ulaşırsak daha sonra kafes sayılarını artırmayı planlıyoruz.”
Deniz temizliğine etkileri incelenecek
Kerem Girişken, “Sadece bu proje ile tabiİ ki Körfez’i temizleyemeyiz. Biz insan eylemleri ile denizi kirletmeye devam ettiğimiz sürece, denizlerimiz tamamen temizlenmeyecek. Ama bu projeyle beraber deniz patlıcanının kirlilik azaltımına katkıda bulunduğu yönünde ölçüm yapılırsa önemli bir sonuç elde etmiş olacağız” diye konuştu. Deniz dibine indirilen kafeslere yerleştirilen deniz patlıcanları, belli bir süre bölgede kaldıktan sonra, buradan su ve kum örnekleri alınacak. Alınan örnekler incelenerek, deniz patlıcanlarının denize etkileri ortaya konulacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir'in mega projesini açıkladı: Körfez'in altına tüp...
İzBB Başkanı Cemil Tugay, İzmir için mega projesini açıkladı. Tugay, "KARŞIYAKA ile Konak...
Cemil Tugay'dan İzmir için Körfez tüp geçidi projesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka ile Konak arasında Körfez'in altından...
Bornova’da geleceğin sanatçıları yetişiyor
Bornova Belediyesi’nin ilk kez düzenlediği Konservatuvar Hazırlık Kursu, iki aylık yoğun...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu’ndan fon soruşturmasına tepki: Hırsızlığın...
Kemal Kılıçdaroğlu, fon soruşturmasıyla ilgili açıklamasında temiz siyaset ve Siyasi Ahlak...
Sigara yasağı için yeni düzenleme Meclis’e geliyor
Türkiye’de sigara kullanımına yönelik yeni kısıtlamalar hazırlanıyor; park, plaj ve duraklarda...
31 ildeki seçim anketinde kararsızların oranı yüzde 23,1
Özdemir Araştırma'nın 31 ilde 2 bin 6 kişiyle gerçekleştirdiği ankette kararsızlar yüzde 23,1,...
Ankara kulislerinde Kabine değişikliği beklentisi
Sinan Burhan, AK Parti'de yeni bir kongre süreci yaşanabileceğini ve parti yönetimindeki...
Kılıçdaroğlu'ndan dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısı
Kemal Kılıçdaroğlu, fon vurgununa ilişkin açıklamasında adı geçen siyasetçilerin...
Kılıçdaroğlu ve Özel, Bahçeli’ye başsağlığı diledi
Serpil Bahçeli, Osmaniye’de düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi; Kılıçdaroğlu...
Erdoğan’dan AK Parti’nin 24’üncü yılına özel mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 3 Kasım 2002’de iktidara gelişinin 24’üncü yılı dolayısıyla...
Antalya’daki rüşvet davasında sanık sayısı 50’ye çıktı
Antalya’daki rüşvet davasında daha önce mağdur olarak dinlenen 9 iş insanı, ek iddianameyle...
Bakan Işıkhan’dan emekli maaşları için yeni düzenleme...
Bakan Vedat Işıkhan, 2027 Ocak ayından itibaren yasal artışlara ilave emekli maaşı...
Türkiye ile Güney Kore arasında nükleer iş birliği
Erdoğan'ın Güney Kore ziyaretinde 4 anlaşma imzalandı; belgeler arasında Türkiye'deki nükleer...
İmamoğlu ve Emir Sarıgül arasında cezaevinde tartışma...
Ekrem İmamoğlu ile Emir Sarıgül’ün Marmara Cezaevi’ndeki avukat görüş alanında karşılaştığı ve...
Merkezefendi’de Görevden Uzaklaştırma Kararı
İçişleri Bakanlığı, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve irtikap soruşturması kapsamında...